fbpx Οι "Αθέατοι ακροβάτες" επέστρεψαν στον τόπο που γεννήθηκαν
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 29 Ιουνίου, 2018 - 10:00
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΕΧΛΙΒΑΝΗ

Οι "Αθέατοι ακροβάτες" επέστρεψαν στον τόπο που γεννήθηκαν

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελένη Πεχλιβάνη
Έκθεση
Έκθεση Ζωγραφικής
Ζωγραφική
ΔΚΕΠΠΑΚ

Ελένη Πεχλιβάνη: "Τα έργα δείχνουν τον τόπο της παιδικής μου ηλικίας"


Νατάσα Λιβεριάδου: Προσπαθούμε να στηρίζουμε και να δίνουμε βήμα στα δικά μας παιδιά

Δήμητρα Συμεωνίδου

Οι "Αθέατοι ακροβάτες" επέστρεψαν στον τόπο που γεννήθηκαν. Τα έργα της Ελένης Πεχλιβάνη που αποτυπώνουν τον τόπο της παιδικής της ηλικίας, εκτίθενται στην Κομοτηνή. Τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της Ελένης Πεχλιβάνη, με τίτλο "Αθέατοι ακροβάτες" έγινε το απόγευμα της Τετάρτης 27 Ιουνίου στο υπόγειο του Ιδρύματος Παπανικολάου στην πόλη μας, υπό την αιγίδα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής. "Προσπαθούμε να στηρίζουμε και να δίνουμε βήμα στα δικά μας παιδιά, ώστε να δείχνουμε αυτό που κάνουν", ήταν το μήνυμα της Νατάσας Λιβεριάδου για την παρουσία της Κομοτηναίας καλλιτέχνιδας στην γενέτειρά της.  

Στα έργα της αποτυπώνεται ένας πολύχρωμος λαός από τσιρκολάνους. "Τα έργα δείχνουν τον τόπο της παιδικής μου ηλικίας και ήθελα να δείξω έναν πολύχρωμο λαό από τσιρκολάνους που αναδύεται μέσα από τα χώματα της Κομοτηνής για να υπερβεί την πόλη και την ίδια την ιστορικότητά της με λίγα προκλητικά σκέρτσα". Με αυτά της τα λόγια περιγράφει στον "Χ" την έκθεση που παρουσιάζεται στην Κομοτηνή η δημιουργός της. "Το "Αθέατοι ακροβάτες" προέκυψε επειδή τα έργα βγάζουν μια παιδικότητα. Ήθελα οι φιγούρες μου, που είναι αναγνωρίσιμες, και επειδή στην εποχή μας όλοι τρέχουμε και δεν έχουμε χρόνο, να γυρίσουμε να κοιτάξουμε μια λεπτομέρεια, ένα κτίριο δίπλα μας. Υπάρχουν γύρω μας αλλά δεν τα βλέπουμε από τους γρήγορους ρυθμούς της εποχής". 

Η δημιουργός ανακαλεί μνήμες από την ζωή της στην Κομοτηνή. "Είναι πολύ έντονες οι εικόνες, οι μυρωδιές, το πώς πέρασα σαν παιδί βγαίνει από μόνο του, οραματίζομαι μια εικόνα ξεκινάω και πιάνομαι και από τυχαία εικαστικά κομμάτια και με πηγαίνει μόνο του και πάντα το τελικό αποτέλεσμα έχει μια σχέση με δικά του βιώματα. Τα τελευταία μου έργα με γνώριμα σημεία της Κομοτηνής είναι κάτι που ήθελα πάρα πολύ να το κάνω. Να εισχωρήσω όλο αυτό το ονειρικό στην  πόλη μου". 

Λίγα λόγια για την καλλιτέχνιδα

Η Ελένη Πεχλιβάνη σπούδασε Ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητές τους Γ. Ψυχοπαίδη και Α. Χριστάκη, από όπου αποφοίτησε τον Σεπτέμβριο του 2009. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της παρακολούθησε μαθήματα Χαρακτικής, Σκηνογραφίας και Φωτογραφίας. Το Μάρτιο και Οκτώβριο του 2010 ανέλαβε την οργάνωση του εικαστικού τμήματος με παιδιά ηλικίας 5-7 και 8-12 στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ το Φεβρουάριο του 2011 οργάνωσε το εικαστικό τμήμα με παιδιά ηλικίας 5-7 και 8-12 στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης. Έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές-θεματικές εκθέσεις. Από το 2015 ασχολείται και με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. www.epehli.gr. 

Η έκθεση "Αθέατοι Ακροβάτες" θα είναι ανοιχτή για το κοινό της πόλης στο ίδρυμα Παπανικολάου μέχρι και την Κυριακή 1 Ιουλίου, κάθε μέρα 10.00-14:00 και απογεύματα 18:00-21:00. Την Κυριακή η έκθεση θα λειτουργήσει μόνο απόγευμα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μετά από πολλές άκαρπες προσπάθειες,  συναντήσεις,  συζητήσεις,  πιέσεις και τηλεφωνήματα του υπουργού Ανάπτυξης, προς τον φίλο του περιφερειάρχη ΑΜΘ, για να βρεθεί λύση συνεργασίας με τα επιμελητήρια  και