fbpx "Άμεση μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών" ζητούν οι εκπαιδευτικοί
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:00
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

"Άμεση μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών" ζητούν οι εκπαιδευτικοί

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκπαιδευτικοί
Διαμαρτυρία
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΕΡΑΜΑΡΗΣ
ΕΛΜΕ Ροδόπης

Π. Κεραμάρης: "Όντως το πρόβλημα των αναπληρωτών είναι τεράστιο"

Διονύσης Βοργιάς

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το γραφείο της Διεύθυνσης Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έκαναν χθες Παρασκευή εκπρόσωποι όλων των ΕΛΜΕ της Περιφέρειας, με κεντρικό ζητούμενο την μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών συναδέλφων τους, οι οποίοι "εργάζονται επί χρόνια με ελαστικές σχέσεις εργασίας, αν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες", όπως επισημάνθηκε. 


Β. Λίτσος: "Εδώ και δέκα χρόνια οι κυβερνήσεις παρανομούν"

"Εδώ και δέκα χρόνια οι κυβερνήσεις παρανομούν" δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΕΛΜΕ Ροδόπης, Βαγγέλης Λίτσος εξηγώντας πως "καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες από αναπληρωτές, την ώρα που αυτοί θα έπρεπε να καλύπτουν μόνο λειτουργικά κενά". Ο κος Λίτσος είπε ακόμη, πως αν εφαρμοστεί έστω και ο νόμος του λεγόμενου 1 προς 5, θα προσληφθούν στην εκπαίδευση 15.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί, που ο χώρος έχει ανάγκη. 


Αν και οι εκπαιδευτικοί ζήτησαν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, διευκρίνισαν ότι δεν χρειάζεται να γίνουν νέες προσλήψεις καθώς αν μονιμοποιηθούν οι αναπληρωτές τότε λύνεται το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος, αν όχι το σύνολό του. 
Η Οδύσσεια μιας αναπληρώτριας


"Ζούμε σε καθεστώς ομηρείας και ελαστικών σχέσεων εργασίας με κουτσουρεμένα δικαιώματα και κάθε χρόνο δεν ξέρουμε πότε και που θα μας φωνάξουν να δουλέψουμε" είπε η Κική Γιαννάτου, που εργάζεται ως αναπληρώτρια εκπαιδευτικός επί περίπου 15 έτη και προεδρεύει της Β' ΕΛΜΕ Έβρου. Εκτίμησε ακόμη ότι η κυβέρνηση ασκεί πολιτική περικοπών στην εκπαίδευση, όμως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, καθώς ήδη τα σχολεία λειτουργούν με 25.000 κενά.


Στ. Μακρυγιάννης: "Οι αναπληρωτές αναπληρώνουν τον εαυτό τους"
Την φράση "οι αναπληρωτές αναπληρώνουν τους εαυτούς τους" χρησιμοποίησε ο Στέφανος Μακρυγιάννης, που είναι πρόεδρος του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης "Τρεις Ιεράρχες" για να καταδείξει τη σημασία των αναπληρωτών στην Εκπαίδευση και να υπογραμμίσει την ανάγκη για τη μονιμοποίησή τους. 


Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν κενά σε σχολεία της Ροδόπης που δεν έχουν καλυφθεί από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όπως τα Τμήματα Παράλληλης Στήριξης ή τα Τμήματα Υποδοχής, ενώ ακόμη και κενά που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς καλύφθηκαν σε διάστημα ενός μήνα και πλέον. 


Και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών έδωσε το παρών 
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον ίδιο χώρο έκανε και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, που όμως διαχώρισε τη θέση του από αυτήν των μελών των ΕΛΜΕ. Όπως είπε η Νίκη Δραμανίδου, ως μέλος του Μετώπου, αυτό προφανώς και υποστηρίζει τη μονιμοποίηση των αναπληρωτών, αλλά πέρα από αυτό ζητά την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων της εκπαίδευσης και επιπλέον κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το μέτρο των "προϋποθέσεων" για προσλήψεις εκπαιδευτικών είναι επί της ουσίας ψέμα καθότι ως το 2019 δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις, αλλά και το ίδιο το νομοθέτημα περιλαμβάνει προϋποθέσεις απόλυσης εκπαιδευτικών και όχι πρόσληψης. 
Π. Κεραμάρης: "Το πρόβλημα των αναπληρωτών είναι τεράστιο" 


Επισκεπτόμενος τον χώρο της συγκέντρωσης, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ Παναγιώτης Κεραμάρης, αφού άκουσε με προσοχή τα αιτήματα των συναδέλφων του, είπε ότι "δεν αισθάνεται ότι στέκεται απέναντί τους" και τόνισε ότι "πάντα μεταφέρει τα αιτήματά τους στο υπουργείο Παιδείας". 


Σχολιάζοντας το ίδιο το αντικείμενο της διαμαρτυρίας ο κος Κεραμάρης παραδέχτηκε ότι "όντως το πρόβλημα των αναπληρωτών είναι τεράστιο" και ότι "δεν υπάρχει κανένας υπουργός που να διαφωνεί με τα αιτήματα των εκπαιδευτικών και ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ανάγκη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού".


Οι εκπαιδευτικοί ανά την Ελλάδα συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες τους και την ερχόμενη εβδομάδα με συλλαλητήριο στην Αθήνα την επόμενη Παρασκευή, ενώ διαμηνύουν ότι εξετάζουν περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα τους, αν δεν υπάρξει ανταπόκριση. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επόμενο ήταν ότι το ένα και μοναδικό κρούσμα που δηλώθηκε στη Ροδόπη προχθές, από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας,  ήταν εκτός πραγματικότητας.