fbpx Αγρότες: Πως να μειώσετε τη ρύπανση και να κερδίσετε χρήμα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΙΤΡΟΡΥΠΑΝΣΗΣ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ

Αγρότες: Πως να μειώσετε τη ρύπανση και να κερδίσετε χρήμα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγρότες
Κτηνοτρόφοι

Κατανοητά στοιχεία για το πρόγραμμα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε ο Σύλλογος Επιχειρήσεων Εμπορίας Αγροτικών Εφοδίων Ροδόπης

Διονύσης Βοργιάς

Σε εφαρμογή μπήκε το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης για την πενταετία 2016-2020. Η δράση για την  πενταετία και το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ονομάζεται "μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα" και περιλαμβάνει το επιμέρους μέτρο "ενίσχυση για γεωργοπεριβαλλοντικές και κλιματικές υποχρεώσεις".


Τα πρακτικά οφέλη του μέτρου είναι δύο: Αφενός μειώνονται οι περιβαλλοντικοί ρίποι, αφετέρου αγρότες και κτηνοτρόφοι κερδίζουν σε χρήμα αφού η απώλεια εισοδήματος αντισταθμίζεται με ...χρήμα στο χέρι.


Κατανοητά στοιχεία για το πρόγραμμα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε ο Σύλλογος Επιχειρήσεων Εμπορίας Αγροτικών Εφοδίων Ροδόπης, στο ξενοδοχείο Χρήστος κι Εύη, παρουσία πλήθους αγροτών και κτηνοτρόφων.


ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ
Οι εκτάσεις ανατολικά και δυτικά της Βιστωνίδας λίμνης στη Ροδόπη, συμπεριλαμβάνονται στις τριάντα επιλέξιμες περιοχές του προγράμματος, καθώς είναι από τις πιο προσβεβλημένες περιοχές. Το πρόγραμμα προβλέπει για αυτές τις εκτάσεις, αμειψισπορά ή αγρανάπαυση. 


Ειδικά αναφορικά με το πρόγραμμα αντιμετώπισης της νιτρορύπανσης των υπόγειων υδάτων, η Ροδόπη εντάχθηκε για πρώτη φορά σε αυτό, ως επιλέξιμη περιοχή. "Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η Δράση 10.01.04 Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική χρήση-πιο γνωστό ως πρόβλημα Νιτρορύπανσης- πρόγραμμα στο οποίο για πρώτη φορά εντάσσεται η περιοχή μας", επιβεβαίωσε ο γεωπόνος δρ. Θεόδωρος Καρυώτης, στο πλαίσιο της εισήγησής του.


Όπως εξήγησε ο ομιλητής -για τα θετικά οικονομικά στοιχεία του προγράμματος- "η οδηγία της νιτρορύπανσης είναι σαφής και σου λέει ότι θα προστατεύσουμε το περιβάλλον. Θα μειωθεί η παραγωγή, όμως την απώλεια εισοδήματος τη δίνουν εκείνοι σε χρήμα".


Ο κος Καρυώτης επίσης παρατηρεί μεγάλη παραλλακτικότητα στα εδάφη της Ροδόπης, δηλαδή πως υπάρχουν "τέσσερις- πέντε κατηγορίες με διαφορετικά επίπεδα γονιμότητας και διαφορετικό κίνδυνο διάβρωσης ή απερήμωσης".


Σύμφωνα με τον ίδιο, τέτοιου είδους προγράμματα, επιτυγχάνουν και τον κύριο σκοπό τους, που είναι η μείωση των ρίπων: "Από την εμπειρία μου σε προγράμματα της Θεσσαλίας και μέρους της Φθιώτιδας, πιστεύω ότι σίγουρα μειώθηκαν οι ρίποι νιτρικών, γιατί οι αγρότες μείωσαν τα λιπάσματα. Οι αγρότες έχουν κατανοήσει ότι μπορούν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των εδαφών τους (και χωρίς λιπάσματα). Δεν είναι ότι ξαφνικά απέκτησαν όλοι τους οικολογική συνείδηση".


Εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών γεωπόνων, εισήγηση απηύθυνε και ο Διαμαντής Χαράλαμπος, ο οποίος στάθηκε στην εφαρμογή του μέτρου στη Βιστωνίδα. "Η μείωση ρύπανσης των νερών έχει εφαρμογή και στη λίμνη Βιστωνίδα, ανατολικά και δυτικά, που είναι μία από τις πιο προσβεβλημένες περιοχές ανάμεσα στις τριάντα. Λόγω της κακής ποιότητας των υπογείων νερών η περιοχή είναι επιλέξιμη", είπε.
Εξηγώντας την έννοια προσβεβλημένη, πληροφόρησε το ακροατήριο ότι είναι "από διάφορες ρυπάνσεις, είτε είναι νιτρικά ιόντα, είτε είναι διάφορες φυτοπροστατευτικές ουσίες". Καταληκτικά, ο ομιλητής υπογράμμισε πως "το μέτρο θέλει να πετύχει μείωση εισροών, ώστε να έχουμε λιγότερη ρύπανση στα υπόγεια νερά" και πρότεινε αμειψισπορά και αγρανάπαυση στις αγροτικές εκτάσεις.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές