fbpx Αναβίωσε το έθιμο "Καμήλες και Ντιβιτζήδες"
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου, 2019 - 10:00
ΣΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΚΑΙ ΑΙΓΕΙΡΟ

Αναβίωσε το έθιμο "Καμήλες και Ντιβιτζήδες"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής
ΔΚΕΠΠΑΚ
Έθιμα

Ο σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής μαζί με την ΔΚΕΠΠΑΚ στην Κομοτηνή, ο πολιτιστικός σύλλογος Αιγείρου και η τοπική κοινότητα στον οικισμό μετά ...από 30 χρόνια, αναβίωσαν το έθιμο

Διονύσης Βοργιάς

Το έθιμο "Καμήλες και Ντιβιτζήδες" αναβίωσε σε δύο τουλάχιστον σημεία του νομού Ροδόπης και συγκεκριμένα στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής αλλά και στην Αίγειρο, τις περασμένες ημέρες των εορτών.

Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και παραπέμπει στις γιορτές προς τιμή του Διονύσου, όπου οι πιστοί μεταμφιέζονταν και τιμούσαν τον θεό με σάτιρες και χορούς σε "ξέφρενους" ρυθμούς. Μετά την επικράτηση της χριστιανικής θρησκείας, διαμορφώθηκε ανάλογα για να μπορέσει να διατηρηθεί. Το δρώμενο Καμήλες και Ντιβιτζήδες (καμηλιέρηδες) είναι ένα από τα πιο γνωστά πρωτοχρονιάτικα έθιμα της ανατολικής Ρωμυλίας.
Πολύς κόσμος στην πλατεία Ειρήνης Κομοτηνής

Έτσι, το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου, στην πλατεία Ειρήνης Κομοτηνής, ο πολιτιστικός σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής αναβίωσε το συγκεκριμένο έθιμο με μεγάλη επιτυχία και πολύ κόσμο να το παρακολουθεί και να συμμετάσχει στον χορό, όπως προδίδουν οι φωτογραφίες. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του συλλόγου Αθανάσιος Καρακασίδης ευχαριστώντας όλους για την στήριξη και μιλώντας σχετικά με το έθιμο και την δράση του συλλόγου.

Μέλη του συλλόγου κι όχι μόνο, γλέντησαν από κοινού και χόρεψαν γύρω από τους ανθρώπους που αναβίωναν το έθιμο. Κατά την αναβίωση του εθίμου, στήθηκε ένα μεγάλο γλέντι με όργανα στην πλατεία με τις Καμήλες και τους Ντιβιτζήδες να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, διότι βρέθηκαν πάντα στο εσωτερικό του κύκλου χορεύοντας με ιδιαίτερο τρόπο. Κόσμος και ...καμήλες αποχαιρέτησαν έτσι τον παλιό χρόνο και καλωσόρισαν τον καινούριο. Την εκδήλωση 'έντυσε' μουσικά το Θρακόμελο, ενώ το έθιμο στήριξε η ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής.


Μετά από 30 χρόνια στην Αίγειρο
Την επομένη, Κυριακή 30 Δεκεμβρίου, το έθιμο αναβίωσε σε κεντρικούς δρόμους και στην πλατεία της Αιγείρου. Τουλάχιστον 30 χρόνια είχε να συμβεί το έθιμο στην Αίγειρο, κατά τον χοροδιδάσκαλο Χρήστο Γαντζίδη, ο οποίος ανακαλεί μνήμες και λέει στο ράδιο Χρόνος 87,5fm "μπορεί να πέρασαν και πάνω από τρεις δεκαετίες από τότε που είχε βγει η καμήλα στην Αίγειρο". Ο κος Γαντζίδης βλέπει την ουσία στα έθιμα και εξηγεί πως "η παράδοση είναι ο συνδετικός δεσμός της κοινωνίας και της οικογένειας".

Κατά τον ίδιο "ο κόσμος θέλει το έναυσμα για να ακολουθήσει και το ευτυχές γεγονός είναι ότι ακολουθούν και οι μικρότερες ηλικίες τα έθιμα, κι αυτό πρέπει να μας κάνει πιο ενεργούς ώστε να αναβιώνουμε αυτά τα έθιμα κάθε χρόνο, όχι μία φορά". Στην Αίγειρο λοιπόν, χάρη στον δραστήριο πολιτιστικό σύλλογο Αιγείρου, όπου έχει στελεχωθεί με πολλούς νέους όπως και η πρόεδρός του Μένια Μπουρνούδη, και στην τοπική κοινότητα Αιγείρου και την πάντα ανοιχτή στις προτάσεις υπέρ του οικισμού πρόεδρο της ΤΚ Αιγείρου Νανά Πατρωνίδου, αποδίδεται η αναβίωση, καθώς και σε όλους όσους συνέπραξαν και συμμετείχαν κατά το έθιμο. Συνομολόγησαν μάλιστα πως θα συνεχίσουν την προσπάθεια και του χρόνου!

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μήπως τελικά είναι αφελές και άτοπο διπλωματικά,  να ζητάμε συνέχιση των Μέτρων  Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία,  χωρίς όρους και προϋποθέσεις,  όταν η ίδια καθημερινά δυναμιτίζει και τον στοιχειώδη