fbpx Στην βιβλιοπαρουσίαση αυτή θα συναντηθούν τέσσερις διαφορετικοί κόσμοι
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 3 Απριλίου, 2019 - 10:00
ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΚΟΜΟΤΗΝΑΙΩΝ

Στην βιβλιοπαρουσίαση αυτή θα συναντηθούν τέσσερις διαφορετικοί κόσμοι

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βιβλιοπαρουσίαση
Στη Διαλεκτική της Αρμονίας

Παρουσίαση του βιβλίου «Στη Διαλεκτική της Αρμονίας» των Μίκη Θεοδωράκη και Κώστα Γουλιάμου

Δήμος Μπακιρτζάκης

Ο Κύκλος Προβληματισμού «Ροδόπης Σκέψη», οι εκδόσεις Gutenberg και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου θα πραγματοποιήσουν στην πόλη μας την παρουσίαση του βιβλίου των Μίκη Θεοδωράκη και Κώστα Γουλιάμου «Στη Διαλεκτική της Αρμονίας». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Απριλίου και ώρα 19.00 στη Λέσχη Κομοτηναίων. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Γιάννης Σμαραγδής σκηνοθέτης, Ευριπίδης Στυλιανίδης καθηγητής Νομικής Σχολής, Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Ξανθούλα Δουμπουλάκη Πετρέλη, φιλόλογος.

Θα συναντηθούν τέσσερις διαφορετικοί κόσμοι ή χώροι, ανέδειξε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, λέγοντας τα παρακάτω "ο Μίκης Θεοδωράκης εκφράζει τον χώρο της μουσικής, ο Κώστας Γουλιάμος είναι διανοητής και πολυγραφότατος αναλυτής και κοινωνιολόγος, πολιτικός επιστήμων και ποιητής καταξιωμένος, ο Γιάννης Σμαραγδής παγκοσμίου φήμης Έλληνας σκηνοθέτης  και από τον χώρο της πολιτικής θα είμαι εγώ".

Για την ουσία του βιβλίου και των συγγραφέων της ο κος Στυλιανίδης αναφέρει "οι άνθρωποι αυτοί ξεκίνησαν από τα μετερίζια της αριστεράς, προβληματίστηκαν, παρακολούθησαν όλα τα διεθνή ρεύματα, πολλές φορές τα εξέφρασαν κιόλας, ο ένας ως καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Καναδά και μετά στην Ελλάδα και ο άλλος ως πρωταγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα". Η συζήτηση θα γίνει γύρω από την κεντρική ιδέα του βιβλίου, που είναι ότι από όποια ιδεολογική πολιτική κομματική και αφετηρία ξεκινά κανείς, στο τέλος βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι που λέγεται Ελληνισμός. "Η ελληνική πολιτισμική ταυτότητα είναι αυτή που διαχρονικά είναι καταλυτική είναι αυτή που συνενώνει όλους αυτούς τους διάσημους δημιουργούς και είναι πολύ σημαντικό αυτή η διεργασία να γίνεται στην πόλη μας", λέει σχετικά ο κος Στυλιανίδης.

Για ένα αξιολογότατο βιβλίο, έκανε λόγο ο Γιάννης Τζαμπάζης από τον Κύκλο Προβληματισμού «Ροδόπης Σκέψη», σχολιάζοντας περαιτέρω "είναι ένα βιβλίο που προσπαθεί να κάνει καταγραφή όλων των παγκοσμίων μηνυμάτων μέσα από ένα ευρύ και βαθύ προβληματισμό ώστε να δώσει κάποιες απαντήσεις". Χαρακτήρισε μεγάλη τιμή "που φέρνουμε τους ανθρώπους αυτούς εδώ γιατί μέσα από τέτοιες κινήσεις προβάλλεται και η περιοχή, στηρίζεται" και απεύθυνε πρόσκληση "στο κοινό της Κομοτηνής που ασχολείται και αγαπά το βιβλίο, που του αρέσει η φιλοσοφία, οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί για παγκόσμια διλήμματα, να μας τιμήσουν με την παρουσία τους και εμείς τους υποσχόμαστε να ανταποδώσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε".

Αντιφώνηση θα κάνει μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος ο συγγραφέας Μίκης Θεοδωράκης, καθώς δεν μπορεί να είναι παρών λόγω του βεβαρημένου της υγείας του, αφού πρόσφατα υποβλήθηκε σε τοποθέτηση βηματοδότη, ενώ παρών θα είναι ο άλλος συγγραφέας Κώστας Γουλιάμος.

Την εκδήλωση θα τιμήσουν με μουσική και τραγούδι οι συνεργάτες του Μίκη Θεοδωράκη, Μπέττυ Χαρλαύτη, η νέα ερμηνεύτρια του μεγάλου συνθέτη, και Γιάννης Μπελώνης, πιανίστας της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», μουσικολόγος και ενορχηστρωτής.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Γαλουχημένος στους διαύλους της επικοινωνιακής τέχνης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, εφάρμοσε στο διαδικτυακό διάλογο χθες με όλους τους φορείς του Έβρου,  τη μέθοδο των συσσωρευμένων θετικών ερωταπαντ