fbpx Οι Μπογιαλικιώτες σας καλούν να ανταμώσετε
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 28 Ιουλίου, 2017 - 10:24
ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ

Οι Μπογιαλικιώτες σας καλούν να ανταμώσετε

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δήμος Μαρωνείας-Σαπών
Προσκυνητές

"Έχουμε ιερό καθήκον να διατηρήσουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές τις μνήμες", λέει η πρόεδρος του συλλόγου γυναικών Προσκυνητών Νίτσα Αγγελακούδη

Διονύσης Βοργιάς

Την 'τιμητική' του έχει το χωριό των Προσκυνητών, αυτό το Σάββατο 29 Ιουλίου, καθώς θα υποδεχθεί πλήθος κόσμου από το νομό Ροδόπης και γειτονικούς νομούς. Αυτό το Σάββατο ο δήμος Μαρώνειας-Σαπών και ο πολιτιστικός λαογραφικός σύλλογος γυναικών Προσκυνητών, με τη στήριξη της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης,  διοργανώνουν το 3ο πανελλήνιο αντάμωμα Μπογιαλικιωτών, στο γήπεδο Προσκυνητών. 


Εκεί, από τις 20:30, συνοδεία της Εβρίτικης Ζυγιάς και του Νίκου Μπόζογλου, θα στηθεί ένα υπαίθριο γλέντι, με συμμετοχή, εκτός του διοργανωτή συλλόγου, των εξής συλλόγων: πολιτιστικός όμιλος Ξυλαγανής, πολιτιστικός σύλλογος Αγ. Αθανασίου Δράμας, πολιτιστικός σύλλογος Βαφειοχωρίου Αγ. Γεώργιος, πολιτιστικός σύλλογος Συκεών Θεσσαλονίκης Τα Κάστρα, αλλά κι όσων άλλων επιθυμούν, οι οποίοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 6947621770 και 6972427931.


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΣ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Ο πολιτιστικός λαογραφικός σύλλογος γυναικών Προσκυνητών ιδρύθηκε το έτος 1984 και κύριος σκοπός του συλλόγου είναι η διατήρηση της παράδοσης αναβιώνοντας έθιμα του χωριού, τα οποία άλλωστε είναι συνέχεια των εθίμων που έφεραν οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού που ήταν πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία και την Ανατολική Θράκη. Ο σύλλογος έχει περίπου 200 μέλη και τα τελευταία 3 χρόνια έχει δημιουργήσει παραδοσιακό χορευτικό τμήμα που αποτελείται από 80 χορευτές, με παιδικό, εφηβικό και τμήμα παραστάσεων.


Ο σύλλογος διαθέτει 'πλούσιο' βεστιάριο με πιστά αντίγραφα αυθεντικών φορεσιών και συμμετέχει σε δρώμενα και σε χορευτικές παραστάσεις εντός και εκτός νομού. Παράλληλα, φροντίζει και για την ψυχαγωγία των μελών του με διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις (τμήμα γυμναστικής, εκδρομές κ.ά.). Οργανώνει ενημερωτικές ομιλίες κυρίως ιατρικού ενδιαφέροντος. Τέλος διοργανώνει κάθε χρόνο εθελοντική αιμοδοσία, δημιουργώντας έτσι και τράπεζα αίματος, τόσο για τις ανάγκες των χωριανών, όσο και για όποιον άλλον συνάνθρωπο έχει πιθανόν ανάγκη.


Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ
Σκοπός του ανταμώματος είναι να έρχονται σε επαφή άνθρωποι με κοινές καταβολές, τους οποίους όμως το 'πλήρωμα' της ιστορίας χώρισε σε διαφορετικούς τόπους εγκατάστασης. 


Όπως μας πληροφορεί η πρόεδρος του συλλόγου Νίτσα Αγγελακούδη "μετά τον ξεσηκωμό του 1922 και την ανταλλαγή των πληθυσμών ένα μέρος των κατοίκων της Ανατολικής Ρωμυλίας, αλλά και της Ανατολικής Θράκης ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στο χωριό των Προσκυνητών. Μια ομάδα από αυτούς ήταν και οι Μπογιαλικιώτες (καταγωγή από το Μικρό και το Μεγάλο Μπογιαλίκι της Ανατολικής Ρωμυλίας περιοχή Καβακλί). Μπογιαλικιώτες επίσης εγκαταστάθηκαν και στην γειτονική Ξυλαγανή, στο Βαφειοχώρι του Ν. Κιλκίς, στον Άγιο Αθανάσιο της Δράμας στα Μονόσπιτα της Βέροιας και Φιλιππούπολης Λάρισας.

Έτσι, υπήρχαν πολλοί συγγενείς και φίλοι (συντοπίτες) διασκορπισμένοι σε διάφορα μέρη που έκαναν πολλά χρόνια για να συναντηθούν και πολλές φορές χάνονταν τελείως".


Η κα Αγγελακούδη τονίζει ότι για πρώτη φορά γίνεται το αντάμωμα στους Προσκυνητές και σας προσκαλεί σε αυτό. "Πριν από δυο χρόνια με πολύ μεράκι και ενθουσιασμό ξεκίνησε και καθιερώθηκε πια το αντάμωμα των Μπογιαλικιωτών. Το 1ο αντάμωμα έγινε στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας, το 2ο στο Βαφειοχώρι και το 3ο γίνεται εδώ στο χωριό μας, στους Προσκυνητές της Ροδόπης. Σκοπός του ανταμώματος είναι η διατήρηση και συνέχιση της παράδοσης των προγόνων μας.

Οι πρόσφυγες έχουν φέρει από τον τόπο τους το γλωσσικό πλούτο τους, τις φορεσιές, τα τραγούδια τους, ήθη, έθιμα και γεύσεις που δεν πρέπει να χαθούν, να ξεχαστούν. Η λειτουργία των πολιτιστικών συλλόγων έχει αυτό το σκοπό κυρίως και κατ' επέκταση και τα ανταμώματα με τα οποία γινόμαστε πιο δυνατοί και βγαίνουμε προς τα έξω στην ευρύτερη κοινωνία. Όλες αυτές τις μνήμες λοιπόν που έχουμε μέσω των προγόνων μας έχουμε την ευθύνη και το ιερό καθήκον να τις παραδώσουμε όσο πιο ακέραιες γίνεται στις επόμενες γενιές. Και επειδή ο χορός και η μουσική είναι στοιχεία που ενώνουν τους ανθρώπους, το αντάμωμα γίνεται μ' αυτό τον τρόπο", καταλήγει.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η υπόθεση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη έχει τη δική της ιστορία, που αναφέρεται βέβαια και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας,  όπως και οι ενέργειες διαχρονικά του  βουλευτή   Ευριπίδη Σ