fbpx Αναμονή για την προσχολική στον Δήμο Κομοτηνής, περισσότερα από 10 προκάτ στα νηπιαγωγεία
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2019 - 10:00
Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΠΟ 1Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Αναμονή για την προσχολική στον Δήμο Κομοτηνής, περισσότερα από 10 προκάτ στα νηπιαγωγεία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προκάτ
Νηπιαγωγεία
υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση

Θέση επί του θέματος πήρε και το Συντονιστικό Νηπιαγωγών υποστηρίζοντας πως «από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής διαπιστώθηκε ότι η εμπλοκή των Δημάρχων δημιούργησε πολύ σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής»

Δήμητρα Συμεωνίδου

Την ώρα που διαχέονται πληροφορίες περί αναβολής της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής, στον Δήμο Κομοτηνής ο όποιος σχεδιασμός εξελίσσεται στη βάση της εφαρμογής της από 1η Σεπτεμβρίου 2019. Ο Δήμος παραλαμβάνει αιτήματα για τις ανάγκες σε προκάτ, με αυτά μέχρι στιγμής να έχουν ξεπεράσει τα δέκα. Τουλάχιστον 10 μπορεί και 12 προκάτ αίθουσες ενδεχομένως να απαιτηθούν για την στέγαση των νηπίων. 

Ο Δήμος λαμβάνει τα αιτήματα από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τα οποία προωθεί στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο και θα δώσει εντολή στις Κτιριακές Υποδομές να εγκαταστήσει τα προκάτ στα νηπιαγωγεία. Από τα μέχρι τώρα αιτήματα προκύπτει ότι θα τοποθετηθούν, τρία προκάτ στο 12ο Νηπιαγωγείο, από δύο στο 8ο και το 9ο Νηπιαγωγείο, και από μία το 6ο, 7ο Νηπιαγωγείο και το νηπιαγωγείο Καλλίστης. Πάντως πληροφορούμαστε ότι ο αριθμός αυτών αυξάνει και ίσως τελικά να χρειαστούν 12 προκάτ αίθουσες.

Το σχολικό έτος 2018-2019 η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση εφαρμόστηκε σε 184 από τους 325 δήμους της επικράτειας. Για το επόμενο σχολικό έτος 2019-2020 αποφασίστηκε η επέκτασή της σε επιπλέον 114 δήμους. 

Ωστόσο καθώς σε κάποιους Δήμους υπάρχει έλλειψη αιθουσών, η νέα υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ζήτησε από τους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης να διαπιστώσουν κατά πόσον τα προβλήματα αυτά είναι υπαρκτά. Η συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα.

Θέση επί του θέματος πήρε και το Συντονιστικό Νηπιαγωγών υποστηρίζοντας πως «από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής διαπιστώθηκε ότι η εμπλοκή των δημάρχων δημιούργησε πολύ σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, αφού η γνώμη τους απέκτησε προστιθέμενη αξία και οι κινήσεις τους αρχίζουν να δημιουργούν ήδη εκπαιδευτική πολιτική (ολιγωρία στην εύρεση αιθουσών, σύγκλιση Δημοτικών Συμβουλίων για τη μη εφαρμογή της δίχρονης, άρνηση υποβολής τεχνικών δελτίων για την παραλαβή αιθουσών κλπ.). 

Βαρύτατες οι ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης που αφενός τους τοποθέτησε ως καθοριστικό παράγοντα στις τριμερείς επιτροπές και αφετέρου, δεν προχώρησε στη δημιουργία ενός δημοσίου φορέα, υπεύθυνου για τη σχολική στέγη, που όπως αποδεικνύεται εκ των γεγονότων αποτελούσε και αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την επίλυση του κτιριακού προβλήματος στην παιδεία».

Το Συντονιστικό Νηπιαγωγών καλεί το υπουργείο Παιδείας: 
Να δημιουργήσει άμεσα όλες εκείνες τις συνθήκες ώστε όλα τα παιδιά 4-6 ετών να φοιτήσουν στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο και να μην υπάρξει ταλαιπωρία μαθητών, γονέων και συναδέλφων μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας επιλύοντας άμεσα τα οποιοδήποτε προβλήματα προκύπτουν κεντρικά και τοπικά (διδακτικό προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, δωρεάν μετακινήσεις παιδιών λόγω κακού αστικού σχεδιασμού, άμεσες αλλαγές χρήσεων γης και οικημάτων, επίσπευση διαδικασιών κλπ.).

  • Να ξεκινήσει την άμεση έκδοση των ΚΥΑ για την προμήθεια αιθουσών των Δήμων που έχουν αιτηθεί και να εκδώσει νέα πρόσκληση για τους Δήμους που χρειάζονται αίθουσες, αντί να αναστείλει την υποχρεωτικότητα σε κάποιους Δήμους, γνωρίζοντας μάλιστα τα επιπλέον προβλήματα-«ντόμινο» που θα δημιουργηθούν στον οικογενειακό προγραμματισμό των μικρότερων παιδιών, αφού τα προσωρινά αποτελέσματα της ΕΕΤΑΑ έχουν ανακοινωθεί και όλα σχεδόν τα παιδιά βρήκαν μια θέση σε παιδικό σταθμό.  
  • Να επιδοτήσει άμεσα τις σχολικές επιτροπές (των δήμων με ανάγκες σε αίθουσες) με 4.000€ από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η υπόθεση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη έχει τη δική της ιστορία, που αναφέρεται βέβαια και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας,  όπως και οι ενέργειες διαχρονικά του  βουλευτή   Ευριπίδη Σ