fbpx Αισιοδοξία για την Shelman, εκφράζει ο δικηγόρος των εργαζομένων
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2019 - 10:00
ΠΛΑΤΗ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΕΒΑΛΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Αισιοδοξία για την Shelman, εκφράζει ο δικηγόρος των εργαζομένων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Shelman
Γιώργος Κυμπαρίδης

Οι εξαγγελίες Γεωργιάδη έδωσαν ελπίδες στους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία, τι λέει στον «Χ» ο δικηγόρος Γιώργος Κυμπαρίδης

Δήμος Μπακιρτζάκης

Χαμόγελα αισιοδοξίας μοίρασε στην Κομοτηνή το «στοίχημα» που έβαλε στη ΒΙ.ΠΕ. ο Άδωνις Γεωργιάδης για την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Shelman κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ροδόπη. Άλλωστε κάθε «οικονομική» είδηση με θετικό πρόσημο, προκαλεί μειδιάματα ικανοποίησης και πόσο μάλλον η συγκεκριμένη που αφορά και τη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής, η οποία εδώ και καιρό υφίσταται τις συνέπειες της κρίσης.

«Η επίσκεψη του υπουργού σε μια περιοχή η οποία έχει μέγιστα προβλήματα στην ανάπτυξη επιχειρήσεων στην βιομηχανική της περιοχής και το κλείσιμο των εργοστασίων μας έρχεται να δώσει νέα πνοή», σχολίασε μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm ο Γιώργος Κυμπαρίδης, που έχει έναν λόγο παραπάνω σε όλη αυτή την ιστορία καθώς είναι ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους του εργοστασίου, οι οποίοι περιμένουν την επαναλειτουργία του ως μάννα εξ ουρανού.

«Για τους εργαζόμενους αυτό που επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη και την αισιοδοξία τους ήταν το γεγονός ότι έχουμε μια δικαστική απόφαση που αναφέρει ότι σε περίπτωση κατά την οποία επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο με κάποιον πλειοδότη της δημοπρασίας αυτή υποχρεούται να πάρει το μεγαλύτερο αριθμό των εργαζομένων πίσω στην δουλειά. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν κίνητρο να μην διακινδυνευτεί η υπόσταση του εργοστασίου. Βάζοντας πλάτη και σε καθημερινή βάση μπαίνοντας στο εργοστάσιο και συντηρώντας το χωρίς να υπάρξει καμιά απολύτως ζημία», λέει ο κος Κυμπαρίδης εξ ονόματος των πελατών του και εν συνεχεία εξηγεί ότι το ενδιαφέρον των εργαζόμενων ήταν τελικά αυτό που κράτησε αναμμένη τη σπίθα και έτσι τώρα υπάρχει ελπίδα.

«Αυτό αποτέλεσε πιστεύω και το έναυσμα για τις δηλώσεις του υπουργού που είδε ένα εργοστάσιο που την επόμενη μέρα της πώλησης του μπορεί να επαναλειτουργήσει χωρίς να υπάρχουν οι πολύ μεγάλες δαπάνες για την επιδιόρθωση ή την αγορά νέων μηχανημάτων. Ο ίδιος προέβη σε δηλώσεις ότι αποτελεί δικό του στοίχημα η επαναλειτουργία της Shelman. Γιατί μπορεί πλέον να λειτουργήσει», σχολίασε συγκεκριμένα.

Συμπληρωματικά βέβαια το θετικό κλίμα για την επαναλειτουργία της Shelman ενισχύεται από τη συνολική στάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία και μέσω του πρωθυπουργού και μέσω των υπουργών καλλιεργεί ένα φιλοαναπτυξιακό και φιλοεπενδυτικό προφίλ, το οποίο φαίνεται ότι έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό και κάποιοι να «ποντάρουν» σε αυτό.

Ο κος Κυμπαρίδης μάλιστα, έβαλε στον αντίποδα και την προηγούμενη κυβέρνηση, την οποία χαρακτήρισε «εμμονική», ως προς την ανάπτυξη με σύγχρονους όρους καθώς «περιέπλεξε τα πράγματα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που θα μπορούσε να είναι εκμεταλλεύσιμο και να δοθούν λύσεις».

Όσο τώρα για τη Shelman αυτή καθαυτή, ο δικηγόρος, λέει: «Έχει χρέη που έχουν κοστολογηθεί, έχουν καταγραφεί και βέβαια με τις αναγγελίες που έγιναν μετά την πτώχευση της εταιρείας παραμένουν σε μια σειρά. Το ευτυχές γεγονός για τους εργαζόμενους είναι ότι σε αυτή τη σειρά κατάταξης αυτών που έχουν να παίρνουν χρήματα, οι εργαζόμενοι ήταν αυτοί που είχαν το προνόμιο με τις παλιές διατάξεις. Προηγούνται οι εργαζόμενοι και μετά οι τράπεζες.

Είναι ένα ευτυχές γεγονός. Όχι, δεν παίρνει ο επενδυτής μια προίκα χρεών που δεν θα μπορεί να το λειτουργήσει. Δεν μπαίνει σε αυτή την εσωστρέφεια, μπαίνει με προοπτικές για να μπορεί να επενδύσει. Αυτό είναι το πιο σημαντικό και γι’ αυτό ζητούμε την στήριξη της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών αρχών και φορέων στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης και στον δεύτερο και ακόμη και οι βουλευτές μας θα πρέπει είναι κοντά στην προσπάθεια αυτή. Η ψυχολογία θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο».

Γ. Κυμπαρίδης: «Να μην περιμένουμε πια τις κυβερνήσεις»
Στη μεγάλη εικόνα δε, ο κος Κυμπαρίδης επιμένει ότι και με αφορμή την ιστορία της Shelman, πρέπει να υπάρξει μία γενικότερη αλλαγή στάσης και νοοτροπίας. «Θεωρώ πολύ σημαντικό πλέον ότι εμείς σαν ντόπιοι, σαν Θρακιώτες να ανοίξουμε τους ορίζοντες για να γίνει μια επαναλειτουργία εργοστασίου και προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τα διαδικαστικά εμείς θα πρέπει να τα γνωστοποιήσουμε στην κυβέρνηση και όχι το αντίθετο», λέει χαρακτηριστικά.

Υπογραμμίζει δε ότι «σε αυτό το χρονικό σημείο που βρισκόμαστε και μετά από τόσα χρόνια κρίσης αυτό που επιφυλάσσει για τον καθένα η επόμενη μέρα έχει να κάνει και με την δική του ορμή και βούληση για να ορμίσει για το καλύτερο αύριο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πράγματα από μια κυβέρνηση που βρίσκεται στην Αθήνα και δεν έχει την άμεση οπτική προβλήματος που υπάρχει στην περιφέρεια. Φανταστείτε ότι με την επαναλειτουργία του εργοστασίου θα μπει επιπλέον χρήμα στην αγορά της Κομοτηνής όσο κι αν λέμε ότι οι μισθοί είναι χαμηλά. Οι συνθήκες μπορούν να καλυτερεύσουν μ’ αυτού του είδους τις κινήσεις και όσο εμείς είμαστε συνειδητοποιημένοι σε αυτό το κομμάτι, κανένας άλλος δεν θα είναι αυτός που θα έρθει από μόνος του για να μας σώσει».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τη μέθοδο της συνάντησης ανά δίμηνο αρχικά, που έγινε τρίμηνο τώρα, μέχρι να σταματήσει προφανώς κάποια στιγμή, των «μικρών κυβερνητών»,  όπως θεωρούνται οι περιφερειάρχες,  με τον πρωθυπουργό,  εφαρμόζει κα