fbpx Το «ανατολίτικο παζάρι» της Τουρκίας, η ΑΟΖ και η Θράκη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, 2020 - 10:00
ΤΟΙΧΟ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Το «ανατολίτικο παζάρι» της Τουρκίας, η ΑΟΖ και η Θράκη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κυπριακή ΑΟΖ
Θράκη
Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης
Κωνσταντίνος Τασούλας

Εμμένει στον χαρακτηρισμό της μειονότητας «τουρκικής» ο Τσαβούσογλου, η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται τη συνθήκη της Λωζάννης ανταπαντά ο Στυλιανίδης μέσω του ράδιο Χρόνος

Τα ελληνικά δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ υπερασπίζεται ο αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα

Διονύσης Βοργιάς

Νέες προκλητικές δηλώσεις ήρθαν χθες από την Τουρκία με τον συνήθη «ύποπτο» Μεβλούτ Τσαβούσογλου να λέει πως η χώρα του είναι έτοιμη να συμφωνήσει με την Ελλάδα αρκεί να συμβιβαστεί… στην μοιρασιά στην ανατολική Μεσόγειο!

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο TRT Haber δήλωσε: «εμείς λέμε στους Έλληνες προσωπικά, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε στον Μητσοτάκη προσωπικά "εμείς μπορούμε να κάνουμε παρόμοια συμφωνία με εσάς, αρκεί να είστε έτοιμοι να συμβιβαστείτε. Μην κάνετε παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας. Να είστε ειλικρινείς. Να μιλήσουμε. Να μάθετε να μοιράζεστε στην ανατολική Μεσόγειο. Όλοι έχουν δικαιώματα εδώ"». Μάλιστα, μεταφέροντας την ατζέντα του πρόσφατου τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν, είπε πως στο τραπέζι της συζήτησης έπεσαν «τα θέματα της ‘τουρκικής’ μειονότητας της Θράκης, του τζαμιού στην Αθήνα, της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη». Για τη Λιβύη, ο τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι το διεθνές σύστημα απέτυχε να αναλάβει κοινή δράση για να σταματήσει τη σύγκρουση.

Ο «εθνικιστής» Τσίπρας
Στην ίδια συνέντευξή του ο Τούρκος πολιτικός αποκάλεσε εμμέσως πλην σαφώς «εθνικιστή» τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας: «Μέχρι την κυβέρνηση του Τσίπρα τα πράγματα πήγαιναν καλά. Στην Ελλάδα τα αριστερά κόμματα είναι υπερβολικά εθνικιστικά. Με τη νέα κυβέρνηση ξεκινήσαμε επαφές για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες».

Μέσω facebook πήρε την ευκαιρία να σχολιάσει τα παραπάνω ο Αλέξης Τσίπρας, γράφοντας: «Τώρα, ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι “όλα ήταν καλά και τα βρίσκαμε με τις ελληνικές κυβερνήσεις” στη μοιρασιά της Ανατολικής Μεσογείου, μέχρι που ήρθε ο Τσίπρας που “είναι υπερβολικά πατριώτης”, πως να το εκλάβω; Ως προσβολή ή ως παράσημο; Ας απαντήσουν οι ψευδο-υπερπατριώτες, που έσκιζαν τα ρούχα τους για τον πατριωτισμό τους στη δήθεν «προδοτική» Συμφωνία των Πρεσπών και τώρα έχουν πάθει αφωνία για όλα».

Ε. Στυλιανίδης: Δεν ξανασυζητάμε τη συνθήκη της Λωζάννης 
Επί των ελληνοτουρκικών τοποθετήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο βουλευτής Ροδόπης ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος παρουσιάστηκε ευθύς εξαρχής σοβαρός, λέγοντας: «θα πρέπει στην κρίσιμη αυτή στιγμή να αναλογιστούμε ότι η στάση μας θα καθορίσει τη μοίρα της Ελλάδος και την έκταση της κυριαρχίας της για τις επόμενες δεκαετίες».

Ο βουλευτής υπενθύμισε ότι η Τουρκία αμφισβητεί το Δίκαιο της Θάλασσας, «το οποίο όμως ήδη έχει παράξει γι’ αυτήν νομικά αποτελέσματα στη Μαύρη Θάλασσα», εξηγώντας εν πολλοίς ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί τους νόμους ανάλογα με το εάν την συμφέρουν ή όχι.

Η ένταση που υπάρχει αυτό το διάστημα σε Κρήτη, Δωδεκάνησα, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο γίνεται τεχνηέντως από την Τουρκία, σύμφωνα με τον κο Στυλιανίδη, καθώς υπάρχει από τη γείτονα προσπάθεια «να οδηγήσει σε μία διμεροποίηση των διαφορών, να παράξει ένα ad hoc δίκαιο υπέρ της». Εδώ πάντως ο βουλευτής ξεκαθάρισε: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραιτηθεί από τα δικαιώματα που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο και τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα. Παραμένει ανυποχώρητη».

Πάντως, ο βουλευτής υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια: «Οι διαφορές στο Διεθνές Δίκαιο επιλύονται με τρεις τρόπους: Διάλογος, επιδιαιτησία, πόλεμος. Κανείς δεν εύχεται το τρίτο, αλλά προετοιμάζεται για το τρίτο, για να έχει ισχυρά διαπραγματευτικά αποθέματα, εάν προσφύγει στις άλλες δύο λύσεις».

Για να προσφύγουν όμως οι χώρες στον διάλογο απαιτείται «καλή θέληση από τις δύο πλευρές», που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει, ενώ για την προσφυγή στην επιδιαιτησία, η Ελλάδα έχει σαφέστατες κόκκινες γραμμές, δηλαδή να εφαρμοστούν «το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και οι Διεθνείς Συμφωνίες, όπου βάζω και τη Λωζάννη που στο παρελθόν έχει αμφισβητήσει η κυβέρνηση Ερντογάν», είπε ο κος Στυλιανίδης, που διευκρίνισε ότι η ατζέντα της Ελλάδας αφορά μόνο ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα και «δεν μπορούμε να πάμε για να ξανασυζητήσουμε τη συνθήκη της Λωζάννης». Την ίδια ώρα όμως η Τουρκία «προσπαθεί να έχει μία διευρυμένη ατζέντα, προκειμένου να ακολουθήσει τη λογική του ανατολίτικου παζαριού» σύμφωνα με τον βουλευτή.
Τ. Πάιατ: «Όλα τα ελληνικά νησιά έχουν δικαίωμα στην οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας»

Ως στήριξη των θέσεων της Ελλάδας θεωρείται η τοποθέτηση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ότι «όλα τα ελληνικά νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν δικαίωμα στην οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, ο Αμερικανός διπλωμάτης επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον «εγγυάται την ασφάλεια της Ελλάδας» και «εργάζεται καθημερινά για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο». Για τη συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, που η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, ο κος Πάιατ φάνηκε να ενστερνίζεται τη θέση της Αθήνας, σημειώνοντας πως «δεν ακυρώνει τα δικαιώματα που έχει η Ελλάδα στην περιοχή, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Τέλος, ο Τζέφρι Πάιατ επεσήμανε ότι «το ισχυρό μήνυμα που προέκυψε» από την «πολύ πετυχημένη επίσκεψη» του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον ήταν ότι ΗΠΑ και Ελλάδα «συμφωνούν να συνεχίσουν να εργάζονται για να πετύχουν μια πιο φυσιολογική σχέση στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Κ. Τασούλας: Άκυρες οι συμφωνίες Τουρκίας - Λιβύης 
Τα memoranda μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι άκυρα και κενά περιεχομένου, είναι ανεφάρμοστα και ανυπόστατα, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας έχοντας ενώπιόν του δεκάδες βουλευτές από όλα τα μεσογειακά κράτη, στη 14η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου, οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης 20/02 στην Αθήνα.

Εξάλλου ενέργειες που επίμονα αμφισβητούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος υπονομεύουν τη βασική αρχή της καλής γειτονίας, παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και παρεμποδίζουν σοβαρά τις προσπάθειες προς κάθε αμοιβαία επωφελή σχέση, υπογράμμισε σε άλλο σημείο ο κος Τασούλας.

Ελληνικό ΥΠΕΞ προς Τουρκία: «Η παρανομία δεν παράγει δίκαιο»
Αυστηρή απάντηση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών στους νέους προκλητικούς ισχυρισμούς του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι το καθεστώς που η Τουρκία έχει κηρύξει στη Μεσόγειο άρχισε δήθεν σιγά-σιγά να γίνεται αποδεκτό από τις χώρες που παρεμβαίνουν στο θέμα και ιδιαίτερα την Ελλάδα.

«Ως έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει, η παρανομία δεν παράγει δίκαιο. Η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει αποδεχθεί, αλλά έχει καταδικάσει, όπως και η διεθνής κοινότητα, τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή.

Μεθοδεύσεις που συνεχίζουν να υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, δημιουργώντας μεταξύ άλλων προσχήματα για την παραβίαση εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και για την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της περιοχής», διαμήνυσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις χθεσινές αναφορές της τουρκικής ηγεσίας στη Μεσόγειο.

Δυστυχώς και σε αυτό, η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί μειοψηφία του ενός, τονίζει καταληκτικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε