fbpx Αφορμή προβληματισμού και δραστηριοποίησης η δεύτερη περιφερειακή συνάντηση νέων
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 9 Απριλίου, 2019 - 10:00
ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΟΙ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΜ-Θ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Αφορμή προβληματισμού και δραστηριοποίησης η δεύτερη περιφερειακή συνάντηση νέων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
δεύτερη περιφερειακή συνάντηση νέων
Νέοι
Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Στην εκδήλωση εκτός από πλήθος νέων, συμμετείχαν αυτοδιοικητικοί και φορείς της περιοχής οι οποίοι εργάστηκαν από κοινού σε ομάδες προβληματισμού μαζί με τους νέους

Διονύσης Βοργιάς

Με αφορμή τις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2019, στο πνεύμα της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών και προωθώντας την αρχή του δομημένου διαλόγου, το Europe Direct Κομοτηνής, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τον Δήμο Κομοτηνής και υπό την αιγίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, διοργάνωσε τη 2η Περιφερειακή Συνάντηση Νέων στην Κομοτηνή, ολημερίς το Σάββατο 6/4, στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής.

Εργάστηκαν από κοινού
Η εκδήλωση ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα, καθώς νέοι από διάφορα σημεία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εργάστηκαν από κοινού σε ομάδες στις οποίες συμμετείχαν και τοπικοί φορείς, προκειμένου να εξάγουν συμπεράσματα. Ενδεικτικά καταγράφουμε την συμμετοχή στην εκδήλωση των: Ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου, υπ. ευρωβουλευτής Δ. - Κ. Χρυσίδης, περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρ. Μέτιος, δήμαρχος Κομοτηνής Γ. Πετρίδης, πρόεδρος ΕΒΕΡ Αντ. Γραβάνης, πρόεδρος ΕΒΕ Ν. Αγγελίδης, αντιδήμαρχοι Κομοτηνής Δ. Πολιτειάδης, Ν. Σωτηρακόπουλος, διευθύντρια ΔΔΕ Ροδόπης Μ. Κοσμίδου, πρόεδρος σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης Τρ. Καρούτζος, πρόεδρος Ηρόδικου Μιχάλης Ραγκούσης, προπονητής Ηρόδικου Κ. Λεχούδης, και άλλοι πολλοί εκπρόσωποι φορέων της περιοχής. Δυναμική ήταν και η παρουσία του Δ.Π.Θ. μέσω των δομών στήριξης που λειτουργεί για τους φοιτητές του.

Ο διάλογος πραγματοποιήθηκε μέσα από πέντε ομάδες εργασίας με διαφορετικές θεματικές (α) εκπαίδευση και κατάρτιση: επενδύω στο παρόν, εξασφαλίζω το μέλλον μου, (β) ενεργός νέος: νοιάζομαι, συμμετέχω, διεκδικώ, (γ) απασχόληση – καινοτομία και ψηφιακή αγορά: δημιουργώ και αξιοποιώ νέες ευκαιρίες, (δ) περιβάλλον και κλιματική αλλαγή: παίρνω πρωτοβουλία και αναλαμβάνω δράση, και (ε) μια κοινωνία ίσων ευκαιριών: για εμένα, για εσένα… για όλους. 

Στόχος η ενεργοποίηση των νέων
Το πρωί του Σαββάτου έλαβε χώρα η εναρκτήρια εκδήλωση, κατόπιν οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν στις ομάδες του υπό τους συντονιστές τους προκειμένου να διαβουλευτούν. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, κατατέθηκαν σε δημόσιο διάλογο οι προτάσεις των νέων. Αυτές αναμένεται να τεθούν υπόψη των επιτελικών της ΕΕ.

Κατά τον χαιρετισμό της, την μεγάλη συμμετοχή ανέδειξε η επικεφαλής του Europe Direct Κομοτηνής Λουίζα Σαλτσίδου, ευχαριστώντας τους στενούς συνεργάτες της Σ. Χατζησαββίδου και Χρ. Δερβεντλή για τις προσπάθειες που κατέβαλαν. "Οι νέοι στις εκλογές πρέπει να έχουν συμμετοχή", ήταν το μήνυμά της, ζητώντας "ενεργό συμμετοχή των νέων σε όλες τις δραστηριότητες, για να συνδιαμορφώσουν το μέλλον". Στην εκδήλωση "αμφισβητούμε, προτείνουμε και διαμορφώνουμε το μέλλον της Ευρώπης, γιατί βρίσκεται σε μία δύσκολη καμπή και αυτές οι ευρωεκλογές είναι από τις πιο σημαντικές, γι' αυτό και οι νέοι πρέπει να έχουν ενεργό συμμετοχή".

Μίλησε για περί των 200 νέων κατά την εκδήλωση, από ποικίλα μέρη της ΑΜ-Θ, διαφόρων ηλικιών. "Είναι μία δράση από τους νέους για τους νέους, αλλά είναι σημαντική και η συμμετοχή φορέων. Οι νέοι πρέπει να συμμετέχουν στην διαδικασία των αποφάσεων που τους αφορούν", κατέδειξε η κα Σαλτσίδου. "Οι νέοι είναι απογοητευμένοι και θυμωμένοι, αλλά μέσα από αυτές τις διαδικασίες ευαισθητοποιούνται και γίνονται πολλαπλασιαστές (σ.σ. του μηνύματος της συμμετοχής στα κοινά)", πρόσθεσε, αναδεικνύοντας και το πλήθος δράσεων του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής, μέσα από τις οποίες προωθείται η ενεργός συμμετοχή των νέων στα τοπικά και όχι μόνο κοινά. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος και ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, συγχαίροντας τους διοργανωτές.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το χαβά του συνεχίζει ο Tαγίπ Ερντογάν λίγο πριν καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών,  συνεχίζοντας να απειλεί τους πάντες και τα πάντα με εκφράσεις καφενείου,  κυρίως όμως για εσωτερική κατανάλωση.