fbpx 4.000 φιάλες αίματος συγκέντρωσε το Σισμανόγλειο το 2018
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου, 2019 - 10:00
Η ΡΟΔΟΠΗ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΙΜΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ

4.000 φιάλες αίματος συγκέντρωσε το Σισμανόγλειο το 2018

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εθελοντές Αιμοδότες Ροδόπης
Αιμοδοσία
Νοσοκομείο Κομοτηνής

Πάνω από 2.500 φιάλες προήλθαν από εθελοντές αιμοδότες προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο, τι διαπιστώνει η διευθύντρια της Αιμοδοσίας του νοσοκομείου Μαριάννα Ανδρεάδου

Διονύσης Βοργιάς

Συνεχίζει να προσφέρει η Ροδόπη, στον πάσχοντα συνάνθρωπο. Οι αιμοδοσίες συνεχίστηκαν αμείωτα και το 2018, όπου μάλιστα συγκεντρώθηκε μία αρκετά σημαντική ποσότητα αίματος, ήτοι 4.000 φιάλες, εκ των οποίων άνω των 2.500 ήταν από εθελοντές αιμοδότες, δηλαδή όχι 'αναγκαστικά'. Ο "Χ" συνομιλεί με την βιοπαθολόγο και διευθύντρια της Μονάδας Αιμοδοσίας του γενικού νοσοκομείου Κομοτηνής "Σισμανόγλειο" για την 'κίνηση' του 2018 και γενικώς για την αξία του αίματος.

4.000 φιάλες και πολλές αιμοδοσίες
Περίπου 4.000 φιάλες αίματος, πολλές αιμοδοσίες και δράσεις συναφούς περιεχομένου, καλή ενημέρωση και ανάδειξη της εθελοντικής προσφοράς από τον "Χ", περιελάμβανε το 2018. "Ο αριθμός φιαλών που συγκεντρώθηκε εθελοντικά είναι μεγάλος", λέει χαρακτηριστικά η κα Ανδρεάδου, μιλώντας για ένα ποσοστό  μεγαλύτερο της τάξης του 60% από εθελοντές αιμοδότες.

Η διευθύντρια για το 2018 παρατήρησε μία αύξηση περί των 200 φιαλών περίπου την οποία αποδίδει σε δύο λόγους. Πρώτον, στην τραγωδία του φετινού καλοκαιριού όταν κατά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι χιλιάδες εθελοντές αιμοδότες ανά την Ελλάδα έσπευσαν να δώσουν αίμα για τους πάσχοντες. Και στη Ροδόπη ο "Χ" είχε καταγράψει συλλογικές ή ατομικές πρωτοβουλίες προσφοράς αίματος εκείνο το διάστημα. Δεύτερον, στο αποτύπωμα που έχουν στην κοινωνία της Ροδόπης νέοι αιμοδότες πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από την φοιτητική κοινότητα, με την διευθύντρια να προτάσσει ενδεικτικά τις εθελοντικές αιμοδοσίες ΤΕΦΑΑ και Κοινωνικής Διοίκησης για να αναδείξει την ευαισθητοποίηση των νέων. Δίνει και το μήνυμά της πως "καμία φιάλη δεν είναι αμελητέα, ακόμη και μία φιάλη αύξηση (σ.σ. είναι σημαντική)", ενώ μιλάει με κολακευτικά λόγια και για την δραστήριο σύλλογο αιμοδοτών Ροδόπης που συνδράμει πάντοτε στις εθελοντικές αιμοδοσίες.

"...Δεν θα είχαμε καμία ανάγκη"
Οι εθελοντές αιμοδότες μπορεί να είναι πολλοί, αλλά δεν μπορούν ακόμη να καλύψουν όλη τη ζήτηση αίματος. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων συνεχίζει να μην προσφέρει αίμα και εξαίρεση αποτελούν οι τακτικοί εθελοντές αιμοδότες. Η κα Ανδρεάδου εξηγεί, σχηματικά, πως "όλος ο υγιής πληθυσμός, αν έδινε αίμα όχι τέσσερις αλλά δύο φορές τον χρόνο, τότε δεν θα είχαμε καμία ανάγκη ούτε να πιέζουμε το περιβάλλον ενός ασθενή να βρίσκει εθελοντές να δώσουν αίμα, γιατί δεν είναι ό,τι πιο εύκολο για τους συγγενείς που έχουν ανθρώπους τους στο νοσοκομείο". Κατά την διευθύντρια και τους γενικούς κανόνες από 18 χρονών μέχρι κι ακόμη 65 μπορεί να αιμοδοτήσει όποιος το επιθυμεί, αρκεί να είναι υγιής και να μην εντοπίσουν οι ιατροί κάποιο κώλυμα πριν την αιμοδοσία.

"Η Ροδόπη έχει μία καλή θέση στον πανελλαδικό χάρτη της αιμοδοσίας και ενεργοποιείται ανάλογα και με τις ανάγκες που παρουσιάζονται", παρατηρεί η διευθύντρια. Όσον αφορά στο τι χρειάζεστε να έχετε μαζί σας, εκτός από την έγκριση του ιατρού, είναι ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης, αλλά πάνω από όλα ...διάθεση προσφοράς!

638.197 εγγεγραμμένοι αιμοδότες
Άξιο αναφοράς είναι πως τα τελευταία χρόνια το Εθνικό Σύστημα Αιμοδοσίας εκσυγχρονίστηκε. Έτσι, το αίμα έγινε ...ΕΜΑ (Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών) και η κάρτα αιμοδότη άλλαξε. Το 95% των συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών έχουν εγγραφεί στο ΕΜΑ και το 100% των υπηρεσιών. Το Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της πράξης "Κεντρικές Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Διαχείρισης Εθνικού Μητρώου Εθελοντών Αιμοδοτών" και αποτελείται από ένα ενοποιημένο καινοτόμο πληροφοριακό σύστημα που επιτρέπει τη διαχείριση του μητρώου των αιμοδοτών και την καθιέρωση σύγχρονων και φιλικών διαδικασιών, οι οποίες διευκολύνουν τόσο τους αιμοδότες όσο και τις υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας. Έχει δε ως απώτερο στόχο την αύξηση της ασφάλειας του αίματος και των παραγώγων αυτού.

Το Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών πλαισιώνεται από την έκδοση Ταυτοτήτων Εθελοντών Αιμοδοτών, οι οποίες απλοποιούν ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες. Το έργο συντονίζεται από την ΕΔΕΤ Α.Ε. – το εθνικό ερευνητικό και εκπαιδευτικό δίκτυο, σε στενή συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) και αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα του χώρου της δωρεάς αίματος (π.χ. κατακερματισμένα ιστορικά αιμοδοτών). Σε αυτό μέχρι στιγμής είναι εγγεγραμμένοι 638.197 αιμοδότες.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άραγε αισθάνονται ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι με τις συμπεριφορές που επέδειξαν οι συνδικαλιστές στην  κατάθεση στεφάνων,  τιμώντας την εργατική πρωτομαγιά στην πόλη μας;