fbpx Ανησυχία εργαζομένων της Diaxon, διαβεβαιώσεις από τον υπουργό Ενέργειας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου, 2018 - 10:00
ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΛΠΕ

Ανησυχία εργαζομένων της Diaxon, διαβεβαιώσεις από τον υπουργό Ενέργειας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
DIAXON
ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής

Για τη μη απώλεια θέσεων εργασίας, το μη κλείσιμο της μονάδας στην Κομοτηνή, για τη μη χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας, διαβεβαίωσε ο Γ. Σταθάκης

Δήμητρα Συμεωνίδου

Αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, όμως όσο οι διαδικασίες προχωρούν, αναζητούν τις διαβεβαιώσεις εκείνες που θα διασφαλίσουν την εργασία τους. Προς την κατεύθυνση αυτή ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Diaxon στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής Δημήτρης Μουμτζίδης και μέλη του σωματείου, συμμετείχαν την Τρίτη 9 Οκτωβρίου σε συνάντηση στην Αθήνα με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, παρόντων των βουλευτών Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Μουσταφά Μουσταφά.

Μεταφέροντας το περιεχόμενο αυτής της συνάντησης στον "Χ" ο βουλευτής Μουσταφά Μουσταφά είπε "τονίσαμε ότι για εμάς η μονάδα της Diaxon στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής έχει μεγάλη αξία, στο πλαίσιο της αποβιομηχανοποίησης που έχει υποστεί η βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνή και γενικότερα η Θράκη. Είπαμε ότι τυχόν αλλαγή ιδιοκτησίας να μην επηρεάσει αρνητικά την λειτουργία του εργοστασίου αυτού, να μην χαθούν θέσεις εργασίας, αντίθετα να αναπτυχθεί περισσότερο και να διατηρήσει την εμβληματική του θέση στην βιομηχανική περιοχή για την Ροδόπη και την Θράκη. Εκφράσαμε αυτές τις ανησυχίες μας και ο υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι στο συμφωνητικό που θα υπάρχει για την ιδιωτικοποίηση θα υπάρχουν οι όροι για την μη απώλεια των θέσεων εργασίας, για το μη κλείσιμο των μονάδων, για την μη χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας για όσους εργάζονται. Και τυχόν προοπτικές ανάπτυξης και περαιτέρω μεγέθυνσης να υποστηριχθούν και να τεθούν σαν όροι"

Οι τελευταίες εξελίξεις θέλουν τα τεχνικά κλιμάκια της ελβετικής Glencore και της ολλανδικής Vitol να μπαίνουν στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στην Αθήνα. Οι επενδυτές πραγματοποίησαν ολιγόλεπτες επισκέψεις στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στα Μέγαρα, τον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα, κάτι το οποίο δεν κατέστη εφικτό τις προηγούμενες ημέρες καθώς εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαν εμποδίσει την είσοδό τους στις εγκαταστάσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η ιδιωτικοποίηση του ομίλου προχωράει με τον βουλευτή Ροδόπης κο Μουσταφά να λέει πως "επενδυτές υπάρχουν, είναι μια υποχρέωση που έπρεπε να προχωρήσει και έχει υπάρξει ενδιαφέρον και αναμένουμε να εξελιχθεί η πορεία", στον απόηχο της συνάντησης με τον υπουργό Ενέργειας. 

Θυμίζουμε ότι το Σωματείο Εργαζομένων στην DIAXON Α.Β.Ε.Ε. "Σπάρτακος", μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας, είχε αντιδράσει ήδη από τον περασμένο Αύγουστο στην πλήρη ιδιωτικοποίηση και στους "υποτιθέμενους επενδυτές", όπως τους χαρακτηρίζει. 

Το Σωματείο των Εργαζομένων στην DIAXON είχε λάβει μέρος κινητοποιήσεις Σωματείων των Εργαζομένων στον όμιλο ΕΛΠΕ, αναφέροντας τότε σε ανακοίνωση, "Ύψιστο χρέος μας, είναι να υψώνουμε τη φωνή μας και να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των εργαζομένων και της κοινωνίας και όχι να σιωπούμε.  Έτσι στέλνουμε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι θα προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε με όλες τις δυνάμεις που διαθέτουμε, την καταστροφική για την εθνική οικονομία και τα συμφέροντα του λαού, ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. 

Όλοι μαζί ενωμένοι, κλιμακώνουμε την αντίδρασή μας για να υπερασπιστούμε το εθνικό συμφέρον της χώρας μας, τα δικαιώματα, τις κατακτήσεις μας καθώς και το μέλλον μας".

Σήμερα η διαδικασία της αποκρατικοποίησης δείχνει να προχωρά με σχετική καθυστέρηση, ωστόσο ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει διαμηνύσει ότι σε κάθε περίπτωση η πώληση θα προχωρήσει.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η υπόθεση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη έχει τη δική της ιστορία, που αναφέρεται βέβαια και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας,  όπως και οι ενέργειες διαχρονικά του  βουλευτή   Ευριπίδη Σ