fbpx Ανεργία και πανδημία επηρεάζουν την ψυχοκοινωνική υγεία των Ροδοπιτών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:00
ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΟΡΦΕΑΣ»

Ανεργία και πανδημία επηρεάζουν την ψυχοκοινωνική υγεία των Ροδοπιτών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σιμπέλ Μουσταφά Ογλού

Η Σιμπέλ Μουσταφά Ογλού αναλύει μιλάει για το κέντρο «Ορφέας» στο ράδιο Χρόνος 87.5fm
 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Συγκλήθηκε η τακτική γενική συνέλευση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας  Π.Ε. Ροδόπης «Ορφέας», όπου πραγματοποιήθηκε ο επιστημονικός και οικονομικός απολογισμός του φορέα για την τριετία 2017-2020. 

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών έχουν ως εξής: Πρόεδρος - Σιμπέλ Μουσταφά Ογλού, αντιπρόεδρος - Δημήτρης Χαλβατζέλλης, γενικός γραμματέας - Σπύρος Βόλτσης, ταμίας - Κενάν Γαγαλή Μουσταφά, μέλη: Κωνσταντίνος Ναλμπάντης, Μαρίκα Πουρνάρα, Βιλντάν Γιουσούφ.

Η εκ νέου πρόεδρου του Κέντρου Σιμπέλ Μουσταφά Ογλού μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm. Αρχικά ξεκαθάρισε ότι -αν και δεν εξελέγη δημοτική σύμβουλος Κομοτηνής- με απόφαση δημοτικού συμβουλίου ορίστηκε στο Κέντρο, όπου στις εσωτερικές εκλογές αναδείχθηκε πρόεδρος. «Οι δράσεις μας συνεχίζονται, απλώς το διάστημα που ήμασταν όλοι σε αδράνεια λόγω καραντίνας, επικοινωνούσαμε διαδικτυακά με τους φορείς που συνεργαζόμαστε, αλλά τώρα μπαίνουμε σε μία κανονική λειτουργία κι ελπίζουμε να συνεχίσουμε κανονικά τις δράσεις μας», πληροφόρησε. Σε γενικές γραμμές, θύμισε ότι «το Κέντρο κάνει πρόληψη για νόμιμες και παράνομες εξαρτησιογόνες ουσίες, δηλαδή για τσιγάρο, αλκοόλ, ναρκωτικά και εξαρτητικές συμπεριφορές-συνήθειες όπως τζόγος, τυχερά παιχνίδια, ανθρώπινες σχέσεις, ίντερνετ. 

Εφαρμόζουμε επίσης προληπτικές παρεμβάσεις σε άτομα και σε ομάδες, που δεν έχουν εμπλακεί σε εξαρτητικές συμπεριφορές, αλλά είμαστε ένα βήμα πριν, για να προλάβουμε», ενώ στη μεγάλη εικόνα χαρακτήρισε την πρόληψη «πολύ σημαντική» κι εξήγησε ότι αυτή επιτυγχάνεται από τις πιο μικρές ηλικίες, κάτι που ανέπτυξε ως εξής: «ξεκινάμε τις δράσεις μας από πολύ μικρή ηλικία, σε συνεργασία με τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου μας, έχουμε ακόμη και ομάδες εγκύων. Η πρόληψη ξεκινάει από την αρχή της ζωή μας. Έχουμε ομάδες επίσης στα Νηπιαγωγεία, στα Δημοτικά, στα Γυμνάσια και Λύκεια, ομάδες γονέων, δασκάλων-καθηγητών, παππούδων-γιαγιάδων. Ο αριθμός των συμμετεχόντων κάθε χρόνο είναι πολύ μεγάλος».

Εκτός από τις δράσεις γύρω από τις εξαρτησιογόνες ουσίες και εξαρτητικές συμπεριφορές, το Κέντρο ασχολείται και με την ψυχοκοινωνική υγεία, δηλαδή «με τα καθημερινά  προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, ίσως λόγω ανεργίας και τώρα πανδημίας. Εκεί βλέπουμε μία αύξηση στα κρούσματα, ενώ στις εξαρτησιογόνες ουσίες δεν διαφέρουμε από άλλες περιοχές της χώρας, είμαστε περίπου στο ίδιο επίπεδο». Τέλος, μεταξύ άλλων δράσεων, πραγματοποιούνται ομιλίες και παρεμβάσεις, γύρω από τις εξαρτησιογόνες ουσίες, τις εξαρτητιτικές συμπεριφορές, αλλά και σημαντικά ζητήματα, όπως: Έφηβοι - αλκοόλ, παραβατική συμπεριφορά νέων (μπούλινγκ), γυναίκα-πρόληψη, επικοινωνία στην οικογένεια, πένθος, κοινωνικά στερεότυπα.

Το Κέντρο είναι πλήρως στελεχωμένο επιστημονικά και διοικητικά, παρέχει δωρεάν υπηρεσίες προς όλους, ενώ αναλαμβάνει και μεμονωμένα περιστατικά, δηλαδή όχι μόνο κατά ομάδες.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επαίρεται ο υπουργός Εργασίας  για το   τολμηρό και εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του, που προσαρμόζεται στις τεχνολογικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις,  όπως το χαρακτηρίζει,  παρόλο που αλλάζει άρδην