fbpx Σε θέση μάχης οι αβγομάχοι του Θρυλορίου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 14 Απριλίου, 2017 - 11:00
ΕΝΑ ΕΘΙΜΟ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΕΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Σε θέση μάχης οι αβγομάχοι του Θρυλορίου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παράδοση
Έθιμα
Πόντος
Θρυλόριο
Η Κερασούντα και Το Γαρς
Χρύσα Μαυρίδου

Τη Δευτέρα του Πάσχα στις 17.30 οι φετινές αβγομαχίες 


Στις 30 Απριλίου θα γίνουν οι περιφερειακές αβγομαχίες 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Μέρες τώρα οι κάτοικοι του Θρυλορίου –και όχι μόνο- ψάχνουν να βρουν το δυνατότερο αβγό, το οποίο θα αναμετρηθεί με αυτά των υπόλοιπων αβγομάχων τη Δευτέρα του Πάσχα στις 17.30 στην πλατεία του οικισμού. Αν βέβαια, ο καιρός δεν βοηθήσει, τότε «οι μάχες» θα γίνουν σε κλειστό χώρο, αλλά όπως και να ‘χει, θα γίνουν!


Το έθιμο των αβγομαχιών έχει μακρά παράδοση στους Πόντιους της Ροδόπης και όχι μόνο. Μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» μας θύμισε τις ρίζες του, αλλά μίλησε και για τις προετοιμασίες της φετινής διοργάνωσης: «Αβγομαχίες και φέτος. Εμείς το βιώνουμε όλο τον χρόνο, βιώνουμε τις προσπάθειες των αβγομάχων να κάνουν οι κότες τους γερά αβγά, ποια κότα κάνει το γερό αβγό τσεκάρεται και την προσέχουνε σαν τα μάτια τους. Και οι διασταυρώσεις είναι ιδιαίτερες, δηλαδή ψάχνουνε να βρούνε τα γερά αβγά τα οποία θα τα κλωσάνε και μετά αυτές θα βγάλουν πιο γερά αβγά και περιμένουν και τα δοκιμάζουν. Είναι μια διαδικασία που γίνεται όλο τον χρόνο, με κορύφωση τις αβγομαχίες.


Νομίζω ότι έχει αναδειχθεί σε μεγάλη επιστήμη. Που να φανταζόντουσαν οι παλιοί ότι το έθιμο θα κατέληγε να είναι μια ολόκληρη επιστήμη. Κάποτε όπως ξέρουν γυρνούσανε παντού σε όλα τα μέρη ειδικά στα βουνά που εκεί οι κότες τρώνε και περισσότερα λιθαράκια και είναι πιο ελευθέρας βοσκής και είχανε γερά αβγά και τα διαλέγανε και τα αγοράζανε. Τώρα επιδιώκουνε και στα κοτέτσια τους να βρουν κότες που κάνουν γερά αβγά, να κάνουν διασταυρώσεις, ολόκληρη επιστήμη».


Υπολογίζεται ότι τη Δευτέρα του Πάσχα θα λάβουν θέσεις μάχης 15 αβγομάχοι, μεταξύ των οποίων και η κα Μαυρίδου. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η γνωστή: δηλαδή, κάθε αβγομάχος σηκώνεται και τσουγκρίζει με τους υπόλοιπους. Οι αβγομαχίες για λόγους διαφάνειας θα γίνουν με λευκά και όχι βαμμένα αβγά, καθώς η βαφή μπορεί να κρύβει «σκανταλιές». Η κα Μαυρίδου πάντως αποκάλυψε και μερικές «παραδοσιακές» τεχνικές νοθείας των μαχών, οι οποίες φυσικά σήμερα προκαλούν χαμόγελο:  «Θα πω ένα μυστικό το οποίο το διάβασα και μου το μαρτύρησαν και εδώ οι παλαιοί αβγομάχοι.

Στην χόβολη του τζακιού -γιατί όλοι τότε είχανε το τζάκι τους- γυρνούσανε με την μύτη το αβγό και το αφήνανε έτσι να σιγοψηθεί, αυτό γινότανε στην μύτη και γινότανε δυνατό το αβγό. Επίσης όλο το υλικό του αβγού κατέληγε στην μύτη και έτσι η μύτη δυνάμωνε και ήτανε γερό το αβγό. Επίσης το βάζανε και πάνω στα κεραμίδια πάλι με την μύτη προς τα κάτω, το αφήναν εκεί και έτσι το αβγό συσσωρευόταν όλο του το υλικό στην μύτη και έτσι γινόταν δυνατό. Όμως όταν καταλάβαιναν ότι τα πράγματα δυσκόλεψαν και οι άλλοι ίσως έχουν πιο γερά αβγά από αυτούς έμπαιναν και στον πειρασμό να κάνουν και ξύλινα αβγά, να τρυπήσουν τα αβγά, τα ρουφούσανε και βάζανε μέσα είτε λίγο τσιμέντο, είτε πίσσα και γινόταν αυτό πάρα πολύ δυνατό. Το βάφανε και το κάλυπταν με πολύ καλό τρόπο αλλά στα χέρια δεν το δίνανε γιατί ο άλλος θα το καταλάβαινε».


Όπως είπε η κα Μαυρίδου, απώτερος στόχος των αβγομάχων, είναι φυσικά η δόξα. Παλαιότερα βέβαια, που τα αβγά ήταν σπανιότερα ως είδος, είχε και πιο πρακτική σημασία η νίκη στην αβγομαχία. Σήμερα ο νικητής κερδίζει τη φήμη του ικανού αβγομάχου. Οι κάτοικοι του Θρυλορίου πάντως είναι κάτι σαν «θρύλος» στις αβγομαχίες αφού κατατάσσονται στους καλύτερους ανά την περιφέρεια. 


Επιπλέον, η κα Μαυρίδου παρατηρεί ότι η αναβίωση των αβγομαχιών κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος και αυτός είναι και ο λόγος που το «περιφερειακό πρωτάθλημα» θα γίνει στις 30 Απριλίου και όχι νωρίτερα: «Οι περιφερειακές θα γίνουν στις 30 του μηνός, στην Δράμα. Μπορώ να πω με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι ο στόχος που είχαμε βάλει στις περιφερειακές αβγομαχίες πέτυχε και με το παραπάνω. Ο στόχος μας ήτανε να ξαναζωντανέψει το έθιμο σε πολλά χωριά σε όλη την περιφέρεια και έχει πετύχει. Να φανταστείτε ότι ενώ είχαμε Κυριακή του Θωμά και κάναμε τις περιφερειακές αβγομαχίες, τώρα επειδή γίνονται αβγομαχίες σε πολλά μέρη όλη η εβδομάδα είναι γεμάτη αβγομαχίες στην περιφέρεια. Οπότε αναγκαστήκαμε τις περιφερειακές αβγομαχίες να τις μεταφέρουμε στις 30 του μηνός – δηλαδή μία εβδομάδα αργότερα από την Κυριακή του Θωμά».   

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Είμαστε μία ωραία ατμόσφαιρα και μία υπέροχη  ευρωπαϊκή οικογένεια θα μπορούσαμε να συμπληρώσουμε,  παράλληλα με την ατάκα του ελληνικού κινηματογράφου,  αναφερόμενοι  στην ΕΕ, από την οποία ζητάμε αλληλεγγύ