fbpx Αναστολή στο μεταναστευτικό, μέχρι την επόμενη κίνηση Ερντογάν
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 28 Μαρτίου, 2020 - 10:00
ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Αναστολή στο μεταναστευτικό, μέχρι την επόμενη κίνηση Ερντογάν

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παζάρ Κουλέ
Τουρκία
Κυριάκος Μητσοτάκης

Μετά από 30 ημέρες η Τουρκία άδειασε τον πρόχειρο καταυλισμό στο Παζάρ Κουλέ, έβαλε φωτιές στις σκηνές των μεταναστών

«Ενδεχομένως να κλείνει ένα κεφάλαιο, αλλά η μάχη αυτή -μην έχετε καμία αμφιβολία- ότι συνεχίζεται», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη για τον Έβρο

Διονύσης Βοργιάς

Ήταν Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020, όταν εν μία νυκτί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν ανακοίνωνε το άνοιγμα των συνόρων της Τουρκίας. Λίγες ώρες αργότερα, οι πρώτοι μετανάστες άρχιζαν να καταφτάνουν στο τελωνείο των Καστανεών, προκειμένου να περάσουν στην ελληνική-ευρωπαϊκή ενδοχώρα.

Ο μηχανισμός Ερντογάν φαίνεται πως σχεδίαζε παρασκηνιακά αυτή την κίνηση καιρό, αλλά δεν ήταν λίγες οι φορές -ειδικά στις αρχές του 2020- που απείλησε ανοιχτά την Ευρωπαϊκή Ένωση πως θα ανοίξει τα σύνορα. Η απειλή έγινε πράξη, ως μηχανισμός πίεσης της ΕΕ στα τέλη του Φεβρουαρίου. Αξιοποιώντας έναν καλοστημένο μηχανισμό παραγωγής ψεύτικων ειδήσεων, η τουρκική κυβέρνηση εργαλειοποίησε -και συνεχίζει να το κάνει- πολλές χιλιάδες παράνομων μεταναστών αλλά και προσφύγων, διακινώντας παντοιοτρόπως το μήνυμα «τα σύνορα είναι ανοιχτά - η διέλευση στην Ευρώπη είναι εύκολη». Φαίνεται ότι επελέγη το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, προκειμένου η ελληνική πλευρά να αιφνιδιαστεί, κάτι που -εκ του αποτελέσματος κρίνοντας- φαίνεται ότι δεν συνέβη.

Η Ελλάδα έκλεισε γρήγορα τα σύνορά της, αποτρέποντας τη μεγάλη ροή παράνομων μεταναστών στην ενδοχώρα. Μετά από πολλές χιλιάδες αποτροπές, αλλά και συλλήψεις αρκετών από όσων κατόρθωσαν να παραβιάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα και να μπουν στην Ελλάδα, φαίνεται ότι το μεταναστευτικό «ηρεμεί». Ή τουλάχιστον ολοκληρώθηκε η «πράξη 1», μέχρι την επόμενη κίνηση του Τούρκου προέδρου.

Εγκαταλείφτηκε ο άτυπος καταυλισμός απέναντι από τις Καστανιές
Από το βράδυ της Πέμπτης 26/03, στην Αδριανούπολη άρχισαν να επιστρέφουν παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονταν ακόμη στο Παζάρ Κουλέ. Εκεί είχαν στήσει τις περασμένες εβδομάδες έναν άτυπο καταυλισμό, ευελπιστώντας να ανοίξουν τα σύνορα.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το πλήθος -που μέρα με τη μέρα ούτως ή άλλως μειωνόταν- «απογοητεύτηκε» από την πολυήμερη αναμονή στα σύνορα και εφόσον διαπίστωσαν ότι η Ελλάδα «δεν θα ανοίξει την πόρτα» ζήτησαν να φύγουν.

Οι διαμένοντες στον άτυπο αυτό καταυλισμό φέρεται μάλιστα να ενημέρωσαν για την πρόθεσή τους και την Υπηρεσία Μετανάστευσης της Τουρκίας, ενώ σύμφωνα με το Anadolu επικαλέστηκαν και την απειλή του κορωνοϊού. Η μεταφορά τους από τον καταυλισμό του Παζάρ Κουλέ έγινε με λεωφορεία της επαρχίας Αδριανούπολης, σε κρατικές δομές, όπου -σύμφωνα πάντα με το Anadolu- θα ελεγχθούν και για κορωνοϊό.

Οι Τούρκοι έβαλαν φωτιές στον καταυλισμό
Για μία ακόμη φορά, όμως, οι Τούρκοι απέδειξαν ότι εργαλειοποιούν πλήρως το μεταναστευτικό και αδιαφορούν για τις ανθρώπινες ζωές, όταν έβαλαν από το βράδυ της Πέμπτης -και πριν φύγει όλο το πλήθος- φωτιές στον άτυπο καταυλισμό. Φέρεται ότι το κίνητρό τους ήταν η απομάκρυνση όσων δεν είχαν απομακρυνθεί από το Παζάρ Κουλέ μέχρι το βράδυ της Πέμπτης.

Από την ελληνική πλευρά πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ξημερώματα της Παρασκευής εθεάθησαν μεγάλες φωτιές στον καταυλισμό του Παζάρ Κουλέ (στο διασυνοριακό δάσος των Καστανεών), ενώ το απόγευμα της Πέμπτης είχαν σημειωθεί και εντάσεις στον φράχτη.

Πηγές, επίσης, αναφέρουν την απομάκρυνση πλήθους άνω των 4.000 μεταναστών από το σημείο. Τις περασμένες ημέρες έφευγαν από τον καταυλισμό κυρίως οικογένειες, γυναίκες και παιδιά, ενώ τα τελευταία εικοσιτετράωρα άρχισαν να απομακρύνονται και όσοι επέμεναν να περιμένουν το άνοιγμα των συνόρων.

Παρά τις εξελίξεις, οι ελληνικές δυνάμεις παραμένουν στο σημείο -και φυσικά το τελωνείο Καστανεών παραμένει κλειστό- ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυνάμεις θα παραμείνουν για τόσο διάστημα στα σύνορα, μέχρι να βεβαιωθούν ότι το «μέτωπο» δεν θα αναζωπυρωθεί με αυτή την ένταση.

Κ. Μητσοτάκης: «Η μάχη συνεχίζεται»
Τηλεδιάσκεψη για την κατάσταση στα σύνορα και ειδικότερα στον Έβρο, πραγματοποίησε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνου Φλώρου και του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη.

«Διαπιστώσαμε ότι ο πρόχειρος καταυλισμός, ο οποίος είχε δημιουργηθεί μετά το Σαββατοκύριακο της Καθαράς Δευτέρας, φαίνεται να έχει διαλυθεί και όσοι βρίσκονταν στα σύνορα του Έβρου να έχουν απομακρυνθεί από εκεί», ήταν το πρώτο σχόλιο του πρωθυπουργού στη σύσκεψη.

Αφότου συνεχάρη ένοπλες δυνάμεις, σώματα ασφαλείας και εθελοντές, ξεκαθάρισε: «Ενδεχομένως να κλείνει ένα κεφάλαιο, αλλά η μάχη αυτή -μην έχετε καμία αμφιβολία- ότι συνεχίζεται. Καταφέραμε και εξασφαλίσαμε ένα πολύ σημαντικό κεκτημένο για λογαριασμό της χώρας και για λογαριασμό της Ευρώπης. Τη δυνατότητα και την αποτελεσματικότητα να φυλάμε τα σύνορά μας χερσαία και θαλάσσια». Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι η ηρεμία μπορεί να διατηρεί από ημέρες έως μήνες, αλλά αυτό «δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε εγκαθιδρύσει ένα μηχανισμό ανθρώπινο, τεχνολογικό, αλλά και σε επίπεδο φυσικών μέσων που να εξασφαλίζει ότι τα σύνορά μας ήταν, είναι και θα παραμείνουν απόλυτα προστατευμένα, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς ξανά να εκβιάσει την Ευρώπη και την Ελλάδα, όπως κάποιοι επιχείρησαν να το κάνουν τον τελευταίο μήνα».

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης επισημάνθηκε από όλες τις πλευρές η ανάγκη να συνεχιστεί η ενίσχυση του φράχτη στον Έβρο το επόμενο διάστημα και να γίνει αναδιοργάνωση δυνάμεων δίχως να υπάρξει κανένας εφησυχασμός. 

Τονίστηκε, τέλος, ότι πρέπει να δοθεί βάρος στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και ότι είναι σημαντικό να υπάρχει τακτική ευρωπαϊκή παρουσία στον Έβρο και στα νησιά.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε