fbpx Στο όραμα Παυλίδη αναγεννιέται η αρχαία Εγνατία Οδός
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 2 Οκτωβρίου, 2018 - 10:00
ΕΥΡΗΜΑΤΑ - ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ - ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ

Στο όραμα Παυλίδη αναγεννιέται η αρχαία Εγνατία Οδός

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαία Εγνατία Οδός
Ωδείο Κόψας

Ξεχώρισε από το φεστιβάλ η υπαίθρια συναυλία του ωδείου "Δ. Κόψας" που έδωσε ...μελωδία σε έναν τόπο όπου οι συναυλίες δεν συνηθίζονται

Διονύσης Βοργιάς

Μουσική ήταν η έναρξη, μουσικό και το φινάλε, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Via Egnatia στη Ροδόπη. Η βραδιά της Παρασκευής, για το πολιτικό κομμάτι της οποίας σας ενημέρωσε ο "Χ" στην έντυπη έκδοση του Σαββάτου, συνεχίστηκε με δύο ομιλίες και μία πραγματικά μελωδική μουσική βραδιά, την συναυλία των μελών του ωδείου "Δ. Κόψα" που εθελοντικά έδωσε πνοή και μελωδία σε μία τοποθεσία (πλατεία ΤΕΕ) στην οποία δεν έχουμε συνηθίσει να παρακολουθούμε συναυλίες.

Όσον αφορά στις ομιλίες, ενδιαφέρον παρουσίασε η τοποθέτηση της προϊσταμένης της εφορείας αρχαιοτήτων Ροδόπης Χρύσας Καραδήμα, που μίλησε για τις πόλεις - σταθμούς στη διαδρομή της Εγνατίας στη Ροδόπη, την οποία χαρακτήρισε ως μία "σπουδαία" οδό και μίλησε για πόλεις - σταθμούς, "δηλαδή την Αναστασιούπολη, την Μαξιμιανούπολη, την Κομοτηνή" στην οποία υπάρχουν τα νέα ευρήματα πλησίον του βυζαντινού φρουρίου που αποκάλυψε ο "Χ" σε πρωτοσέλιδό του.

"Η αρχαία Εγνατία είναι ένας στρατιωτικός κατά κύριο λόγο αλλά και εμπορικός δρόμος, που εξασφάλιζε την ασφαλή διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων", είπε η κα Καραδήμα μεταξύ άλλων, σημειώνοντας επίσης πως "ήταν το όραμα του αείμνηστου περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη, ο οποίος ονειρεύτηκε την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) σε αρχαιολογικές θέσεις είτε που σχετίζονται με την Εγνατία, είτε βρίσκονται κοντά είτε μπορούν να συνδεθούν.

Γι' αυτό και οι κατά τόπους εφορείες αρχαιοτήτων, ακολουθώντας αυτό το όραμα, υλοποιούν έργα έμμεσα ή άμεσα συνδεδεμένα με την Αρχαία Εγνατία Οδό".

Σειρά είχε η τοποθέτηση του Ευάγγελου Μπεμπέτσου αναπληρωτή καθηγητή ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ, που παρέθεσε ομιλία με θέμα "πολίτες - όμορφη πόλη". Ο ομιλητής εξήγησε το πως η φυσική δραστηριότητα μέσα από την πόλη βοηθάει τα άτομα ώστε να ενεργοποιηθούν όχι μόνο όσον αφορά στην φυσική δραστηριότητα αλλά και γενικώς στην κοινωνικοποίησή τους στον σύνολο. "Ευτυχώς ζούμε σε μία πόλη που είναι αρκετά ενεργοποιημένη στην φυσική δραστηριότητα, γι' αυτό και οι πολίτες είναι τυχεροί.

Σε άλλες πόλεις δεν δίνεται η ευκαιρία - μέσω του Δήμου ή της Περιφέρειας - να εμπλακούν σε τέτοιες διαδικασίες", σημείωσε για τα θετικά της περιοχής, αλλά δεν έκρυψε και το εξής: "Δυστυχώς πανελλαδικά άρα και τοπικά υστερούμε στο κομμάτι της διατροφής, γιατί δεν τρέφονται σωστά εδώ και χρόνια οι άνθρωποι".

Ο ομιλητής εξήγησε ότι τα δρομικά κινήματα κοινωνικοποιούν το άτομο, ενώ και η ανάμειξη του πανεπιστημίου στα τοπικά δρώμενα έχει σημαίνουσα αξία. 

Η αυλαία του φεστιβάλ ήταν μουσική, με την συναυλία μουσική Εγνατία - τραγούδια χωρίς σύνορα, που ήταν μία εθελοντική εκδήλωση από το μουσικό σχολείο Κομοτηνής και το μουσικό σύνολο παραδοσιακής μουσικής ιεράς μητροπόλεως Αλεξανδρούπολης.

Δυστυχώς, η εκδήλωση δεν πραγματοποιήθηκε δίπλα στο βυζαντινό φρούριο αλλά - λόγω καιρού - περιορίστηκε στο ΡΕΞ, άρα έχασε πλην του κόσμου και την σημειολογία της. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ανάγκα και οι θεοί πείθονται,  ή η πενία τέχνες κατεργάζεται, θα έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, αφού  μας κάνει εντύπωση το γεγονός της ηλεκτρονικής προσαρμογής, σε τόσο σύντομο χρόνο.