fbpx Την Κυριακή στο πρώην ΡΕΞ θα γίνει κάτι που δεν γίνεται συχνά
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου, 2020 - 10:00
ΜΙΑ ΣΠΑΝΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Την Κυριακή στο πρώην ΡΕΞ θα γίνει κάτι που δεν γίνεται συχνά

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΚΕΠΠΑΚ
Κωστής Χασιώτης

Το δρώμενο λέγεται «Απεικονίσεις» και υποστηρίζεται από τη ΔΚΕΠΠΑΚ

Δήμος Μπακιρτζάκης

«Απεικονίσεις» είναι ο τίτλος της συναυλίας μουσικής δωματίου για όμποε και έγχορδα που θα δοθεί την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου και ώρα 20:00 στο Πολιτιστικό Κύτταρο (πρώην ΡΕΞ). Η συναυλία εντάσσεται στον 3ο κύκλο Μουσικής δωματίου που διοργανώνει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Δημήτρη Σβυντρίδη, με είσοδο δωρεάν.

Η συναυλία αποτελεί μια πρόταση διαλόγου ανάμεσα στη μουσική και τη ζωγραφική. Η ζωντανή αυτή συνομιλία είναι χαρακτηριστικό στοιχείο κάθε εποχής. Πώς αποτύπωσαν τις ιδέες και την εποχή τους οι εικαστικοί καλλιτέχνες οπτικά, σε πίνακες και γλυπτά, και πώς οι συνθέτες ηχητικά, σε μουσικά έργα; Πώς μπορούν να αναβιώσουν σήμερα, αισθήματα και βιώματα της Αναγέννησης, του Μπαρόκ, του Ροκοκό, του Ιμπρεσιονισμού και άλλων ρευμάτων με εικόνες και πώς με ήχους;

«Αγαπάμε τη μουσική και θέλουμε να δώσουμε ένα διαφορετικό χρώμα στην πόλη. Για Τρίτη χρονιά το συνεχίζουμε αυτό με την υποστήριξη της ΔΚΕΠΠΑΚ. Αυτό το είδος της μουσικής έχει αγαπηθεί και έχει αναγνωριστεί περισσότερο και στην πόλη μας και στην Ελλάδα γενικά», είπε μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο Δημήτρης Σβυντρίδης, παρατηρώντας ακόμη ότι αυτό το είδους μουσικής στην Κομοτηνή έχει αποκτήσει σταθερό κοινό. 

Κωστής Χασιώτης: Η Κομοτηνή αγαπάει την κλασική μουσική 
Το γεγονός ότι η Κομοτηνή αγαπάει την κλασική μουσική επιβεβαίωσε και ο Κωστής Χασιώτης, που είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αλλά και μέλος του μουσικού σχήματος που θα εμφανιστεί στο πρώην ΡΕΞ την Κυριακή.

Ο ίδιος, μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm, επεσήμανε τις δύο ιδιαιτερότητες που έχει αυτή η συναυλία, με την πρώτη να είναι το γεγονός ότι στην πρώτη ενότητα συνυπάρχουν δύο οικογένειες οργάνων, η οικογένεια των εγχόρδων και η οικογένεια των ξύλινων πνευστών (όμποε) και η δεύτερη είναι ότι το μουσικό μέρος συνοδεύεται από προβολή πινάκων που χρονολογούνται στην εποχή από την οποία προέρχεται κάθε κομμάτι.

«Οι τέχνες δεν κινούνται πάντα ταυτόχρονα, αλλά πάντα υπάρχουν ανάμεσα στους καλλιτέχνες υπόγεια ρεύματα και συγκοινωνούντα δοχεία» σχολίασε ο κος Χασιώτης, σημειώνοντας παράλληλα ότι την επιμέλεια της προβολής έχει κάνει η εικαστικός Κατερίνα Γκαγκάκη.

Το σύνολο μουσικής δωματίου για όμποε, όμποε ντ’ αμόρε, αγγλικό κόρνο και έγχορδα, αποτελείται από τους Κωστή Χασιώτη, Εύη Δελφινοπούλου, Όλγα Ζέρβα, Δημοσθένη Φωτιάδη, Dmitry Gudimov και Μαρία Χρίστοβα. Η οικογένεια των οργάνων του όμποε, με ήχο άλλοτε βουκολικό, άλλοτε μυστηριώδη και άλλοτε σαγηνευτικό, συνδιαλέγεται με την πολυσύνθετη ηχοχρωματική παλέτα των εγχόρδων για να αποδώσει ολοκληρωμένες μουσικές εικόνες. Μεταφερόμαστε νοερά από την αυλή της βασίλισσας Ελισάβετ, του βασιλιά Λουδοβίκου του 14ου, στην Ισπανία του 18ου αιώνα. Περιπλανιόμαστε στις εύθυμες γειτονιές του Παρισιού και στην αγγλική ύπαιθρο. Ταξιδεύουμε επίσης στην ελληνική μυθολογία και οσμιζόμαστε την ελληνική μουσική παράδοση.

Η είσοδος στη συναυλία είναι ελεύθερη.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πόσο δύσκολο άραγε είναι να υπάρχει άμεση συνεργασία και ενημέρωση,  του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ,  των περιφερειακών διευθύνσεων υγείας, αλλά και  των νοσοκομείων,  ώστε να γνωρίζει ξεκάθαρα ο καθένας πο