fbpx Αδιαφορία των τοπικών αρχών για τις πλημμύρες στο Πάμφορο, καταλογίζουν κάτοικοι
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2019 - 10:00
ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΟΥΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ, ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Αδιαφορία των τοπικών αρχών για τις πλημμύρες στο Πάμφορο, καταλογίζουν κάτοικοι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πάμφορο
Πλημμύρα
Καταστροφές
ΕΛΓΑ
Δήμο Μαρωνείας - Σαπών

Πλήγμα για τις καλλιέργειες, αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ αλλά αναρωτιούνται εύλογα «για πιο λόγο να φτάνουμε στο σημείο να πρέπει να αποζημιωθούμε από τον ΕΛΓΑ από την στιγμή που υπάρχει λύση;»
 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Αδιαφορία των τοπικών αρχών για τις πλημμύρες στο Πάμφορο, καταλογίζουν κάτοικοι. Το φαινόμενο επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, ακόμη και για περισσότερες από μία ή δύο φορές ανά έτος. Οι κάτοικοι αναγνωρίζουν ότι ορισμένες φορές η βροχόπτωση είναι εξαιρετικά έντονη και ο όγκος του νερού μεγάλος, αλλά αναδεικνύουν και έναν επιπλέον παράγοντα εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων, δηλαδή τα βουλωμένα κανάλια.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περασμένη Τετάρτη 12 Ιουνίου το νομό Ροδόπης, ήταν αφορμή για να αναδειχθεί ξανά το ίδιο πρόβλημα. Οι κάτοικοι του Παμφόρου είδαν για μία ακόμη φορά την ευρύτερη περιοχή με καλλιεργήσιμες εκτάσεις να βυθίζεται κάτω από το νερό. Σχετικά περιγράφει την κατάσταση ο Σάκης Τσακμακίδης κάτοικος Παμφόρου και αγρότης: «Έχουμε πρόβλημα κάθε χρόνο, μια ή δύο φορές το χρόνο πλημμυρίζουμε και πλημμυρίζουμε όχι μόνο επειδή οι βροχές είναι δυνατές, που όντως είναι έτσι και πάρα πολύ μεγάλος ο όγκος του νερού, αλλά και επειδή τα κανάλια είναι βουλωμένα όλα και δεν μεριμνείς κανείς να τα ανοίξει. Είναι ένα πρόβλημα γνωστό που το έχουμε πει και στην δημαρχεία και στην περιφέρεια.

Είναι ένας κάμπος περίπου 5-7.000 στρέμματα  και διέρχονται μέσω αυτού τέσσερα κανάλια που κάνουν απορροές από όλα τα χωριά, από Λοφάριο, Αρίσβη, Άρατο από Πάμφορο και καταλήγουν στο ποτάμι. Στο ποτάμι υπάρχουν θηροφράγματα. Αυτά τα θηροφράγματα όταν κόπηκε το ποτάμι και έγιναν τα αναχώματα υπήρχαν κλειδιά με τα οποία ανοίγαμε και κλείναμε εμείς ανάλογα με το πόσο νερό είχαν τα κανάλια. Αυτά έχουν βουλώσει και έχει μόνο μια υπερχείλιση η οποία είναι πάρα πολύ μικρή και δεν μπορεί να πάρει όλο το νερό. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να φύγουν τα νερά και μένουν όλα μέσα στον κάμπο». Όπως προσθέτει ο κος Τσακμακίδης «δεν ευθύνεται δηλαδή μόνο η βροχή, ευθυνόμαστε και εμείς».

Καταγγέλλει ακόμη ότι καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα από τον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών, μεταβιβάζοντας την ευθύνη στην Περιφέρεια. «Καλούμε τον περιφερειάρχη να στείλει την τεχνική υπηρεσία και να δει τι γίνεται εδώ πέρα», λέει και τονίζει «εξαιτίας αυτής της κατάστασης δεν μπορούμε να δουλέψουμε τα χωράφια μας. Αυτά τα κανάλια δεν έχουν καθαριστεί από τότε που δημιουργήθηκαν. Πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις και να βρεθεί μια λύση. Είχαμε αυτή την περιοχή πλημμυρισμένη, τα βαμβάκια πλημμύρισαν, στέγνωσαν ξανασπείραμε βαμβάκια και τώρα πάλι μια από τα ίδια». Οι αποζημιώσεις, σημειώνει «δεν είναι λύση. Για ποιο λόγο να φτάνουμε στο σημείο να πρέπει να αποζημιωθούμε από τον ΕΛΓΑ από την στιγμή που υπάρχει λύση», θέτοντας ένα εύλογο ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι ιθύνοντες.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καλώς πράττουν και διαμαρτύρονται οι Ομοσπονδίες στον υπουργό Ανάπτυξης και στον περιφερειάρχη,  για να μη φορολογηθούν για τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων,  όπως στη μη επιστρεπτέα ενίσχυση, με δεδ