fbpx 20 μέρες προθεσμία για συμμόρφωση στον ΚΟΚ, δίνουν Δήμος Κομοτηνής και Τροχαία
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2019 - 10:00
ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΟΧΗ (;)

20 μέρες προθεσμία για συμμόρφωση στον ΚΟΚ, δίνουν Δήμος Κομοτηνής και Τροχαία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τροχαία
Δήμος Κομοτηνής
Μιχάλης Σεβδυνίδης
Γιάννης Γκαράνης

Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει πρόστιμο και μπορεί να φτάσει μέχρι την ολική αφαίρεση διπλώματος

Γιάννης Γκαράνης: «Καλούμε τους δημότες να έχουν κατά νου τον ΚΟΚ. Πρέπει όλοι να σεβόμαστε τους πεζούς και ειδικά αυτούς που είναι και ανήμποροι»

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για τους οδηγούς ιδίως των δικύκλων της Κομοτηνής, που δεν σέβονται τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ειδικά σε ό,τι αφορά τη στάση και τη στάθμευση. Την κλεψύδρα αναποδογύρισε –και μάλιστα στο γραφείο του δημάρχου Γιάννη Γκαράνη- ο αστυνομικός διευθυντής Ροδόπης Μιχάλης Σεβδυνίδης.

«Σήμερα συναποφασίσαμε με τον κο δήμαρχο να κάνουμε μία ενημέρωση στους πολίτες της Κομοτηνής, για το σοβαρό πρόβλημα που βλέπουμε στην καθημερινότητα μας, δηλαδή τα οχήματα και κυρίως τα δίκυκλα να σταθμεύουν επάνω σε ράμπες ΑμεΑ, και πάνω στα πεζοδρόμια με αποτέλεσμα να είναι αφόρητη η κατάσταση και να μη μπορεί να κυκλοφορεί ο πεζός, η μητέρα με το παιδί της και η εικόνα τελικά να μην είναι καλή», είπε ο κος Σεβδυνίδης δίνοντας το στίγμα της κοινής του συνέντευξης τύπου με τον κο Γκαράνη.

Συνέχισε δε, προειδοποιώντας: «Κάνουμε αρχικά αυτή την ενημέρωση, να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος, θα ενημερώνουν όλοι  οι αστυνομικοί της τροχαίας για 20 ημέρες -μέχρι τέλος του μηνός- να συνετιστούν οι οδηγοί των δικύκλων και να παρκάρουν εκεί όπου πρέπει. Και μετά από αυτή την  ενημέρωση, θα μπούμε στην εφαρμογή του κώδικα οδικής κυκλοφορίας». 

Αν κάνουμε την αναγωγή των λεγομένων του κου Σεβδυνίδη σε ευρώ, αυτή μεταφράζεται κατ’ αρχήν σε 20 ευρώ χρηματικό πρόστιμο για στάθμευση πάνω στο πεζοδρόμιο, αλλά μπορεί να φτάσει έως και την αμοιβή …ενός δασκάλου οδήγησης αφού η επί δύο φορές επανάληψη της ίδιας παράβασης σημαίνει ολική αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης, μιας και ο παραβάτης θα πρέπει να δώσει εξετάσεις από την αρχή, έξι μήνες μετά την παράβασή του.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής, σημείωσε επίσης ότι «δεν θα υπάρχει ανοχή», αφού και ο νέος ΚΟΚ πλέον είναι «πολύ σφιχτός» και μπορεί να μην περιλαμβάνει υψηλά πρόστιμα άμεσα, όμως σχεδόν όλες οι παραβάσεις τιμωρούνται με αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων επί μακρόν.

Γ. Γκαράνης: «Καλούμε τους δημότες να έχουν κατά νου τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας»
Ο δήμαρχος Κομοτηνής έχοντας την πεποίθηση ότι οι χώροι στάθμευσης που έχουν οριστεί για τα δίκυκλα επαρκούν, κάλεσε όλους να «έχουν κατά νου τον Κώδικα Οδικής κυκλοφορίας» και σημείωσε ότι «πραγματικά είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που τα δίκυκλα παρκάρουν σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια και ράμπες για ΑμεΑ.

Πρέπει να παρκάρουν στους χώρους που υπάρχουν πλέον στην πόλη και να αφήνουν το χώρο ελεύθερο για τους πεζούς και ιδιαίτερα για τους πεζούς που έχουν προβλήματα κινητικότητας ή για μητέρες με καρότσια». Ο κος Γκαράνης δήλωσε ακόμη πως αν κριθεί απαραίτητο θα γίνουν και επιπλέον χώροι στάθμευσης για μηχανάκια, όμως προς το παρόν δεν έχει διαπιστωθεί τέτοια ανάγκη.

Τα σταυροδρόμια της Κομοτηνής και η Κομοτηνή ως σταυροδρόμι 
Το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Κομοτηνής είναι εδώ και χρόνια διαπιστωμένο, όπως και το πρόβλημα της στάθμευσης. Το κατά Γκαράνη ζητούμενο όμως είναι «να δούμε το κυκλοφοριακό και τη στάθμευση με άλλο μάτι, ώστε να μπορούν να διευκολύνονται αυτοί που πραγματικά το έχουν ανάγκη, ειδικά στο κέντρο». 

Σημειώνεται ακόμη πως η 60λεπτη διάρκεια των καρτών στάθμευσης για το κέντρο θεωρείται «αρκετή για να κάνει κάποιος τις δουλειές του και όχι για να πιει καφέ», σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο οποίος θέλει να θέσει υπό εξέταση και τα ωράρια τροφοδοσίας των καταστημάτων, ειδικά της πλατείας Ειρήνης και ειδικότερα αυτών που τροφοδοτούνται από μεγάλα οχήματα. Πάντως οι έλεγχοι και ενημερώσεις της Τροχαίας θα γίνονται και στην κεντρική πλατεία.

Από την άλλη πλευρά, με δεδομένη την μη ύπαρξη Δημοτικής Αστυνομίας στην Κομοτηνή, ο έλεγχος της στάθμευσης καθίσταται δυσκολότερος γι’ αυτό και επιλέχθηκε αρχικά η επίκληση στο φιλότιμο τουλάχιστον των ντόπιων, γιατί όπως παρατήρησε και ο αστυνομικός διευθυντής «η Κομοτηνή είναι στο δρόμο που περνούν τουρίστες, πολλοί φοιτητές, γονείς φοιτητών… υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στην πόλη».

Άλλωστε, η ιστορία έχει αποδείξει ότι η ενημέρωση «πιάνει τόπο» αφού μετά τη σχετική καμπάνια της Τροχαίας για τη χρήση κράνους, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι συνετοί δικυκλιστές, παρατήρησε ο κος Σεβδυνίδης. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Γαλουχημένος στους διαύλους της επικοινωνιακής τέχνης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, εφάρμοσε στο διαδικτυακό διάλογο χθες με όλους τους φορείς του Έβρου,  τη μέθοδο των συσσωρευμένων θετικών ερωταπαντ