fbpx «Αναμνήσεις από την Κομοτηνή» παρουσιάστηκαν στην Αθήνα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 20 Μαρτίου, 2019 - 10:00
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

«Αναμνήσεις από την Κομοτηνή» παρουσιάστηκαν στην Αθήνα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Έκθεση φωτογραφίας
Παρουσίαση
Αθήνα
Κομοτηνή

 «Η Ένωση των εν Αθήναις Κομοτηναίων» έδειξε την πολυπολιτισμικότητα και την μακρόχρονη ιστορία της πρωτεύουσας της Θράκης 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Μεγάλη προσέλευση παρατηρήθηκε στην έκθεση φωτογραφίας για την Κομοτηνή, την ιστορία της, τις προσωπικότητες που διακρίθηκαν εξελικτικά εκεί από την περίοδο της Προσφυγιάς μέχρι τη δεκαετία του '50. Με τίτλο «Αναμνήσεις από την Κομοτηνή» η «Ένωση Κομοτηναίων εν Αθήναις» με τη δημιουργική πρωτοβουλία και έρευνα της αντιπροέδρου δρ. Σταματίνας Ιωαννίδου και την συνδρομή του προέδρου κου Μιχάλη Μαρτίδη, παρουσίασε επί τριήμερο (14-16 Μαρτίου 2019) πτυχές και ντοκουμέντα από την πρωτεύουσα της Θράκης.

Στο αρχείο της αείμνηστης πεθεράς της Αλβίνης Ιωαννίδου ανέτρεξε η κα Ιωαννίδου για να παρουσιάσει τις φωτογραφίες της έκθεσης. Φωτογραφίες που φύλαγε με ιδιαίτερη φροντίδα εκείνη και μάλιστα παραθέτοντας στο πίσω μέρος αυτών ημερομηνίες και πρόσωπα. Παράλληλα αξιοποίησε βιβλία που έχουν γραφτεί για τη Ροδόπη, αλλά και εικόνες και πληροφορίες από την εφημερίδα μας, τα γενικά αρχεία του κράτους και το διαδίκτυο. Ο στόχος αυτής της έκθεσης, όπως τον περιέγραψε στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm η κα Ιωαννίδου "ήταν να γνωρίσουν οι Αθηναίοι αλλά και οι Κομοτηναίοι που έχουν λίγο έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή, αυτήν την πολυπολιτισμική πόλη η οποία είναι περισσότερο γνωστή στην Ευρώπη παρά στην Ελλάδα". Πρόθεση της κας Ιωαννίδου είναι να μεταφέρει την έκθεση στην Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Κομοτηνή με αφορμή τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης.

Σε ένα φιλικό και ζεστό πολιτιστικό περιβάλλον Αθηναίοι, Κομοτηναίοι και φίλοι της Θράκης έζησαν στο φιλόξενο χώρο του γνωστού για τις συλλογές του βιβλιοπωλείου "Books Plus", (Πανεπιστημίου 37) στο κέντρο της Αθήνας, ένιωσαν συγκίνηση και ευαισθησία να τους κατακλύζει ακούγοντας για τους σημαντικούς ιστορικούς σταθμούς της πόλης μας αλλά και διακρίνοντας ανθρώπινες συγγενικές φιγούρες ανάμεσα από το πολυάριθμο φωτογραφικό υλικό. Με αναφορές στις πηγές που πρόσθεσαν σημαντικές λεπτομέρειες στο αρχείο της αείμνηστης Αλβίνης Ιωαννίδου, οι επισκέπτες έδειξαν πως τέτοιες δραστηριότητες σε σχέση ιδιαίτερα για την Βόρεια Ελλάδα, προσφέρουν ευκαιρίες αναδρομής στο παρελθόν της ιστορίας μας και στην αντοχή και ενδυνάμωση του ελληνικού στοιχείου. 

Ποια ήταν η Μάριον Σίβα και η σχέση της με την Κομοτηνή 
 Η  Μάριον Σίβα (1939-1981) είναι μια ακόμα άτυχη τραγουδίστρια. Από εκείνες τις φωνές που θυμίζουν κάτι τόσο οικείο και ζεστό που στις πολύ σπάνιες στιγμές της αναμετάδοσης κάποιου τραγουδιού της αδυνατείς να αδιαφορήσεις.

Tο πραγματικό όνομα της τραγουδίστριας ήταν Ζαχαρούλα Μπούρμπουλα. Γεννήθηκε στην Μυτιλήνη το 1939 και έζησε στην Κομοτηνή. Εργάστηκε στον κινηματογράφο «Αττικόν» αρχικά ως ταξιθέτρια. Εξαιρετικά προικισμένη φωνητικά ανακαλύφθηκε από τον Γιώργο Οικονομίδη, τον απόλυτο κονφερασιέ του παρελθόντος. Μεταξύ τους αναπτύχθηκε μια ιδιαίτερη σχέση που μεταφέρθηκε και στη δισκογραφία. Ηχογράφησε αρκετά τραγούδια σε 45αρια βινυλίου για όλες τις γνωστές εταιρείες και συνεργάστηκε με σημαντικούς συνθέτες, κυρίως του ελαφρού και του έντεχνου τραγουδιού. Το 1962 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό του Δήμου Αθηναίων με το τραγούδι Αθήνα, άνθρωποι και θεοί, με μουσική του Τάκη Μωράκη.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τελικά οι μικροί κυβερνήτες, έτσι βάφτισαν πρωθυπουργοί τους περιφερειάρχες,  αποδεικνύονται ότι είναι  γυμνοί από αρμοδιότητες και πόρους.