fbpx Σαββατοκύριακο χορού και παράδοσης στην γραφική Αρναία Χαλκιδικής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 12 Ιουλίου, 2018 - 10:00
ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ "ΤΑ ΚΑΣΣΙΤΕΡΑ" ΣΑΠΩΝ

Σαββατοκύριακο χορού και παράδοσης στην γραφική Αρναία Χαλκιδικής

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σύλλογος Ποντίων Σαπών Τα Κασσιτερά
Πόντιοι

Τα μέλη και οι μουσικοί παρευρέθηκαν στο 6ο παραδοσιακό αντάμωμα χορευτικών που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Παναγία
 

Διονύσης Βοργιάς

Ένα όμορφο Σαββατοκύριακο, παρά τον τσουχτερό και βροχερό καιρό που επικρατούσε, είχαν την ευκαιρία να περάσουν, στην γραφική Αρναία Χαλκιδικής, τα μέλη του συλλόγου Ποντίων "Τα Κασσιτερά" Σαπών. Η Αρναία πρόκειται για μία κωμόπολη που έχει κρατήσει ζωντανή τη λαογραφία της και τα παραδοσιακά της στοιχεία, χωρίς να έχει αλλοιωθεί πολύ με το πέρασμα των χρόνων.

Οι άνθρωποι "των Κασσιτερών" είχαν την ευκαιρία, κατόπιν αποδοχής της πρόσκλησης από την Εταιρεία Πολιτισμού και Παράδοσης της Μεγάλης Παναγίας, να συμμετάσχουν στο 6ο παραδοσιακό αντάμωμα χορευτικών, στη Μεγάλη Παναγία. Η λατρεία στην παράδοση και στον χορό έχει γίνει θεσμός στην Αρναία και τα τελευταία έξι συναπτά χρόνια σύλλογοι με διαφορετικές καταβολές και ρίζες ο καθένας ανταμώνουν, με κοινό σημείο αναφοράς την πίστη, την διατήρηση της παράδοσης και των εθίμων της κάθε περιοχής. 

Τα μέλη του συλλόγου, από κοινού με τον λυράρη και τραγουδιστή Τάκη Κενανίδη και νταουλτζή Βασίλη Καραγιάννη, το Σάββατο συμμετείχαν στο αντάμωμα, την Κυριακή έκαναν μία επίσκεψη στην Αμμουλιανή, ενώ όλο το διήμερο είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να φωτογραφηθούν σε αυτή την γραφική κωμόπολη της Χαλκιδικής, με εξαιρετική αρχιτεκτονική, λαογραφικό μουσείο και μουσείο υφαντικής. 

Μεταξύ των 200ων περίπου χορευτών, έδωσε το παρών με τον σύλλογο και ο χοροδιδάσκαλος Στέλιος Νικολάου, ο οποίος προσκαλεί όλους να επισκεφτούν την συγκεκριμένη κωμόπολη, καθώς, όπως μας λέει "όλοι μας επιστρέψαμε με τις καλύτερες των εντυπώσεων". 

"Κάναμε την πατινάδα στο χωριό και μετά καταλήξαμε στην πλατεία, όπου παρουσιάσαμε κάποιους χορούς, ενώ μετά ακολούθησε το γλέντι για όλο τον κόσμο", μας πληροφόρησε για το γλέντι του Σαββάτου, το οποίο πραγματοποιήθηκε παρά το κρύο και με έντονη την παρουσία των ανθρώπων της κωμόπολης. "Οι άνθρωποι κάνουν ένα αντάμωμα και καλούν διάφορα χορευτικά, δηλαδή υπήρχαν και Μακεδονίτες και Θρακιώτες. Είναι ένα αντάμωμα για όλα τα παραδοσιακά χορευτικά", συνέχισε ο κος Νικολάου, αναφερόμενος στην πρώτη συμμετοχή του συλλόγου στο εν λόγω αντάμωμα. 

Παρά τον καιρό, η διοργάνωση στέφθηκε από επιτυχία: "Είμαστε μία δεμένη παρέα, περάσαμε πολύ καλά, παρά τον δύσκολο καιρό που έβρεχε ...όλη μέρα. Ακόμη και το βράδυ που δεν έβρεχε, είχε πολύ κρύο, αλλά το πάθος των διοργανωτών και των συμμετεχόντων υπερνίκησαν τον καιρό κι έτσι έγινε ένα πολύ ωραίο γλέντι".

Όσον αφορά στο ποιά είναι τα επόμενα σχέδια του συλλόγου, αυτά κατά χρονική σειρά είναι η συμμετοχή στο αντάμωμα Νέας Σάντας, η διοργάνωση των πανηγυριών του Προφήτη Ηλία και της παραμονής της γιορτής της Παναγίας. Τέλος, για τον Σεπτέμβρη αναπρογραμματίστηκε η ετήσια παράσταση του συλλόγου, στην έδρα του τις Σάπες, η οποία και είχε αναβληθεί το περασμένο διάστημα, εξαιτίας της κακοκαιρίας.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κάθε μέρα  ένα διαφορετικό χτύπημα, μία νέα επιθετική ενέργεια εν είδη  εκβιαστικής ρητορικής από τον Ταγίπ Ερντογάν,  που περνάει από την γραφικότητα  και τη ανυπόστατη διπλωματία, σε επικίνδυνα μονοπάτια.