fbpx Αναβρασμός για την αξιολόγηση στο «Σισμανόγλειο»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2017 - 11:00
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Αναβρασμός για την αξιολόγηση στο «Σισμανόγλειο»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κομοτηνή
Νοσοκομείο Κομοτηνής
Σισμανόγλειο Κομοτηνής
ΠΟΕΔΗΝ
Εργαζόμενοι
Αξιολόγηση

ΠΟΕΔΗΝ: Αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού, αντιδρώντας στο νέο σύστημα που αναμένεται να εφαρμοστεί τις επόμενες εβδομάδες

Αλέξανδρος Σπανός επικεφαλής Αυτόνομης Παρέμβασης Υγειονομικών: Να μας αξιολογήσουν άνθρωποι που έχουν κριθεί

Δήμος Μπακιρτζάκης

Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των εργαζομένων του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής με αφορμή την αξιολόγηση. Η συζήτηση για το θέμα που «καίει» τέθηκε στο τραπέζι του διαλόγου με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννακού στο νοσοκομείο της πόλης μας. Παρέστη στη γενική συνέλευση των εργαζομένων, παρουσιάζοντας τις θέσεις της ΠΟΕΔΗΝ για το ζήτημα της αξιολόγησης. Όπως είναι γνωστό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, με εξώδικη γνωστοποίησή της προς το ελληνικό Δημόσιο και τα υπουργεία Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υγείας δηλώνει την κήρυξη απεργίας-αποχής διαρκείας όλων των υπαλλήλων στον χώρο των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, του ΕΚΑΒ και της Πρόνοιας, από κάθε διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού, αντιδρώντας στο νέο σύστημα που αναμένεται να εφαρμοστεί τις επόμενες εβδομάδες.


Στην γενική συνέλευση των εργαζομένων του νοσοκομείου Κομοτηνής ο πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ κος Γιαννακός ανέπτυξε τις απόψεις της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας σε σχέση με την αξιολόγηση. Υπάρχει, όμως, και μια άλλη άποψη μέσα στην Ομοσπονδία η οποία δεν εκφράστηκε και δόθηκε η ευκαιρία στον Αλέξανδρο Σπανό επικεφαλή της Αυτόνομης Παρέμβασης Υγειονομικών, μέσω του ράδιο Χρόνος 87,5 fm, να την εκφράσει. Σύμφωνα με όσα είπε «ζητάμε αναβολή και αυτής της αξιολόγησης και δεν προκαλούμε το κοινό αίσθημα.

Και βέβαια θέλουμε να αξιολογηθούμε και να μην μπούμε στον κοινωνικό αυτοματισμό, όμως ο κος Γιαννακός ανέπτυξε ένα κρεσέντο κινδυνολογίας και προσπάθησε να γίνει μια ταύτιση του νομοσχεδίου του κου Μητσοτάκη. Θα σας θυμίσω την στάση της τότε Ομοσπονδίας η οποία προπαγάνδιζε για συλλογή υπογραφών, δεν στήριζε την απεργία-αποχή και μάλιστα στις περιφερειακές συσκέψεις μιλούσαν για αποφάσεις στα όρια της νομιμότητας». Άποψη του κου Σπανού είναι ότι «ο νόμος δεν είναι τιμωρητικός, απλώς εισάγεται μια συμβουλευτική συνέντευξη και ένα πλαίσιο επιμορφωτικού βελτιωτικού χαρακτήρα».

Παρόλα αυτά «η παράταξή μας ζητάει αναβολή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου για τον εξής λόγο: Εμείς πραγματικά θα θέλαμε να τηρηθούν τα διεθνή στάνταρ, τουλάχιστον τα στοιχειώδη. Εμείς είχαμε μια νοσηλεύτρια μέχρι πρότινος στους τριάντα ασθενείς, οι τελευταίες προσλήψεις έχουν βελτιώσει λίγο το περιβάλλον, και σήμερα είναι ένας νοσηλευτής στους δεκαπέντε με τα στάνταρ τα ευρωπαϊκά να είναι ένας προς επτά. Το κυριότερο για εμάς είναι να μας αξιολογήσουν άνθρωποι που  έχουν κριθεί. Όλοι αυτοί που σήμερα μας κρίνουν εδώ και δέκα χρόνια δεν έχουν κριθεί ποτέ και είναι προϊόντα των αναθέσεων των εναλλασσόμενων κυβερνήσεων, οι οποίοι αλλάζουν τους προϊστάμενους μας σαν τα πουκάμισα». 


Να θυμίσουμε ότι «συνειδητή παρακώλυση της δημοκρατικής μεταρρύθμισης της διοίκησης» έχει κατηγορήσει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης την ΠΟΕΔΗΝ, για την κήρυξη απεργίας - αποχής των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία από κάθε διαδικασία αξιολόγησης.


«Δυστυχώς οι μάσκες έπεσαν. Η συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ επιλέγει συνειδητά την κρίσιμη τούτη ώρα, να εμποδίσει τη διαδικασία αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού της διοίκησης και να προκαλέσει δυσλειτουργίες στους κρίσιμους τομείς της Υγείας και Πρόνοιας. Επιλέγει συνειδητά την παρακώλυση της δημοκρατικής μεταρρύθμισης της διοίκησης, ρίχνοντας κατ’ ουσίαν νερό στον μύλο των πλέον ακραίων συντηρητικών-νεοφιλελεύθερων κύκλων, που εποφθαλμιούν για να στοχοποιήσουν και να συκοφαντήσουν, για μια ακόμη φορά, τη δημόσια διοίκηση και τους λειτουργούς της» τονίζει σε μακροσκελή απάντησή του το υπουργείο. Αναγνωρίζει επίσης, ότι «τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων είναι απολύτως σεβαστά», αλλά σημειώνει ότι «δεν μπορεί να γίνει κατανοητή η υποκριτική και μικροπολιτική στάση κάποιων συνδικαλιστικών ηγεσιών». «Ευτυχώς», προσθέτει «η πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και συνολικά των Ελλήνων πολιτών, έχει βγάλει τα συμπεράσματά της».


Κηρύσσει απεργία η ΠΟΕ-ΟΤΑ για την αξιολόγηση
Αντιδράσεις για την αξιολόγηση υπάρχουν και στις τάξεις εργαζομένων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών, την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης και τον υπουργό Οικονομικών, έστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.). Η επιστολή στάλθηκε τη Δευτέρα 27 Μαρτίου, κι αναφέρεται η εξής απόφαση: Μετά το πέρας τεσσάρων εργασίμων ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας και μέχρι της λήξης της διαδικασίας της αξιολόγησης, όποτε και εάν αυτή λάβει χώρα κηρύσσεται απεργία - αποχή όλων των υπαλλήλων των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού και των Ν.Π.Δ.Δ. αυτών που καλύπτονται συνδικαλιστικά από την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., σε όλα τα επίπεδα αυτής και συγκεκριμένα από κάθε ενέργεια, που συνδέεται με την περιγραφόμενη στο άρθρο 14 του Ν.4369/2016 και της Υπουργικής Απόφασης (ΔΙΔΑΔ/Φ.32.14/750/οικ.32768/22-12-2016) διαδικασία. Σημειώνεται, ότι η ως άνω απεργία-αποχή των υπαλλήλων των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού, που εκπροσωπούμε, από συγκεκριμένα καθήκοντα, προβλέπεται από τις διατάξεις του Ν.1264/1982, όπως αυτές έχουν ερμηνευτεί από τα αρμόδια δικαστήρια (όλως ενδεικτικώς Δ.Εφ. 486/1995 κ.α.) και συνιστά απολύτως νόμιμη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή Απεργίας.


Σας γνωστοποιούμε, επίσης, ότι από την παρέλευση τεσσάρων (4) εργασίμων ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας και μέχρι το πέρας της διαδικασίας  της αξιολόγησης, όποτε και εάν αυτή λάβει χώρα, κηρύσσουμε απεργία - αποχή από κάθε διαδικασία ή ενέργεια, που συνδέεται με τη διαδικασία της Αξιολόγησης, παρέχοντας κατά τον τρόπο αυτό πλήρη κάλυψη στο σύνολο των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού, του οποίους εκπροσωπούμε.
Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής εντέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα σε αυτούς που απευθύνεται, καθώς και όσους κοινοποιείται, για να λάβουν γνώση και να επέλθουν οι νόμιμες συνέπειες, αφού την αντιγράψει ολόκληρη στην έκθεση επιδόσεώς του. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η αγωνία των υποψηφίων των πανελλαδικών  εξετάσεων έλαβε τέλος και πολλοί εστιάζουν τώρα και   σκέφτονται τις επιλογές τους σε σχολές της αρεσκείας τους,  μέσω του μηχανογραφικού.