fbpx 97 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στον ελληνικό κορμό
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 16 Μαΐου, 2017 - 11:00
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

97 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στον ελληνικό κορμό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ελευθέρια
Παρέλαση
Δήμος Κομοτηνής

Μητροπολίτης Μαρωνείας-Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων: "Στη Θράκη λάμπει το φως της ελευθερίας προς όλη την Ελλάδα"


Ηλιόλουστη παρέλαση με δεκάδες συμμετοχές, αλλά και ...λιποθυμία παιδιού από το 10ο δημοτικό Κομοτηνής

Διονύσης Βοργιάς

97 χρόνια πέρασαν από την ενσωμάτωση της Κομοτηνής στο ελληνικό κορμό.
97 χρόνια από το τέλος στη βάναυση βουλγαροκρατία.
Οι Θρακιώτες έζησαν διωγμούς, εξορίες, προσφυγιά, έζησαν καταπάτηση κάθε δικαιώματός τους. Αυτό που ποτέ δεν μπόρεσε κανείς να καταπατήσει ήταν το ελληνικό φρόνημα.
Αυτό οφείλουμε να θυμόμαστε και να τιμούμε ανάλογα, κάθε 14η Μαΐου.


ΤΡΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ 
Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε ακολουθία του όρθρου και στη συνέχεια πανηγυρική θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του μητροπολίτου Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου και Μυκόνου κ. Δωροθέου και συλλειτουργούντων των μητροπολιτών: Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος.
Περί τις 10:30 πραγματοποιήθηκε δοξολογική και ευχαριστιακή δέηση στον μητροπολιτικό ναό και μετά εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον πρύτανη του ΔΠΘ Αθανάσιο Καραμπίνη.


ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΟ ΗΡΩΟ
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση περί τις 11:30, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Κομοτηνής. Εκεί, στεφάνι κατέθεσαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ο αντιπεριφερειάρχης ν. Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο πρύτανης ΔΠΘ Αθανάσιος Καραμπίνης, ο αστυνομικός διευθυντής ΑΜ-Θ Νίκος Μενεξίδης, ο διοικητής του Δ' Σώματος Στρατού Γεώργιος Καμπάς, ενώ υπήρξαν και στεφάνια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Περιφέρειας ΑΜ-Θ, τον Σύνδεσμο Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, την Αρμενική Κοινότητα, τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ν. Ροδόπης, την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας Ν. Ροδόπης, τον Σύνδεσμο Αποστράτων Αστυνομικών Ν. Ροδόπης "Η Αγία Ειρήνη", τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Στρατού Ν. Ροδόπης, τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Οχυρού Ν. Ροδόπης Νυμφαίας, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικών Δυνάμεων Ν. Ροδόπης, το Παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ν. Ροδόπης, την Ένωση Κομοτηναίων Αθήνας. Την ολοκλήρωση της τελετής σήμανε το άκουσμα του εθνικού ύμνου, αφότου πρώτα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Μετά το πέρας τελετής, αυτόνομα, κατέθεσε στεφάνι ο βουλευτής Χρυσής Αυγής Ν. Πέλλας Ι. Σαγινίδης. 


Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΙΠΠΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ 
Πλήθος σχολίων, θετικών και αρνητικών συγκέντρωσε η σίγουρα ...διαφορετική εμφάνιση του Ιππικού Ομίλου Κομοτηνής στην παρέλαση. Τα μέλη του συλλόγου παρέλασαν έφιπποι, στο τέλος της παρέλασης συλλόγων και μαθητών και πριν την παρέλαση του Στρατού. Οι προθέσεις των ανθρώπων του συλλόγου είναι πάντα οι καλύτερες, το έργο τους αξιόλογο, όμως δε μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι ο καθαρισμός των ακαθαρσιών που άφηναν τα άλογα -κατά μήκος της διαδρομής- με έναν συρόμενο κουβά κι ένα φαράσι, δεν είναι αντάξιος της αισθητικής της συγκεκριμένης ημέρας. Οι υπεύθυνοι καλούνται στην επόμενη παρέλαση να βρουν έναν πιο κόσμιο τρόπο καθαρισμού.


ΛΙΠΟΘΥΜΗΣΕ ΜΑΘΗΤΗΣ
Την αργοπορία στην έναρξη της παρέλασης κατήγγειλαν στο Ράδιο Χρόνος 87,5 fm ακροατές, κάνοντας λόγο για μια κατάσταση που ανάγκασε τα παιδιά τους να κάθονται όρθια κάτω από τον ήλιο για πολύ ώρα. Η παρέλαση ξεκίνησε περί τις 12:25, πρώτα με τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους κι έπειτα με τη μαθητιώσα νεολαία. Η λύση που πρότειναν είναι, εφόσον η παρέλαση μαθητών είναι υποχρεωτική, ενώ των συλλόγων προαιρετική, οι σύλλογοι να έπονται των μαθητών και όχι το αντίστροφο.

ΔΕΚΑΔΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ
Ο ηλιόλουστος καιρός ήταν σύμμαχος, ώστε η παρέλαση να διεξαχθεί κανονικά. Φυσικά την αρχή σήμανε ο πιο ιστορικός σύλλογος της Κομοτηνής, ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής. Τα μέλη του, υψώνοντας την ιστορική σημαία της Κομοτηνής με υψηλό  φρόνημα, παρέλασαν ακριβώς μετά τη μπάντα του δήμου, η οποία "έπλεκε" το μουσικό εμβατήριο. 


Μετά τον ΜΟΚ, σειρά είχαν οι πολιτιστικές οργανώσεις και σύλλογοι, τα αθλητικά σωματεία, η μαθητική νεολαία, τα σώματα Ελλήνων Προσκόπων και Οδηγών, ο Ιππικός Όμιλος Κομοτηνής. Στη συνέχεια, θέση πήρε η Στρατιωτική Μπάντα, ενώ παρέλασαν Σώματα του Στρατού. Μεγάλο χειροκρότημα δέχθηκαν οι ένοπλες δυνάμεις του τόπου.


ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ
«Να μην ξεχνάμε τη μέρα», μας κάλεσαν τρεις πολιτικοί, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.


"Άλλη μια επέτειος της πόλης μας, κι άλλη μια ευκαιρία να αναλογιστούμε αν είμαστε αντάξιοι όλων όσων οδήγησαν -με τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες τους- στη δυνατότητα και την πολυτέλεια που έχουμε, να αναπνέουμε ελεύθεροι. Η απάντηση πρέπει να δίνεται από τον καθένα ξεχωριστά και καθημερινά", μας παρότρυνε ο κ. Πετρίδης. 


"Ανατρέχουμε στην ιστορική αυτή ημέρα για να δώσουμε φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθέρια και την ανεξαρτησία μας. Πρέπει να παραδειγματιζόμαστε από τους αγώνες του έθνους μας και να προσπαθούμε, με πίστη στις δυνάμεις μας, να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες σύγχρονες συγκυρίες", τόνισε ο κ. Μέτιος. 


Ο κ. Κουίκ άδραξε της ευκαιρίας και κατέθεσε, εκτός των ευχών του, κάποιες πολιτικές πεποιθήσεις του. "Τα σύνορα της Ευρώπης βρίσκονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και κανείς δε μπορεί να τα αμφισβητήσει. Το σύμφωνο της Λωζάννης, είναι σύμφωνο. Κλείνοντας με την αξιολόγηση και τελειώνοντας με τα μέτρα που θα ψηφιστούν, έρχεται η ώρα να κάνουμε πράξη αυτό που χρόνια τώρα το ακούμε, όμως αυτή τη φορά θα γίνει, δηλαδή ανάπτυξη για τη Θράκη. Ο τόπος το δικαιούται", είπε.


ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Στην αγαστή συμβίωση αλλά και την Ελευθερία της Θράκης στάθηκαν οι τρεις μητροπολίτες, ο μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου και Μυκόνου κ. Δωρόθεος, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο μητροπολίτης Μαρωνείας-Κομοτηνής κ. Παντελεήμων.
"Ήρθαμε στη Ροδόπη και η καρδιά μας γέμισε με στιγμές συγκίνησης, χαρά, πατριωτισμού, χάρη στην κατά πάντα ευγενική πρόσκληση του κ.κ. Παντελεήμονος. Αισθανόμαστε περήφανοι κι ευχόμαστε ο Θεός να ευλογεί την πατρίδα μας και να σκεπάζει την Θράκη μας", ανέφερε ο κ. Δωρόθεος. "Η μέρα είναι ιστορική για την Κομοτηνή, τη Ροδόπη και ολόκληρη τη Θράκη. Η Κομοτηνή αποτελεί υπόδειγμα συμβίωσης πολλών διαφορετικών παραδόσεων, θρησκειών, ηθών και εθίμων.

Όμως, εκείνο που είναι πιο σημαντικό από όλα, είναι πως επιβεβαιώνει ότι οι θρησκείες και οι εκκλησίες γίνονται παράγοντες ειρήνης, ενότητας κι ευημερίας. Χρειάζεται να στείλουμε μήνυμα, κυρίως στους λαούς της Ευρώπης, πως όσο καλλιεργούμε την ενότητα μεταξύ μας, τότε η Ευρώπη θα γίνεται ισχυρότερη και ουσιαστικότερη", πρόσθεσε ο κ. Χρυσόστομος. "Στη Θράκη λάμπει το φως της ελευθερίας προς όλη την Ελλάδα. Στέλνω ευχές σε όλους τους Έλληνες, εξαιρέτως δε στους Θρακιώτες, και σε όσους μένουν εδώ και σε όσους έχουν μεταναστεύσει. Ο πνευματικός πατέρας θα αναμένω πάντα την επιστροφή των ανθρώπων που έχουν φύγει από την πατρίδας μας, γιατί ξέρω πως θέλουν να γυρίσουν", τόνισε ο κ. Παντελεήμων.

 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τελικά οι μικροί κυβερνήτες, έτσι βάφτισαν πρωθυπουργοί τους περιφερειάρχες,  αποδεικνύονται ότι είναι  γυμνοί από αρμοδιότητες και πόρους.