fbpx Αμερικανική «στήριξη» στην Ελλάδα για τη μάχη κατά του μεταναστευτικού
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 10 Μαρτίου, 2020 - 10:00
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Αμερικανική «στήριξη» στην Ελλάδα για τη μάχη κατά του μεταναστευτικού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΠΑ
Μεταναστευτικό
Προσφυγικό
Τζέφρι Πάιατ

Αμερικανοί διπλωμάτες επισκέφθηκαν για άλλη μία φορά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Θανάσης Τσολάκης

Στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε το Σάββατο διπλωματική αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής προεξάρχοντος του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ και συμμετεχόντων των «γνώριμων» Τζέφρι Πάιατ και Γκρέγκορι Φλέγερ (Πρέσβης και Πρόξενος Θεσσαλονίκης των ΗΠΑ αντίστοιχα).

Αν και ο βασικός προορισμός τους ήταν ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης που αποτελεί επενδυτικό στόχο για τις ΗΠΑ, οι διπλωμάτες είχαν επαφές και με άλλους φορείς της πόλης και της ΑΜΘ, ενώ σχολίασαν την μεταναστευτική κρίση που εξελίσσεται αυτή την περίοδο στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Η παρουσία μας εδώ είναι μία πράξη αλληλεγγύης προς τους πολίτες της ΑΜΘ και του Έβρου που διαχειρίζονται την κλιμάκωση της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα», σχολίασε αρχικά ο Τζέφρι Πάιατ, για να πάρει λίγο μετά, τη σκυτάλη ο Μάθιου Πάλμερ και να πει ότι «οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την ανεξέλεγκτη μετακίνηση χιλιάδων ανθρώπων στα σύνορα, οι οποίοι έχουν παραπλανηθεί θεωρώντας ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη είναι ανοιχτός, είναι ασταθής, απαράδεκτη και μη βιώσιμη» και εκφράζοντας και αυτός την αλληλεγγύη της χώρας του προς την Ελλάδα, στην οποία αναγνώρισε το δικαίωμα να «προασπίζει τα σύνορά της».

Παραμένει το επενδυτικό ενδιαφέρον για το λιμάνι
Η συζήτηση που έγινε στον ΟΛΑ είχε ως κεντρικό άξονα την επικείμενη επένδυση του FSRU (υγροποιημένο φυσικό αέριο), με τον Τζέφρι Πάιατ να δηλώνει ανυπόμονος «να συνεργαστούμε με την ομάδα του πρωθυπουργού για το πως θα φέρουμε Αμερικανούς επενδυτές σε αυτή της στρατηγικής σημασίας περιοχή».

Στην Αλεξανδρούπολη ελέω Αμερικανών βρέθηκε και ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, λέγοντας ανάμεσα στα άλλα ότι «η επίσκεψη των Αμερικανών πέρα από το συμβολισμό έχει και ουσία και η ουσία έχει να κάνει με το γεγονός της επίδειξης του αμερικανικού ενδιαφέροντος για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης».

Όσο για τον Μάθιου Πάλμερ, αυτός δήλωσε ενθουσιασμένος από «τις προοπτικές και τις ευκαιρίες που ανοίγονται σε Αμερικανούς επιχειρηματίες να έρθουν εδώ, να επενδύσουν σε αυτό το λιμάνι και σε αυτή την περιοχή».

Οι υπόλοιπες συναντήσεις του Τζέφρι Πάιατ
Ο Τζέφρι Πάιατ είχε και άλλες συναντήσεις στην Αλεξανδρούπολη πέρα από αυτήν με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος. Είδε επίσης τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο, τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς καθώς και τον Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης Άνθιμο, ενώ έκανε και μία σύντομη επίσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επόμενο ήταν ότι το ένα και μοναδικό κρούσμα που δηλώθηκε στη Ροδόπη προχθές, από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας,  ήταν εκτός πραγματικότητας.