fbpx Σε γεμάτο θέατρο «Ο Καλός Άνθρωπος του Σετσουάν»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 10 Απριλίου, 2019 - 10:00
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Σε γεμάτο θέατρο «Ο Καλός Άνθρωπος του Σετσουάν»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
θέατρο
Ο Καλός Άνθρωπος του Σετσουάν

Ηρώ Μουκίου στον "Χ": Είναι μια παράσταση που τους αφορά όλους, πανανθρώπινη

Δήμος Μπακιρτζάκης

Σε γεμάτο θέατρο με τους θεατές να ανταμείβουν τους συντελεστές το θερμό χειροκρότημά τους παρουσιάστηκε το αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» («Der gute mensch von Sezuan»). Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, που ανέβηκε στη σκηνή του Πολιτιστικού Κυττάρου πρώην Rex, σε μετάφραση - σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και μουσική Βασίλη Παπακωνσταντίνου, από την καλλιτεχνική εταιρεία Μυθωδία (Νικορέστης Χανιωτάκης & Γεράσιμος Σκαφίδας). Η παράσταση, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα και στο θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες, γέμισε το θέατρο στην Κομοτηνή, αποδεικνύοντας ότι το κοινό της πόλης έχει ανάγκη για ποιοτικές παραστάσεις.

Στο έργο «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» (γραμμένο την περίοδο 1930-1941, κατά τη διάρκεια της εξορίας του Μπρεχτ στη Σκανδιναβία), τρεις θεοί έρχονται στη γη, με σκοπό να βρουν αρκετούς καλούς ανθρώπους που να ζουν με αξιοπρέπεια, ώστε να δικαιολογήσουν την θεϊκή ύπαρξή τους και να διατηρηθεί ο κόσμος ως έχει. Έπειτα από πολλές δυσκολίες, εντοπίζουν τον μοναδικό καλό άνθρωπο, μια πόρνη στην επαρχία Σετσουάν της Κίνας, τη Σεν Τε.

Οι θεοί την ανταμείβουν με ένα μεγάλο χρηματικό ποσό κι εκείνη ανοίγει ένα μικρό καπνοπωλείο. Προκειμένου να αντιμετωπίσει τους συμπολίτες της, που την εκμεταλλεύονται, η Σεν Τε εφευρίσκει ένα alter ego, έναν “φανταστικό” ξάδελφο, τον σκληρό Σουί Τα, παίρνοντας τη μορφή του, όποτε οι περιστάσεις το απαιτούν. Πόσο καιρό, όμως, θα αντέξει να παίζει αυτόν τον διπλό ρόλο;

Κεντρική θέση κατέχουν από τη μία ο έρωτας, ως μια σαρωτική δύναμη που υπερβαίνει την λογική της ηρωίδας, από την άλλη η μητρότητα, που φέρνει την ηρωίδα αντιμέτωπη με την πιο ακραία εκδοχή της σκληρότητάς της – για να σώσει το παιδί της υιοθετεί ένα ακόμη σκληρότερο προφίλ. Η έγκυος Σεν Τε, στην πιο αδίστακτη στιγμή της μεταμόρφωσής της, γίνεται ο Σουί Τα.

Με ρόλο που συμβολίζει το κεφάλαιο, τον καπιταλισμό, που έχει ως σύνθημα "το όλα αγοράζονται, όλα έχουν μια τιμή, όλα πωλούνται", παρουσιάστηκε επί σκηνής η ηθοποιός Ηρώ Μουκίου. Η κα Μουκίου έκανε λόγο για "μια παράσταση που τους αφορά όλους, πανανθρώπινη. Ο θεατής θα πάρει μαζί του τα νοήματα, τις απαντήσεις, την σκέψη, δεν είναι κάτι που το βλέπεις περνάς καλά και το ξεχνάς και. Εκεί αποσκοπεί ο Μπρεχτ κατ' επέκταση ο σκηνοθέτης μας και εμείς οι ηθοποιοί, αυτό εξυπηρετούμε αυτό θέλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε".

Τους εμβληματικούς ρόλους του έργου ενσάρκωσαν: Σεν Τε/Σουί Τα: Πέγκυ Τρικαλιώτη, Ιδιοκτήτρια Μι Τσου: Ηρώ Μουκίου, Βανγκ: Γεράσιμος Σκαφίδας, Αεροπόρος Γιανγκ Σουν: Νίκος Πουρσανίδης, Κουρέας Σου Φου: Κώστας Κάππας, Χήρα Σιν: Μπέτυ Αποστόλου, Μαραγκός Λιν Το: Γιάννης Καλατζόπουλος, Θεός: Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Κυρία Γιανγκ: Ηλέκτρα Σαρρή.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καταφέρνουν να μας αποπροσανατολίζουν διαρκώς με τις παρεμβάσεις, τις ενέργειες και τις ευθύνες τους γενικότερα στο νομό μας, η κάποια πράγματα αποσιωπούνται για άλλους λόγους, η ενδεχομένως να επικρατεί η λ