fbpx Αίτημα προσβασιμότητας της Νομικής σε ΑμεΑ!
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 29 Απριλίου, 2017 - 14:00
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΝΟΜΙΚΗΣ

Αίτημα προσβασιμότητας της Νομικής σε ΑμεΑ!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Νομική
Φοιτητές
Ανεξάρτητη Νομική

"Προσαρμογή των εγκαταστάσεων της σχολής, ώστε αυτές να είναι πιο προσιτές στα άτομα με κινητικά προβλήματα", ζητούν οι φοιτητές της Ανεξάρτητης Νομικής
 

Διονύσης Βοργιάς

Τρεις ενθαρρυντικές ειδήσεις προέρχονται από τη φοιτητική κοινότητα της Νομικής Κομοτηνής. Οι πρώτες δύο μάλιστα, προκύπτουν ενωτικά "με μια φωνή" από όλους τους φοιτητές, κίνηση που αποδεικνύει πως όλοι μαζί ...τα καταφέρνουν καλύτερα. Η τρίτη προέρχεται από τη φοιτητική παράταξη Ανεξάρτητη Νομικής Κομοτηνής.


ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ
Ο Σύλλογος Φοιτητών Νομικής ΔΠΘ "Κώστας Βάρναλης", τον οποίο απαρτίζουν όλες οι φοιτητικές παρατάξεις της σχολής, ανάλογα με το ποσοστό που έχουν συγκεντρώσει στις φοιτητικές εκλογές, απευθύνεται προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές ζητούν τα νομοθετήματα της εμπορικής νομοθεσίας που παραμένουν στην καθαρεύουσα, να μεταφραστούν στη δημοτική. "Καθώς η μετάβαση από την καθαρεύουσα στη δημοτική είναι μια πραγματικότητα που υφίσταται εδώ και δεκαετίες κρίνουμε σκόπιμο να αιτηθούμε τη μεταφορά τους στη δημοτική, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στα γλωσσικά δεδομένα της σύγχρονης πραγματικότητας. Η διατήρηση νομοθετημάτων, πόσο μάλλον ιδιαιτέρως εύχρηστων, στην καθαρεύουσα εν έτει 2017 αποτελεί τροχοπέδη για τους εφαρμοστές και τους ερμηνευτές του νόμου και ένα αναχρονιστικό στοιχείο της νομοθεσίας μας", εξηγούν για το πάγιο αίτημα εκσυγχρονισμού.


ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΣΜΗΤΕΙΑ
Επίσης συλλογικά οι φοιτητές απευθύνονται προς την κοσμητεία του τμήματος και ζητούν να λαμβάνουν μέτρα σε περίπτωση απώλειας γραπτού. Αναλυτικά, σημειώνουν τα εξής: "Στα πρότυπα παρόμοιου μοντέλου που ακολουθείται και σε άλλες σχολές της χώρας μας αλλά και στο εξωτερικό θεωρούμε απαραίτητη την εξασφάλιση πως σε περίπτωση απώλειας γραπτού (πράγμα σπάνιο που όμως έχει παρατηρηθεί σποραδικό στο παρελθόν), οι φοιτητές δε θα επωμίζονται τις συνέπειες αναγκαζόμενοι να επανεξεταστούν στο μάθημα στην επόμενη εξεταστική". Η λύση που προτείνουν είναι η επανεξέταση, δηλαδή "εφόσον αποδεικνύεται η συμμετοχή κάποιου στην εξέταση ενώ το γραπτό του δεν μπορεί να ανευρεθεί, θα προωθείται μια συνεννόηση ανάμεσα σε αυτόν και στους διδάσκοντες του μαθήματος για την ημερομηνία και τον τρόπο επανεξέτασής του". Υπενθυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται εθιμοτυπικά σε κάποια μαθήματα, στο πλαίσιο της καλύτερης δυνατής συνεργασίας καθηγητών-φοιτητών.


ΑΙΤΗΜΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ  ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΣΕ ΑΜΕΑ
Αυτόνομα η Ανεξάρτητη Νομική Κομοτηνής επέδωσε επιστολή προς την κοσμητεία, με διάφορα αιτήματα, μεταξύ των οποίων και οι εργασίες ώστε να γίνει προσβάσιμη σε ΑμεΑ η Νομική. "Ζητάμε την προσαρμογή των εγκαταστάσεων της σχολής, ώστε αυτές να είναι πιο προσιτές στα άτομα με κινητικά προβλήματα", επισημαίνουν οι φοιτητές, οι οποίοι στη συνέχεια αναλύουν τις ενέργειες που ζητούν από τη κοσμητεία. "Συγκεκριμένα, ζητάμε την αφαίρεση δύο εδράνων από κάθε αμφιθέατρο, με τη συνδρομή της τεχνικής υπηρεσίας του ΔΠΘ, έτσι ώστε να υπάρχει χώρος για αναπηρικά αμαξίδια. Ακόμη, αιτούμαστε την τοποθέτηση σημάτων στους χώρους της σχολής που να υποδεικνύουν την θέση των χώρων υγιεινής για ΑμεΑ. Τέλος, προτείνουμε, σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους των λεωφορείων, όταν κάποιο άτομο με ειδικές ανάγκες επιβαίνει σε αυτά και επιθυμεί να αποβιβαστεί στη σχολή μας, τα λεωφορεία να κάνουν στάση από οποιαδήποτε πλευρά, πέραν της μπροστινής, δεδομένου ότι έτσι θα μπορούν να εισέλθουν απευθείας στο ισόγειο, χωρίς να απαιτείται να ανέβουν σκάλες", καταλήγουν. 


Τα υπόλοιπα αιτήματα αφορούν στην κατάργηση του εθιμικού χώρου των παρατάξεων, δηλαδή ...να αφαιρεθούν τα γνωστά τραπεζάκια, την απαγόρευση αφισοκόλλησης στους χώρους της σχολής, με εξαίρεση τα επιτρεπόμενα σημεία, δηλαδή τους πίνακες ανακοινώσεως, και τη βελτίωση του αναγνωστηρίου.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άραγε αισθάνονται ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι με τις συμπεριφορές που επέδειξαν οι συνδικαλιστές στην  κατάθεση στεφάνων,  τιμώντας την εργατική πρωτομαγιά στην πόλη μας;