fbpx ΑΛΑΛΟΥΜ με τα χρέη ιδιωτών, πως να αποφύγετε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 14 Μαρτίου, 2019 - 10:00
ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

ΑΛΑΛΟΥΜ με τα χρέη ιδιωτών, πως να αποφύγετε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χρέη
ιδιώτες
κατασχέσεις
Πλειστηριασμοί

Μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού ή μέσω του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με μία αίτηση η αρχική προστασία της περιουσίας του οφειλέτη

Διονύσης Βοργιάς

Σε αναβρασμό τελούν επαγγελματίες και γενικά οφειλέτες από την Ροδόπη, αναφορικά με το πως μπορούν να διευθετήσουν τα χρέη τους. Προς απάντηση ερωτημάτων στην Κομοτηνή βρέθηκε χθες το μεσημέρι, σε κοινή εκδήλωση των τοπικών Επιμελητηρίων, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης. Ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση με θέμα "120 δόσεις προς ΔΟΥ και ΕΦΚΑ – Κόκκινα δάνεια – Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης χρεών επιχειρήσεων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών".

Πάνω από 60.000 οφειλέτες ενδιαφέρονται για τον εξωδικαστικό
Στην εναρκτήρια τοποθέτησή του ο κος Κουρμούσης είπε: "Ενημερώνουμε μέλη των Επιμελητηρίων και συνεργάτες τους, για να το πως μπορούν να αξιοποιήσουν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, για να αντιμετωπίσουν τα χρέη τους προς τράπεζες - εφορία - ασφαλιστικά ταμεία, να αποφύγουν αναγκαστικά μέτρα από τους πιστωτές, να προστατευτούν, να έχουν ακατάσχετο λογαριασμό και να αποφύγουν πλειστηριασμούς" και γνωστοποίησε ότι "υπάρχουν πολύ ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον κόσμο. Οι ενδιαφερόμενοι για την Ελλάδα έχουν ξεπεράσει τους 60.000, έχουν υποβληθεί περίπου 6.700 αιτήσεις κι έχουν ολοκληρώσει ήδη επιτυχώς την διαδικασία περίπου 1.750 και καθημερινά ολοκληρώνουν ολοένα και περισσότεροι".

"Ψήλωσαν" τα όρια για την πιο απλή ρύθμιση του εξωδικαστικού
Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο γενικός στο πλαίσιο της εκδήλωσης, "το όριο της πολύ απλής διαδικασίας, που είναι σχεδόν πλήρως αυτόματη και άρα πιο εύκολη, ήταν όταν μία επιχείρηση είχε χρέη έως 50.000 ευρώ. 

Πλέον, το όριο αυξήθηκε στις 300.000 ευρώ, άρα η σχεδόν συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους με την πιο απλή διαδικασία. Εφόσον τα χρέη είναι πάνω από 300.000 ευρώ απαιτείται μελέτη βιωσιμότητας κι εφόσον είναι πάνω από 2εκ ευρώ απαιτείται έλεγχος από ορκωτό ελεγκτή, το οποίο αυξάνει την δυσκολία της διαδικασίας".

Κατασχέσεις και πλειστηριασμοί - Πως θα τα αποφύγετε
Ιδίως σημαντικό για όλους όσους χρωστούν (νομικά ή φυσικά πρόσωπα) είναι το πως μπορούν να αποφύγουν - σε πρώτη φάση τουλάχιστον - κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, σύμφωνα πάντα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο. "Έχουμε δύο βασικά εργαλεία προστασίας από τους πιστωτές, τιΑς τράπεζες, την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία όπου χρωστάει κανείς", είπε ο κος Κουρμούσης και τα απαρίθμησε:

  1. Αν αυτός που χρωστάει είναι επιχείρηση, ελεύθερος επαγγελματίας, αγρότης ή ομόρρυθμος εταίρος, τότε υπάρχει ο εξωδικαστικός μηχανισμός, όπου στην πλατφόρμα του ρυθμίζονται όλα τα χρέη με ομοιόμορφο τρόπο (μέσω ίντερνετ).
  2. Αν αυτός που χρωστάει είναι μισθωτός, άνεργος, συνταξιούχος ή ελεύθερος επαγγελματίας/μικροέμπορος, τότε μπορεί να ακολουθήσει το νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Εδώ χρειάζεται να καταθέσει ο οφειλέτης αίτηση στο δικαστήριο (Ειρηνοδικείο Κομοτηνής).

Μάλιστα, ο κος Κουρμούσης εξέφρασε και μία εν πολλοίς άγνωστη πτυχή των ως άνω διαδικασιών, ότι δηλαδή "με το που καταθέσει ο οφειλέτης αίτηση για ένα από τα δύο εργαλεία, προστατεύει όλους τους τραπεζικούς του λογαριασμούς και όλα του τα ακίνητα". Όπως κι αν έχει, με αυτό τον τρόπο φέρεται ότι σε πρώτο χρόνο αποφεύγονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί, αργότερα όμως - κατά την ενεργοποίηση του μηχανισμού - πονοκέφαλος παραμένει ο συμψηφισμός οφειλών. 

Την ίδια ώρα, ιδίως από τις αρχές του 2019, οι συστημικές τράπεζες έχουν γίνει πιο επιθετικές αναφορικά με την διεκδίκηση των χρεών. Κατάσχουν ακόμη και σε χέρια τρίτων, προκειμένου να τους αποδοθούν οι οφειλές. Δηλαδή μπορεί να γίνει κατάσχεση στα χέρια πελάτη, ο οποίος αντί να εξοφλήσει τον επαγγελματία καλείται με δικαστική απόφαση να αποδώσει τα χρήματα στην τράπεζα.

Στόχος η διεύρυνση του εξωδικαστικού σε φυσικά πρόσωπα
Μέχρι στιγμής ο εξωδικαστικός, ο οποίος αρχικά αφορούσε μόνο επιχειρήσεις, έχει "απλωθεί" σε ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, και τελευταία ομόρρυθμους εταίρους. Στόχος της κυβέρνησης, όπως σημειώνει ο κος Κουρμούσης, είναι η επέκτασή τους και στα φυσικά πρόσωπα, ήτοι μισθωτούς, ανέργους και συνταξιούχους. Βεβαίως, αυτό τελεί ακόμη υπό εξέταση και οι δυσκολίες εφαρμογής του εξωδικαστικού και σε φυσικά πρόσωπα είναι αρκετά μεγάλες.

Οι χαιρετισμοί
Την εκδήλωση άνοιξε με τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση, διαμέσου του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, να προβεί σε πιο γενναίες και πιο εύκολες ρυθμίσεις προς όφελος των επαγγελματιών οι οποίοι δεινοπαθούν τα χρόνια της κρίσης. 

Προς το ακροατήριο αναλυτικά απευθύνθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης. Ανέδειξε την δυσκολία υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό και τόνισε ότι στην Ελλάδα οφειλέτες δεν είναι μόνο όσοι έκαναν επιχειρηματικά λάθη, αλλά κυρίως όσοι επλήγησαν από τα αποτελέσματα της κρίσης.

Σύντομο χαιρετισμό έκανε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Κομοτηνής Δημήτρης Πολιτειάδης. Αξιοποιώντας την πολυετή τραπεζική του εμπειρία στάθηκε κυρίως στα κόκκινα δάνεια, εξηγώντας ότι τα εισοδήματα των οφειλετών έχουν συρρικνωθεί, γι' αυτό και οι ρυθμίσεις πρέπει να είναι αναλόγως προσαρμοσμένες.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ανάγκα και οι θεοί πείθονται,  ή η πενία τέχνες κατεργάζεται, θα έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, αφού  μας κάνει εντύπωση το γεγονός της ηλεκτρονικής προσαρμογής, σε τόσο σύντομο χρόνο.