fbpx 5 χρόνια δίνει «φως» στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 27 Αυγούστου, 2019 - 10:00
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

5 χρόνια δίνει «φως» στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής
Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας
Σοφία Μενεσελίδου

Άλλη μία ευκαιρία ανάδειξης του ίσως πιο …αδικημένου αρχαίου θεάτρου της Β. Ελλάδος, ήταν η συναυλία της Μαρίας Παπαγεωργίου

Πολλά είναι όσα έχουν γραφτεί για το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας. Η πραγματικότητα θέλει, παρά τις όποιες προσπάθειες ανάδειξής του, να παραμένει ίσως το πιο …αδικημένο αρχαίο θέατρο όλης της Βόρειας Ελλάδος. Ο καλύτερος τρόπος για την ανάδειξή του, δεν είναι άλλος όμως, από το «άνοιγμά» του στο κοινό, με όσο το δυνατό περισσότερα πολιτιστικά δρώμενα. 

Φροντίζει εδώ και πέντε χρόνια ώστε να γίνεται τουλάχιστον μία όμορφη πολιτιστική δράση στο θέατρο, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής. Σε συνεργασία με τον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, το θέατρο ανοίγει για τους ανθρώπους της ευρύτερης περιοχής και τα σχόλια είναι άκρως θετικά.

Η Μ. Παπαγεωργίου στο αρχαίο θέατρο
Η τελευταία χρονικά συναυλία έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου 24 Αυγούστου, στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ Μαρωνείας – Σαπών. Επί σκηνής ανέβηκε η Μαρία Παπαγεωργίου, με την κιθάρα και τους συνεργάτες της Σοφία Ευκλείδου τσέλο, Ντίνος Μάνος κοντραμπάσο, Σταύρος Ρουμελιώτης κιθάρες. Συμμετείχε επίσης το Εργαστήριο Θεατρικής Παιδείας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής. Ακούστηκαν – ενδιάμεσα των τραγουδιών – ποιήματα και κείμενα των: Νίκου Γκάτσου, Κικής Δημουλά, Χάρη Μιχαλόπουλου, Μάνου Ελευθερίου, Σπύρου Κιοσσέ, Μίλτου Σαχτούρη, Pablo Neruda, Γιάννη Ρίτσου, Ναζίμ Χικμέτ, Μενέλαου Λουντέμη. Απήγγειλαν οι: Άννυ Μαχαιροπούλου, Γιώργος Κουκαλιώτης, Ελένη Αποστολίδου. Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Καραγκιουλμέζης. Κατά την διάρκεια της προσέλευσης του κοινού ακούστηκε μουσική του Γιώργου Κελεσίδη. Η είσοδος για όλους ήταν ασφαλώς δωρεάν, ενώ η ανταπόκριση – αριθμητικά – αρκετά θετική. Ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών είχε φροντίσει για την ύπαρξη λεωφορείων, που μετακινούσαν τους θεατές διαμέσου του χωματόδρομου.

Χαρούμενη για την ευκαιρία να τραγουδήσει στο αρχαίο θέατρο, παρουσιάστηκε η Μαρία Παπαγεωργίου. Δεν έκρυψε ότι η εποχή της μαζικότητας δυσκολεύει τους καλλιτέχνες, αλλά «αν θέλεις να μείνεις πιστός σε αυτό που η ηθική και η αισθητική σου επιτάσσουν (…)», είπε, αναφερόμενη στις ποιοτικές αυτές συναυλίες. «Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα», ανέδειξε για τις συναυλίες που φέτος κάνει εκτός Αθηνών.

Σ. Μενεσελίδου: «Συμβάλλαμε ώστε να ζωντανέψει πολιτιστικά ο χώρος»
Χαρούμενη παρουσιάστηκε και η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής Σοφία Μενεσελίδου. Θύμισε την έναρξη της συνεργασίας προ πενταετίας, για να δηλώσει – για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. – «ξεκινήσαμε με τις μικρές μας δυνάμεις, κυρίως με το θεατρικό μας εργαστήρι, και συμβάλλαμε ώστε να ζωντανέψει πολιτιστικά ο χώρος. Είμαστε πάρα πολύ συγκινημένοι, γιατί οι τέσσερις βραδιές που προηγήθηκαν (τα περασμένα χρόνια), αλλά και η φετινή, είναι βραδινές μαγικές που συμπορεύονται με την μαγεία του τοπίου».

Χαρακτήρισε την Μ. Παπαγεωργίου «πολύ σημαντική καλλιτέχνιδα του σύγχρονου μουσικού γίγνεσθαι» και τόνισε την συμμετοχή του θεατρικού εργαστηρίου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής και ντόπιων καλλιτεχνών στην βραδιά. «Το αρχαίο θέατρο, όσο δύσκολο κι αν είναι να επαναχρησιμοποιείται, πρέπει να ανοίγει σε πολιτιστικά γεγονότα όσο το δυνατό περισσότερες ημέρες. Είναι η μεγάλη μας πολιτιστική περιουσία. Μόνο όποιος έρθει στον χώρο, ειδικά βράδυ, θα νιώσει ως το μεδούλι του πόσο σημαντικός είναι (σ.σ. ο χώρος)», είπε, παραινώντας όλους τους συναρμόδιους φορείς να ανταποκρίνονται στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, προς την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τα των πολιτικών στους πολιτικούς και τα των καθηγητών στους καθηγητές,  θα μπορούσαμε να πούμε παραφράζοντας βέβαια τη γνωστή ρήση,  αναφορικά με το πρόβλημα που προέκυψε με τις αποφάσεις κάποιων σχολών του