fbpx 100 χρόνια ελευθερίας γιορτάζει η Κομοτηνή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 14 Μαΐου, 2020 - 10:00
ΚΟΜΟΤΗΝΗ 1920-2020

100 χρόνια ελευθερίας γιορτάζει η Κομοτηνή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ελευθέρια 2020
Απελευθέρωση Κομοτηνής

Ο κορωνοϊός ανέτρεψε τον πανηγυρικό χαρακτήρα των εκδηλώσεων, απουσία ενός βουλευτή

Με μία μάσκα και μία παρουσία από την αντιπολίτευση η έπαρση της ιστορικής σημαίας

Διονύσης Βοργιάς

Ο κορωνοϊός προσάρμοσε αναγκαστικά τις εορτές της πόλης σε πιο «στενό» κύκλο. Έτσι, ο αρχικός σχεδιασμός για μεγάλες πομπές και μεγάλες εκδηλώσεις, έχει μέχρι στιγμής ανατραπεί ολικά. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι η πόλη δεν γιορτάζει, καθώς οι συμβολισμοί παραμένουν ίδιοι, ενώ φέτος τα 100χρονα αποτελούν ακόμη πιο ισχυρό συμβολισμό σε σχέση με τις προηγούμενες επετείους.

Η έπαρση της ιστορικής σημασίας στο Δημαρχείο
Το διήμερο εορταστικών εκδηλώσεων, ξεκίνησε χθες το πρωί στο Δημαρχείο Κομοτηνής, με την έπαρση της ιστορικής σημαίας της πόλης. Η σημαία -στα χέρια τεσσάρων γυναικών του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής- με μία μικρή πομπή να την ακολουθεί, έκανε μία σύντομη περιφορά γύρω από το Δημαρχείο. Εκεί, ο δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης την παρέλαβε, υψώνοντάς την στο ιστό του Δημαρχείου -κι όχι του Ηρώου της πόλης, το οποίο παραμένει σε «καραντίνα» λόγω έργων.

Από το σημείο, ο δήμαρχος και μοναδικός από την πομπή που φορούσε μάσκα (και μάλιστα με ραμμένη πάνω της την ελληνική σημαία), εξέπεμψε μήνυμα, ότι με τη συμβολική έπαρση της ιστορικής σημαίας «αποδίδουμε φόρο τιμής στους ήρωες του χθες, σε όλους εκείνους που θυσιάστηκαν για να μας εξασφαλίσουν την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας». Δεν έκρυψε πως η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε το δημοτικό σχεδιασμό, ωστόσο είπε πως «είμαστε εδώ όρθιοι για να αποδώσουμε τιμές, με την εργασία μας για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και του κοινού καλού. Εύχομαι χρόνια πολλά σε όλους».

Στην πομπή βρέθηκε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας-Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου (ο Ευριπίδης Στυλιανίδης παρέστη στην υποστολή της σημαίας, ενώ ο Ιλχάν Αχμέτ απουσίαζε), ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Δήμου Κομοτηνής -και μοναδικός εκπρόσωπος παράταξης της αντιπολίτευσης- Αντώνης Γραβάνης, οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών Δημήτρης Πολιτειάδης και Τουρισμού Κίμωνας Λεχούδης, Στράτος Τσακιρίδης, Δημήτρης Καρασταύρου, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, η πρόεδρος της ΔΚΚΕΠΑΚ Νατάσα Λιβεριάδου, η αντιπρύτανης Δ.Π.Θ. Ζωή Γαβριηλίδου, ο αστυνομικός διευθυντής Ροδόπης Μιχάλης Σεβδυνίδης, εκπρόσωποι του στρατού, ο δημιουργός του επετειακού λογότυπου Γιώργος Παπαλεξάνδρου, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης ΑΜΘ Κωνσταντίνος Μπαντίκος, και άλλοι.

Τίμησε την επέτειο η εκπαιδευτική κοινότητα
Της έπαρσης, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κο Παντελεήμονα στο παλιό ηρώο Κομοτηνής, στο πάρκο της Περιφέρειας, προς τιμή των 100 χρόνων ελεύθερης Κομοτηνής.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από την εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ η παρουσία σημαιοφόρων μαθητών ήταν μικρή, λόγω κορωνοϊού. Στεφάνια κατέθεσαν ο πρόεδρος του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ροδόπης «οι Τρεις Ιεράρχες» Στέφανος Μακρυγιάννης, ο διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ροδόπης Μαρίνος Κωνσταντινίδης, η διευθύντρια Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ροδόπης Μαίρη Κοσμίδου, ο αρχηγός του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κομοτηνής Κωνσταντίνος Ιμανιμίδης. Στη συνέχεια ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο παλιό ηρώο, στο πάρκο της Περιφέρειας, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων μετέφερε το μήνυμά του για τα 100 χρόνια Ελεύθερης Κομοτηνής. «Χρόνια πολλά στη Θράκη και όλη την Ελλάδα. Η Θράκη έχει την τιμητική της: 100 χρόνια ελεύθερη Θράκη, απελευθέρωση και ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό», είπε, ενώ χαρακτήρισε την απελευθέρωση της Θράκης «υπόθεση όλης της Ελλάδας». Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη η Θράκη άνοιξε τον δρόμο «για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821». Ευχήθηκε υγεία και ομόνοια και μετέφερε το μήνυμα πως «από εδώ που χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας στέλνουμε το μήνυμα της αισιοδοξίας, της ενότητας, της αγάπης».

Το μήνυμά του μετέφερε κι ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, χαρακτηρίζοντας την ημέρα «ιστορική» και διαμηνύοντας: «τιμούμε το παρελθόν μας και κοιτάμε το μέλλον αισιόδοξα». Πρόβαλλε το στοίχημα «έχοντας τους νέους στο πλευρό μας, θέλουμε να δημιουργήσουμε ευοίωνες μέρες» και σημείωσε πως «έχουμε πάντοτε στη συνείδησή μας την πατρίδα» και «οφείλουμε να τιμήσουμε τα 100 χρόνια ελευθερίας μας», ευχόμενος «χρόνια πολλά σε όλους μας».

Κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων
Σήμερα αναμένεται η κορύφωση των εορταστικών-επετειακών εκδηλώσεων. Το πρωί θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών και θα πραγματοποιηθεί αρχιερατικό συλλείτουργο στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, χωρίς την παρουσία πολιτών και επισήμων.

Στις 10:00 θα λάβει χώρα η επίσημη δοξολογία στο προαύλιο του καθεδρικού ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου θα  προεξάρχει ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων. Τέλος προσέλευσης επισήμων η 9:45. Μετά τη δοξολογία θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη. Εκ μέρους της κυβέρνησης θα κληθεί να εκφωνήσει τον προσήκοντα λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος 

10:25 Επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος στο παλιό ηρώο στο πάρκο Περιφέρειας. Πτήσεις μαχητικών πάνω από τη Ροδόπη. 10:30 Κατάθεση στεφάνων από τον υπουργό Εσωτερικών και εκπρόσωπο της κυβέρνησης Π. Θεοδωρικάκο, αρχές, φορείς κι εκπροσώπους της περιοχής. Στη συνέχεια θα τηρηθεί σιγή ενός λεπτού. Τιμές θα αποδώσουν δύο οπλίτες ΣΝ και ένας σαλπιγκτής με μέριμνα του ΑΔΦΚ. 19:50  Υποστολή της Σημαίας στον χώρο του Ηρώου της πόλης.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τα των πολιτικών στους πολιτικούς και τα των καθηγητών στους καθηγητές,  θα μπορούσαμε να πούμε παραφράζοντας βέβαια τη γνωστή ρήση,  αναφορικά με το πρόβλημα που προέκυψε με τις αποφάσεις κάποιων σχολών του