fbpx ΑΜ-Θ: 78,4 εκ ευρώ σε κοινωνία, υγεία, εργασία
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου, 2019 - 10:00
ΠΟΥ ΔΙΟΧΕΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

ΑΜ-Θ: 78,4 εκ ευρώ σε κοινωνία, υγεία, εργασία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κοινωνία
Υγεία
Εργασία
χρήματα
Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο

Κατανέμονται προς τρεις κατευθύνεις: Καταπολέμηση φτώχειας - Κοινωνική Ένταξη, Υπηρεσίες Υγείας, Αντιμετώπιση Ανεργίας - Ενίσχυση Απασχόλησης

Ποιες δράσεις/προγράμματα τρέχουν ήδη και τι αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα σε Ροδόπη και ΑΜ-Θ

Διονύσης Βοργιάς

Ενημερωτική εκδήλωση για τις δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» 2014 – 2020 που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 10:00 π.μ., σε αίθουσα του ξενοδοχείου Chris & Eve Mansion στην Κομοτηνή. Η ημερίδα ήταν μία πρώτης τάξης ευκαιρίας προκειμένου να αναδειχθούν οι δράσεις που τρέχουν σε επίπεδο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Το προφίλ της ημερίδας
Το πρόγραμμα της ημερίδας είχε ως εξής: Κοινωνική πολιτική και δράσεις στήριξης κοινωνικής συνοχής στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρ. Μέτιος, περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Συγχρηματοδοτούμενες δράσεις από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στην προγραμματική περίοδο 2014-2020 και κατευθύνσεις για την περίοδο 2021-2027, Χρ. Ταβουλτσίδου, στέλεχος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠ Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 

Κοινωνική μέριμνα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,  Μ. Σεβδυνίδου, στέλεχος Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 

Παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης για την αξιοποίηση της Κοινωνικής Καινοτομίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Γ. Μαυρογιάννης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ανέλιξις Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε., σύμβουλος Τεχνικής Υποστήριξης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Χρ. Μέτιος: Στηρίζουμε τους αδύναμους συμπολίτες μας
"Παρουσιάζουμε το σύνολο της πολιτικής της Περιφέρειας για την κοινωνική πολιτική", είπε στην εναρκτήρια τοποθέτηση ο κος Μέτιος και πρόσθεσε: "Τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν ιδιαίτερα δύσκολα για την χώρα μας, γιατί η κρίση επηρέασε βαθιά οικονομία, θεσμούς και κοινωνία, η ανεργία αυξήθηκε δραματικά, το εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε, επιχειρήσεις έκλεισαν, δεκάδες χιλιάδες νέοι μετανάστευσαν στο εξωτερικό. Με επώδυνο τρόπο συνειδητοποιήσαμε ότι ο τρόπος που λειτουργούσαμε ως κοινωνία δεν ήταν βιώσιμος".

"Από την αρχή της διοίκησής μας μέχρι σήμερα, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην περιφέρειά μας", ισχυρίστηκε κατόπιν, μιλώντας για "ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της Περιφέρειας για τα επόμενα χρόνια και ήδη ξεκινήσαμε να το υλοποιήσουμε. Τολμώ να πω ότι για πρώτη φορά υπάρχει ένα τέτοιο σχέδιο στην ΑΜ-Θ, για μία ανοιχτή δυναμική και ανθρώπινη περιφέρεια, με έργα και δράσεις με συγκεκριμένο προϋπολογισμό. 

Το σχέδιό μας έχει έναν σαφή αναπτυξιακό προσανατολισμό, παρόλα αυτά δεν θα μπορούσε να μην λαμβάνει υπόψη τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Με βάση την εθνική στρατηγική εξειδικεύουμε πόρους από το επιχειρησιακό μας πρόγραμμα σε δράσεις και δομές ώστε να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας". 

Κατόπιν μίλησε αναλυτικά για τους 19 άξονες που χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, ήτοι: 1. Καταπολέμηση φτώχειας - Κοινωνική Ένταξη. 2. Υπηρεσίες Υγείας. 3. Ανεργία - Απασχόληση. Συνολικά δίνονται 78,4εκ ευρώ.

1ος Άξονας: Καταπολέμηση φτώχειας - Κοινωνική ένταξη
Σε αυτό τον άξονα υπάρχουν εννιά δράσεις αξίας 48,3 εκ ευρώ στην ΑΜ-Θ.

Αναλυτικά:

Πρώτον, 20,1 εκ ευρώ για την φροντίδα και φιλοξενία παιδιών με αναπηρία. Χρηματοδοτούνται θέσεις παιδιών βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Μέχρι σήμερα έχουν ωφεληθεί περισσότεροι από 6.500 γονείς από την φύλαξη των παιδιών τους, εκ των οποίων 230 γονείς με παιδιά με αναπηρία. Στόχος μέχρι το 2023 να υπάρχουν 9.000 ωφελούμενοι.

Δεύτερον, 3,5 εκ ευρώ για την στήριξη μαθητών ΑμεΑ και ειδικές μαθησιακές ανάγκες. Χρηματοδότηση αναγκαίου προσωπικού για να ενταχθούν οι μαθητές ομαλά μέσα στο σχολικό περιβάλλον. Μέχρι σήμερα έχουν υποστηριχθεί περισσότεροι από 200 μαθητές. Στόχος μέχρι το 2023 να φτάσουν στους 280.

Τρίτον, 2 εκ ευρώ για Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ. Ενεργοποιήθηκε η δράση πριν λίγους λίγες για τον σύλλογο Περπατώ και Άγιοι Θεόδωροι στη Ροδόπη. Θα υποστηριχθούν 50 ωφελούμενοι από όλη την ΑΜ-Θ.

Τέταρτον, 2,6 εκ ευρώ για τις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης.

Πέμπτον, 2 εκ ευρώ σε συμβουλευτικά κέντρα και ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών. Ενισχύεται η λειτουργία τριών συμβουλευτικών κέντρων Δήμων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Κομοτηνής, καθώς και ο Ξενώνας Φιλοξενίας Δήμου Κομοτηνής. Υπολογίζεται ότι έχουν ωφεληθεί περισσότερες από 1.200 γυναίκες. 

Έκτον, 2 εκ ευρώ για τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Παρέχουν υπηρεσίες σε ηλικιωμένους που δυσκολεύονται τα αυτοεξυπηρετηθούν. Υποστηρίζεται η λειτουργία τριών δομών στους Δήμους Δράμας, Νέστου, Προσοτσάνης, ωφελούνται περισσότεροι από 55 ηλικιωμένοι.

Έβδομον, 13,6 εκ ευρώ για την ίδρυση των Κέντρων Κοινότητας. Λειτουργούν 22 σε κάθε Δήμο της ΑΜ-Θ, εκ των οποίων τέσσερα στη Ροδόπη, εκ των οποίων δύο (οκτώ συνολικά σε ΑΜ-Θ) λειτουργούν και παράρτημα Ρομά (Κέντρα Κοινότητας Κομοτηνής και Δήμου Μαρωνείας - Σαπών). Απασχολούν περίπου 95 εργαζομένους, έχουν ωφεληθεί περισσότεροι από 28.000 συμπολίτες μας.

Όγδοο, 1,8 εκ ευρώ για την βελτίωση των συνθηκών ζωής της κοινότητας Ρομά.

Ένατο, 700.000 ευρώ για δομές σίτισης. Υποστηρίζεται η λειτουργία τριών δομών σε Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα και Κάτω Νευροκόπι. Εξυπηρετούνται περισσότεροι από 400 πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

2ος Άξονας: Υπηρεσίες Υγείας
Σε αυτό τον άξονα υπάρχουν πέντε δράσεις αξίας 12 εκ ευρώ στην ΑΜ-Θ.

Αναλυτικά:

Πρώτον, 800.000 ευρώ για παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες.

Δεύτερον, 1,6 εκ ευρώ σε κατ' οίκον νοσηλεία από μονάδες ψυχικής υγείας.

Τρίτον, 1,5 εκ ευρώ για Κέντρα Ημέρας για ασθενείς με άνοια. (Υπάρχει αναλυτικό ρεπορτάζ στον σημερινό "Χ").

Τέταρτον, 1,2 εκ ευρώ κατά των Εξαρτήσεων. Εντάχθηκαν δύο πράξεις με δικαιούχο το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα. Αφορά αλκοόλ, ναρκωτικά, διαδίκτυο, τυχερά παιχνίδια. Υπολογίζεται ότι θα υποστηριχθούν περισσότεροι από 230 ωφελούμενοι. 

Πέμπτον, 7 εκ ευρώ για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας στην ΑΜ-Θ που παρέχουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Σε ΑΜ-Θ κυβερνητικά έχει σχεδιαστεί η λειτουργία 17 ΤΟΜΥ, ενώ αυτή την στιγμή λειτουργούν 5 εκ των οποίων 2 στην Κομοτηνή. Η χρηματοδότηση αφορά στην κάλυψη για τρία έτη κόστους της απασχόλησης του προσωπικού.


3ος Άξονας:Αντιμετώπιση ανεργίας - Ενίσχυση απασχόλησης
Σε αυτό τον άξονα υπάρχουν έξι δράσεις αξίας 5,2 εκ ευρώ στην ΑΜ-Θ.

Αναλυτικά:

Πρώτον, για την ίδρυση νέων μικρών και πολύ μικρών νέων επιχειρήσεων σχεδιάζεται η διάθεση ποσού 1,5 εκ ευρώ.

Δεύτερον και τρίτον, 1,5 εκ ευρώ στο πλαίσιο των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων (ΟΧΕ): Πρόκειται για την ΟΧΕ πολιτισμού με την ανάδειξη ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων στην Via Egnatia και για την ΟΧΕ φυσικού περιβάλλοντος Νέστου και Οροσειράς Ροδόπης.

Τέταρτον, 2,2 εκ ευρώ σχεδιάζεται να δοθούν σε υφιστάμενες επιχειρήσεις, προκειμένου να διατηρήσουν αλλά και να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας τους.

Πέμπτον, Σε συνεργασία με τις Αναπτυξιακές Εταιρίες της ΑΜ-Θ σχεδιάζεται η υλοποίηση προγραμμάτων συμβουλευτικής υποστήριξης, κατάρτισης και ενίσχυσης της απασχόλησης, σε περιοχές όπου εφαρμόζονται στρατηγικές leader.

Έκτον, η ΑΜ-Θ έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία περιφερειακού παρατηρητηρίου κοινωνικής ένταξης απασχόλησης και καταπολέμησης της φτώχειας, ώστε να υπάρχει ενιαίος σχεδιασμός όλων των φορέων.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πόσο δύσκολο άραγε είναι να υπάρχει άμεση συνεργασία και ενημέρωση,  του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ,  των περιφερειακών διευθύνσεων υγείας, αλλά και  των νοσοκομείων,  ώστε να γνωρίζει ξεκάθαρα ο καθένας πο