fbpx Αιχμές για την απουσία του υπουργού Παιδείας και πρόσκληση σε διάλογο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2017 - 11:00
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η 83Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Αιχμές για την απουσία του υπουργού Παιδείας και πρόσκληση σε διάλογο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αλεξανδρούπολη
Σύνοδος Πρυτάνεων
Αθανάσιος Καραμπίνης

SOS των πρυτάνεων για τη χρηματοδότηση και το νομικό καθεστώς της έρευνας. Αν δεν λυθούν τα προβλήματα, η έρευνα θα πεθάνει διαμηνύουν 

Τη δυσφορία των πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων που βρέθηκαν στην Αλεξανδρούπολη για την 83η Σύνοδο των Πρυτάνεων προκάλεσε η απουσία του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου από τη διοργάνωση. Εκτός του ότι η παρουσία του υπουργού Παιδείας στην Σύνοδο των Πρυτάνεων αποτελεί κάποιου είδους «παράδοση» την οποία έσπασε ο κος Γαβρόγλου, ειδικά στη συγκεκριμένη υπήρχε και ένας επιπλέον λόγος για να παραστεί και άρα ένας επιπλέον λόγος για να ενοχληθούν οι ακαδημαϊκοί. 


Να θυμίσουμε ότι στις 14 Ιανουαρίου είχε γίνει στην Αθήνα μία έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων στην οποία είχε λάβει μέρος ο κος Γαβρόγλου και είχε δεσμευτεί να παραστεί σε αυτήν της Αλεξανδρούπολης, όπου θα ελάμβανε και ένα κείμενο θέσεων από τους Πρυτάνεις σε συνάρτηση και με όσα είχαν ειπωθεί στις 14 του μήνα. 


Το υπουργείο Παιδείας εκπροσωπήθηκε τελικά από τον γενικό γραμματέα Γιάννη Παντή, ο οποίος όμως δεν έλυσε απορίες, ούτε έδωσε απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα των ακαδημαϊκών, με τον κο Καραμπίνη να σημειώνει: «Δεν ξέρω αν ο κος Παντής δεν είχε απαντήσεις ή δεν είχε εξουσιοδότηση να δώσει απαντήσεις, πάντως εμείς απαντήσεις δεν πήραμε». 


Εξέχουσα θέση στις συζητήσεις που έγιναν στο τραπέζι της Συνόδου είχαν οι «Ειδικοί Λογαριασμοί Καινοτομίας και Έρευνας» -οι λεγόμενοι ΕΛΚΕ- δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η χρηματοδότηση και η διεξαγωγή της ακαδημαϊκής έρευνας στην Ελλάδα. Όπως είπε ο αν. πρύτανη καινοτομίας και έρευνας του ΔΠΘ Παντελής Μπότσαρης, «η έρευνα στην Ελλάδα απειλείται με θάνατο, αν δεν αλλάξει το νομικό καθεστώς που τη διέπει» για να εξηγήσει ότι σήμερα οι διαδικασίες είναι τόσες πολλές και τόσο απαιτητικές που απλά καθιστούν την έρευνα αδύνατη. Ήδη τα πανεπιστήμια έχουν ζητήσει την εφαρμογή ενός νέο ρυθμιστικού πλαισίου για την έρευνα σε αντικατάσταση του υπάρχοντος, ως επίσης και ενός μεταβατικού έως ότου γίνει η αλλαγή. «Το ερευνητικό προσωπικό αριθμεί στην Ελλάδα 40.000 άτομα» είπε μεταξύ άλλων ο κος Μπότσαρης, για να τον συμπληρώσει ο κος Καραμπίνης που επεσήμανε ότι τα προβλήματα με τους ΕΛΚΕ πρέπει να λυθούν άμεσα, αλλιώς θα έχουμε μαρασμό της Έρευνας στην Ελλάδα, αφανισμό της Καινοτομίας και εκροή έμψυχου και μορφωμένου δυναμικού στο εξωτερικό. 
Έτερο θέμα με το οποίο ασχολήθηκαν οι πρυτάνεις είναι τα μεταπτυχιακά προγράμματα των πανεπιστημίων, ορισμένα ζητήματα νομικής φύσεως καθώς και τα εξ αποστάσεως μαθήματα ή/και μεταπτυχιακά προγράμματα. Ειδικά για τα τελευταία αναζητείται νομικό πλαίσιο εφαρμογής τους και από τα ελληνικά πανεπιστήμια καθώς μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα, τόσο στα ιδρύματα όσο και στους φοιτητές. Τα μεν ιδρύματα θα αποκομίσουν έσοδα και φοιτητές, οι δε φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν σπουδές από το σπίτι τους χωρίς την προϋπόθεση της μετακίνησης σε άλλη πόλη με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό ειδικά αν μιλούμε για ενήλικες. 


«Η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων έχει μειωθεί κατά 60% τα τελευταία 5-7 χρόνια» είπε ο αν. πρύτανης Οικονομικών του ΔΠΘ Φώτης Μάρης, επιμένοντας και αυτός ότι πρέπει να λυθεί το ζήτημα του ν. 4412 περί προμηθειών, ο οποίος είναι ο ίδιος που κατά κάποιο τρόπο «κλειδώνει» και τους ΕΛΚΕ. Σημείωσε δε ο αν. πρύτανη ότι όχι μόνο τα πανεπιστήμια υποχρηματοδοτούναι, αλλά πλέον στερούνται και τρόπων αύξησης ή διαχείρισης των εσόδων τους με τις δικές τους δυνάμεις. 


Οι πρυτάνεις ζητούν ακόμη και ενίσχυση της λεγόμενης «Φοιτητικής Μέριμνας», όπως επεσήμανε ο αν. πρύτανη Εξωτερικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΔΠΘ Νίκος Αγγελούσης. Με βάση τα λεγόμενά του, ήδη ο κύριος όγκος του προϋπολογισμού των Πανεπιστημίων δαπανάται στη φοιτητική μέριμνα –δηλαδή στη στέγαση, τη σίτιση και τη μεταφορά των φοιτητών- όμως και πάλι αυτό δεν είναι αρκετό καθώς όσο η κρίση βαθαίνει, τόσο αυξάνονται οι ανάγκες της φοιτητικής κοινότητας. «Ήδη έχουμε λύσει πολλά προβλήματα φοιτητικής μέριμνας στο πανεπιστήμιο μας» σχολίασε επ’ αυτού ο κος Καραμπίνης «αλλά υπάρχουν κι άλλα ζητήματα», κατέληξε. 


Αναφερόμενος δε στο φαινόμενο των μετεγγραφών, που επίσης απασχόλησαν τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, ο κος Καραμπίνης το συσχέτισε με τη φοιτητική μέριμνα λέγοντας πως «αν η φοιτητική μέριμνα ενισχυθεί, θα δούμε και μείωση του φαινομένου των μετεγγραφών. Εμείς, είχαμε φοιτητές στο πανεπιστήμιο μας, που όταν τους παρείχαμε σίτιση και στέγαση, είδαμε ότι δεν έφευγαν και ολοκλήρωναν τις σπουδές τους εδώ στο Δημοκρίτειο». 


Οι μετεγγραφές –έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια- δεν απορρυθμίζουν μόνο τα περιφερειακά πανεπιστήμια από τα οποία συνήθως «φεύγουν» οι φοιτητές, αλλά απορρυθμίζουν και τα πανεπιστήμια του κέντρου τα οποία τους δέχονται. Όπως εξήγησε ο κος Καραμπίνης τα κεντρικά πανεπιστήμια δεν έχουν πάντα την υποδομή να δεχτούν τον όγκο των φοιτητών που τα επιλέγουν με αποτέλεσμα το παραγόμενο ακαδημαϊκό έργο να μην είναι το πρέπον: «καταλαβαίνετε ότι όταν ένα εργαστήριο είναι φτιαγμένο για να δεχθεί 80 φοιτητές και ξαφνικά δέχεται 200 αυτό είναι πρόβλημα» σχολίασε ο πρύτανης. 


Στην Αλεξανδρούπολη για την 83η Σύνοδο των Πρυτάνεων βρέθηκε και η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Μετά λύπης διαπιστώσαμε ότι και οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού στην έκτακτη σύνοδο των πρυτάνεων κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, είναι εξαιρετικά ασαφείς και αφήνουν ερωτηματικά ως προς τη δυνατότητα και τις ουσιαστικές λεπτομέρειες υλοποίησής τους. Οι σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις δεν ανταποκρίνονται στις αρχές αυτονομίας και αξιοκρατίας που θεωρούμε ότι πρέπει να διέπουν τα εκπαιδευτικά μας πρότυπα», ενώ παρουσίασε και σε γενικές γραμμές το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. 


Παρών από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ήταν επίσης και ο αν. υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης. 


Αξίζει να σημειωθεί ότι η 83η Σύνοδος των Πρυτάνεων έγινε παράλληλα με την κατάρτιση από πλευράς υπουργείου Παιδείας του σχεδίου για τα Περιφερειακά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης τα οποία θα αποτελούν σύμπραξη των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και των Ερευνητικών Κέντρων της χώρας. Μόνο που, οι πρυτάνεις δεν έχουν τοποθετηθεί επί αυτού του σχεδίου, καθώς όπως είπε ο κος Καραμπίνης, οι λεπτομέρειες του σχεδιασμού δεν τους έχουν γνωστοποιηθεί και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εκφέρουν άποψη. Εν τούτοις, το υπουργείο τους είχε υποσχεθεί ότι δεν θα προχωρήσει το σχέδιο χωρίς τις προτάσεις τους, πλην όμως προχωράει με το υπουργείο μάλιστα να ψέγει τους ακαδημαϊκούς ότι οι ίδιοι προτίμησαν να μην τοποθετηθούν. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ας μην διακατεχόμαστε από διπλωματική αφέλεια, διατηρώντας επιφυλάξεις, με την αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ, όσο αφορά τα ελληνοτουρκικά, με τις μίνι διακοπές και επαφές  του κου  Πομπέο,  μόνο στην Ελλάδα.