fbpx «Πού είναι η μάνα σου μωρή;», στην Κομοτηνή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 7 Μαρτίου, 2018 - 11:00
ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΕΡΑ ΚΡΟΥΣΚΑ

«Πού είναι η μάνα σου μωρή;», στην Κομοτηνή

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
θέατρο
παράσταση

Μια σπαραχτική μαρτυρία για τον εμφύλιο

Μετά την πετυχημένη περιοδεία ανά την Ελλάδα και τις sold out παραστάσεις στο VAULT, η παράσταση «Πού είναι η μάνα σου μωρή;» της Δήμητρας Πέτρουλα, με τη Βέρα Κρούσκα, σε σκηνοθεσία – μουσική επιμέλεια Ενκε Φεζολλάρι, και σε θεατρική διασκευή Σοφίας Αδαμίδου, συνεχίζει για δεύτερη χρονιά την πετυχημένη πορεία της.
Η παράσταση παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κύτταρο ΡΕΞ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, την Κυριακή 11 Μαρτίου και  ώρα 21.00. Διάρκεια 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα).


«Πού είναι η μάνα σου μωρή;» Μια σπαραχτική μαρτυρία για τον εμφύλιο, με τη Βέρα Κρούσκα να ενσαρκώνει τα πάθη και τις ματωμένες σελίδες της οικογένειας Πέτρουλα στη Μάνη, την τραγική ιστορία ενός παιδιού που επέζησε από τις σφαγές των Χιτών και κατέγραψε όλες τις θηριωδίες τους.


Οι θεατές αντιμέτωποι με την Ιστορία, παρακολουθούν την ιστορία μιας γυναίκας που βίωσε μια από τις μελανότερες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, τον Εμφύλιο. Μιας γυναίκας που έζησε την αγριότητα και την ωμότητα ενός σκληρού πολέμου. Μιας γυναίκας που ενηλικιώθηκε βίαια και αποτρόπαια ζώντας τις 31 σφαγές των δικών της ανθρώπων από ντόπιους Χίτες, πρώην συνεργάτες των Ναζί και μετέπειτα διώκτες των κομμουνιστών που έλαβαν μέρος στην Αντίσταση. Μιας γυναίκα που υπήρξε μάρτυρας και θύμα του αλληλοσπαραγμού.


Το «Πού είναι η μάνα σου μωρή;» αποτελεί μια εκ βαθέων, προσωπική μαρτυρία, και συγχρόνως ένα ιστορικό ντοκουμέντο με αληθινά γεγονότα και υπαρκτά ονόματα. Σ’ αυτήν την προσωπική τραγωδία αντικατοπτρίζεται όλη η ζοφερή ιστορία της Ελλάδας.


Η Βέρα Κρούσκα, με τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Ένκε Φεζολλάρι, ενσαρκώνει αυτή τη γυναίκα, την ηρωίδα του βιβλίου, έχοντας στο πλευρό της την Αγάπη Παπαθανασιάδου και την Ορνέλλα Λούτη, οι οποίες δρουν σαν ένα είδος χορικού, αγγίζουν τις σκληρές και συνάμα συγκινητικές σελίδες – γεγονότα που έζησε η ίδια η Δήμητρα Πέτρουλα.
Η παράσταση αντλεί υλικό από το βιβλίο της Δήμητρας Πέτρουλα, σε διασκευή της Σοφίας Αδαμίδου. Τα σκηνικά – κοστούμια είναι της Χριστίνας Κωστέα. Η μουσική επιμέλεια του σκηνοθέτη, και οι φωτισμοί της Ελίζας Αλεξανδροπούλου. Φωτογραφίες Σωτηρία Ψαρού, Κική Παπαδοπούλου.


ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Εκείνο το κρύο πρωινό του Γενάρη του 1946, λίγα μέτρα έξω από το σπίτι τους, δολοφονούνται ομαδικά τα περισσότερα μέλη της οικογένειας Πέτρουλα από τις ένοπλες συμμορίες της “Χ”. Το τρίχρονο κοριτσάκι της οικογένειας που επέζησε της σφαγής, κατέγραψε αργότερα τα φοβερά εκείνα γεγονότα της εξόντωσης της μάνας της, των αδελφιών της και των άλλων συγγενών της.


Εβδομήντα χρόνια μετά, και το μήνυμα της πολύπαθης γενιάς είναι χαραγμένο στο μνημείο των εκτελεσμένων που ευλαβικά έστησε η Δήμητρα Πέτρουλα «Διαβάτη αντί μνημόσυνο ιστόρισε την ερημιά που άφησε πίσω ο διχασμός σαν πέρα σ’ απ’ τη Μάνη. Είθε ο δικός μας σκοτωμός και το δικό μας αίμα να γίνει για τους ζωντανούς μήνυμα συμφιλίωσης και προσταγή ενότητας ομόνοιας και ειρήνης να μη ρημάξει η Ελλάδα μας ως ρήμαξε η Μάνη».


ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γενική είσοδος: 13 ευρώ
Μειωμένο: 10 ευρώ Φοιτητές / Μαθητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) / ΑμΕΑ / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) /Συνταξιούχοι
Προπώληση VIVA: 10 ευρώ :http://www.viva.gr/tickets/venues/polyxoros-vault/
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Είναι ξεκάθαρο  και αυτό πρέπει να μας προβληματίζει,  ότι η Τουρκία με τις ενέργειες της τον τελευταίο καιρό προσπαθεί να μας εξωθήσει  στα άκρα, ευελπιστώντας να γίνουν σπασμωδικές κινήσεις,  ώστε να έχει