fbpx Αδύνατη η επανασύνδεση Ιάσμου - Πολύανθου μέσα στο χειμώνα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΙΑΣΜΟΥ

Αδύνατη η επανασύνδεση Ιάσμου - Πολύανθου μέσα στο χειμώνα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πτώση
Γέφυρα Κομψάτου
σύσκεψη
Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Περιφερειάρχης: Η μελέτη για την παλιά γέφυρα εκτιμούμε ότι δεν μπορεί να είναι έτοιμη πριν από τα μέσα του 2018 

Η κατάρρευση φέρνει μητρώο ασφάλειας γεφυρών 
 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Πολλές ιδέες, πολλές προτάσεις και αρκετές απόψεις ακούστηκαν στη σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στον Ίασμο με βασικό θέμα την καταποντισθείσα γέφυρα του Πολύανθου και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κατάρρευση στην συγκοινωνία των δύο πλευρών του δήμου. 


Ανεξάρτητα από το αν και ποιες από τις προτάσεις που ακούστηκαν στη σύσκεψη είναι βάσιμες και δυνητικά υλοποιήσιμες, το μοναδικό αδιαμφισβήτητο δεδομένο είναι ότι η σύνδεση Ιάσμου - Πολύανθου δεν πρόκειται να επιτευχθεί μέσα στο χειμώνα που έρχεται. 


Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τα λεγόμενα του περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστου Μέτιου, που πήρε μέρος στη συγκεκριμένη σύσκεψη και εξερχόμενος αυτής δήλωσε μεταξύ άλλων: "για την παλιά γέφυρα του Πολύανθου, την οποία κλείσαμε με απόφαση ΣΟΠΠ την επομένη της κατάρρευσης της νέας, αποφασίσαμε να γίνει μία μελέτη για να ελεγχθεί η γέφυρα αλλά και ο δρόμος που οδηγεί σε αυτήν ώστε να δούμε αν μπορεί να επιτραπεί η κυκλοφορία οχημάτων και ανθρώπων σε αυτήν. Η μελέτη αυτή, εκτιμούμε ότι δεν μπορεί να είναι έτοιμη πριν από τα μέσα του 2018 γιατί υπάρχουν προθεσμίες που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε".


"Αν ανοίξει σε κυκλοφορία αυτός ο δρόμος (εν. της παλιάς γέφυρας) θα ανακουφιστούμε αρκετά" σχολίασε στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο δήμαρχος Ιάσμου Καδή Ισμέτ με πρωτοβουλία του οποίου προκλήθηκε η σύσκεψη και σκοπό την ενημέρωση του δήμου και κατ' επέκταση των δημοτών "για τις εξελίξεις και τις κινήσεις που έχει κάνει η κάθε πλευρά από την μεριά της σχετικά με την κατάρρευση της γέφυρας". 


Η ενημέρωση που παρείχε ο περιφερειάρχης σχετικά, συνίσταται σε τέσσερα σημεία, τα οποία ο κος Μέτιος περιέγραψε ως εξής: 

α) Έχουμε ζητήσει από το ΤΕΕ να κάνει έκθεση πραγματογνωμοσύνης 

β) Ζητήσαμε από την Τεχνική Υπηρεσία Ροδόπης να κάνει αυτοψία για το ιστορικό της γέφυρας - στις επόμενες ημέρες

γ) λόγω του ότι υπάρχουν προβλήματα και σε άλλες γέφυρες ζητήσαμε να ετοιμάσουν το μητρώο των γεφυρών για την ασφάλεια τους


δ) εξετάσαμε πως θα προχωρήσει πιο γρήγορα η μελέτη της καταποντισθείσας γέφυρας (είτε του τμήματος, είτε του συνόλου). 


Ο κος Μέτιος δεσμεύτηκε επίσης να μεσολαβήσει στην Εγνατία Οδός Α.Ε. ώστε να μεταφέρει την πρόταση των τοπικών παραγόντων για τη δημιουργία κόμβων, στην περιοχή που θα διευκολύνουν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων. 


Πιο αναλυτικά, η πρόταση προς την Εγνατία Οδό έχει ως εξής, με βάση τα λεγόμενα του δημάρχου: "Είπαμε ότι υπάρχουν αρκετοί μαθητές που θα προβληματιστούν στην μετακίνησή τους, υπάρχει το κέντρο υγείας και θα έχουμε προβλήματα στην κίνηση, και στην σύσκεψη συζητήσαμε για τα δύο σημεία που αποφασίσαμε να προτείνουμε στην Εγνατία αν μπορεί να μας δώσει λύση πρόσβασης. Να γίνει η σύνδεση είτε στο σημείο κάτω από το Σώστη που είναι ο χώρος στάθμευσης και το άλλο να κατασκευαστεί ένας κόμβος στο σημείο κάτω από τον Πολύανθο".


Όσο αργεί πάντως να βρεθεί λύση, τα προβλήματα θα συνεχίσουν να υφίστανται, καθώς όπως λέει ο κος Ισμέτ: "τα προβλήματα μας θα συνεχιστούν γιατί υποχρεωτικά τουλάχιστον οι ντόπιοι -αν και πάρθηκαν και κάποια άλλα μέτρα- όσοι θέλουν να πάνε από Κομοτηνή προς Ίασμο πρέπει να κατευθύνονται μέσω Εγνατίας, αλλά είναι σοβαρό πρόβλημα για τους δημότες μας που μένουν Πολύανθο, Λινό, Σώστη που θα αναγκαστούν να έρθουν μέχρι την Κομοτηνή για να πάνε στον Ίασμο μέσω Εγνατίας οδού". 


Στη σύσκεψη του Ιάσμου συμμετείχαν και οι τρεις βουλευτές της Ροδόπης, οι οποίοι ενημέρωσαν ότι έχουν προωθήσει το θέμα της πεσμένης γέφυρας κεντρικά και προσπαθούν να το αναδείξουν με όποιο τρόπο δύναται ο καθένας, ενώ δεσμεύτηκαν να συνδράμουν στην αναζήτηση κονδυλίων τα οποία θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν σε οποιασδήποτε φύσης έργα θα γίνουν στην περιοχή για την αποκατάσταση της σύνδεσης των δύο όχθεων του ποταμού Κομψάτου. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Την ώρα που το Oruc Reis  παίζει κυριολεκτικά με τα νεύρα και την υπομονή όλων των Ελλήνων,  πλησιάζοντας  απειλητικά προς το Καστελόριζο,  εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε τους …χορούς αμείωτους.