ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΦΙΛΥΡΑΣ

Αγροτικό ιατρείο ...χωρίς ιατρό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγροτικά Ιατρεία
Υγεία
Φιλύρα

Σε αναρρωτική άδεια βρισκόταν χθες, ως δικαιούταν, ο ιατρός της Φιλύρας, όμως δεν υπήρχε κανείς να τον αντικαταστήσει

Διονύσης Βοργιάς

Αγροτικό ιατρείο, χωρίς ιατρό, ήταν χθες Πέμπτη 25 Ιανουαρίου το αγροτικό ιατρείο Φιλύρας, το οποίο στεγάζεται στον εν λόγω οικισμό του δήμου Αρριανών.


Δεν πρόκειται για μία διαρκή κατάσταση, παρά μόνο για μια ημερήσια κατάσταση, στην οποία γίναμε χθες μάρτυρες. Ο λόγος είναι πως ο ιατρός ήταν σε αναρρωτική άδεια. Φυσικά και ο ιατρός δικαιούταν την αναρρωτική του άδεια, αυτό όμως που είναι άξιο απορίας είναι τι θα συνέβαινε αν υπήρχε κάποιο επείγον περιστατικό εκείνο την ημέρα στην Φιλύρα.


Το ιατρείο ανήκει στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Μακεδονίας-Θράκης η οποία και όφειλε να έχει επιλύσει τέτοια ζητήματα, καλύπτοντας το κενό με άλλους ιατρούς, όταν οι ιατροί των αγροτικών ιατρείων βρίσκονται σε άδεια. Παρόλα αυτά η υποστελέχωση είναι τέτοια που καθιστά αδύνατη πολλές φορές ακόμη και την κάλυψη αυτής της βασικής ανάγκης. 


Υπενθυμίζουμε ότι ο δήμος Αρριανών είναι ο μοναδικός δήμος του νομού Ροδόπης, ο οποίος δεν έχει κέντρο Υγείας. Τέτοια κέντρα συναντάμε στους δήμους Μαρωνείας - Σαπών (Σάπες) και Ιάσμου (Ίασμο), όχι όμως στο δήμο Αρριανών, στον οποία συναντάμε τα αγροτικά ιατρεία Φιλύρας, Αρριανών, Αρίσβης, Κέχρου.


Ο "Χρόνος" είχε αναδείξει και το ζήτημα της έλλειψης ιατρών από τα αγροτικά ιατρεία του νομού Ροδόπης, με πρωτοσέλιδο στις 19 Ιανουαρίου, στον απόηχο και της επίσκεψης του υποδιοικητή της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρη Τσαλικάκη, στην Κομοτηνή. Ο κος Τσαλικάκης δεν είχε κρύψει τις δυσκολίες που υπάρχουν αναφορικά με το προσωπικό δηλώνοντας ότι "το πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη γιατρών".


Σε άλλο σημείο είχε τονίσει ότι "ακόμα και πόρους να βρούμε, ακόμα και κάποια εξοικονόμηση να κάνουμε, ακόμα και να πέσουν και άλλα λεφτά στον χώρο της υγείας το να βρεις γιατρούς και να στελεχώσεις το σύστημα υγείας πλέον για εμένα, όπως το βλέπω, είναι πάρα πολύ δύσκολο. Τα νέα παιδιά 36 με 40 ετών φεύγουν και δεν έρχονται ούτε ως επικουρικοί, ειδικά σε αυτές τις περιοχές".


Έσπευσε, βέβαια, να διευκρινίσει ότι "τα περιφερειακά ιατρεία εντάσσονται σε ένα δίκτυο του Κέντρου Υγείας. Ακόμα και να μην είναι ο γιατρός στο περιφερειακό ιατρείο θα είναι στο Κέντρο Υγείας, δηλαδή η απόσταση που θέλουμε να καλύπτει ένας πολίτης να μην είναι πάνω από 15 χιλιόμετρα". 


Πάντως, η πραγματικότητα θέλει τα αγροτικά ιατρεία να μην έχουν ιατρούς, με την πρώτη αναρρωτική άδεια, και οι υπεύθυνοι καλούνται το συντομότερο να βρουν μία λύση.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τώρα που  ο Ερντογάν απειλεί να ανοίξει τις πύλες για να φύγουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες και προφανώς να πλημμυρίσει τη χώρα μας,  προάγγελος του τι μέλλει να  συμβεί, είναι η πολιτική που θέλει να εφα