fbpx Ο Θρακιώτης Καρνάβαλος έρχεται να σατιρίσει τα κακώς κείμενα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου, 2017 - 11:00
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΒΡΙΤΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΑΣ ΜΥΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΠΟΚΡΙΑ

Ο Θρακιώτης Καρνάβαλος έρχεται να σατιρίσει τα κακώς κείμενα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σύλλογος Εβριτών Νομού Ροδόπης
Παράδοση
Αποκριά

Χρήστος Χατζηπέμου: Ήταν μια φιγούρα η οποία δρούσε καταλυτικά σε σχέση με την εξουσία


Το πρόσωπο που θα ενσαρκώσει τον Καρνάβαλο συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στην παράσταση του συλλόγου Εβριτών "Η χαρά της Δουκινιώς"

Ο Θρακιώτης Καρνάβαλος έρχεται να σατιρίσει τα κακώς κείμενα. Στην παραδοσιακή αποκριά μας μυεί και φέτος ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Ροδόπης, στο πλαίσιο του δεύτερο «Kom-on-party/2017».


Ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Ροδόπης και ο Σύλλογος TREL@CADEMY ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους, προκειμένου κι’ αυτές τις αποκριές να δημιουργήσουν μια ξεχωριστή εορταστική ατμόσφαιρα στην Κομοτηνή. Με οδηγό την περυσινή επιτυχία των διήμερων εκδηλώσεων, οργανώνουν και πάλι το «Kom-on-party/2017».


Έτσι το βράδυ της Παρασκευής 17 Φεβρουαρίου 2017, στις 9.00 θα γιορταστεί η παραδοσιακή Θρακιώτικη αποκριά, με τις διονυσιακές ρίζες και τις αθυρόστομες σατυρικές αναφορές της και τον Καρνάβαλο που τα λέει «για ούλνους». Με την συνοδεία του μουσικού συγκροτήματος «Εβρίτικη Ζυγιά» θα στηθεί γι’ ακόμη μια χρονιά στην πλατεία της Κομοτηνής, γύρω από την φωτιά, ένα παραδοσιακό γλέντι με τραγούδια και χορούς από την ξεχωριστή αποκριάτικη βορειοελλαδίτικη παράδοση. Συνδράμουν για το σκοπό αυτό ο Μορφωτικός Όμιλος Ν. Σιδηροχωρίου με τους Σεϊμένηδες και τους Πιτεράδες, αλλά και το άφθονο κρασί και τσίπουρο που θα συνοδεύσει μέχρι αργά όσους βρεθούν στην πλατεία.


Η Αποκριά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου Εβριτών Ροδόπης Χρήστο Χατζηπέμπου "θέλει τον κόσμο να διασκεδάσει και να εκτονωθεί σε μια δύσκολη περίοδο, όπως αυτή που διανύουμε. Αυτήν τη δύσκολη περίοδο θα την περιγράψει ο καρνάβαλος με τα λόγια και τα χρώματα που πρέπει. Ο καρνάβαλος είναι μια θρακιώτικη φιγούρα η οποία άλλες φορές είχε το όνομα καρνάβαλος, άλλες φορές το όνομα καλόγερος, άλλες φορές βασιλιάς όπως το έλεγαν στα Πετρωτά του Έβρου. Ήταν μια φιγούρα η οποία δρούσε καταλυτικά σε σχέση με την εξουσία και σε σχέση πάντοτε με τον κόσμο που την αγκάλιαζε, αναζητώντας να ξεφύγει από τα τετριμμένα. Το έθιμο ξεκίνησε ακόμα από τα αρχαία χρόνια με τον καρνάβαλο να σατιρίζει όλα και όλους γύρω. Το έθιμο αυτό επικράτησε στον χρόνο και παρόλο που πολεμήθηκε στάθηκε όλα αυτά τα χρόνια στην ψυχή όλων των Θρακιωτών". Το πρόσωπο που θα ενσαρκώσει τον Καρνάβαλο συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στην παράσταση του συλλόγου Εβριτών "Η χαρά της Δουκινιώς"


Την επομένη, Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017, η αποκριάτικη γιορτή συνεχίζεται. Καρναβαλιστές, μικροί και μεγάλοι, οργανωμένοι σε ομάδες, συγκεντρώνονται στις 8.00 το βράδυ έξω από τη Λέσχη Κομοτηναίων κι αφού διασχίσουν χορεύοντας και τραγουδώντας ολόκληρη την οδό Βενιζέλου, καταλήγουν στην πλατεία της Κομοτηνής. Εκεί το πάρτι συνεχίζεται και τους καρναβαλιστές περιμένουν DJ έχοντας ετοιμάσει ένα ειδικό, αποκριάτικο, εορταστικό, μουσικό πρόγραμμα.


 Ήδη στην πρόσκληση της TREL@CADEMY και του Συλλόγου Εβριτών Ν. Ροδόπης έχουν ανταποκριθεί διάφοροι φορείς, σύλλογοι, ομάδες από επαγγελματίες, από φοιτητές αλλά και μαθητές, προκειμένου όλοι μαζί να κάνουμε την φετινή αποκριά ξεχωριστή και για την Κομοτηνή. "Αξιοποιήσαμε την εμπειρία που είχαμε πέρσι, έτσι ώστε φέτος να είμαστε ακόμη καλύτεροι, είδαμε και τα λάθη που κάναμε πέρσι. Πέρσι εγώ ήμουν πολύ αισιόδοξος ότι θα έχουμε πολύ κόσμο, ξεπέρασε τις προσδοκίες ο κόσμος που μας αγκάλιασε και φέτος πιστεύω ότι θα πάμε ακόμη καλύτερα", σημειώνει ο κ. Χατζηπέμου.


Στις 17 και 18 Φεβρουαρίου λοιπόν, η Κομοτηνή στήνει το δικό της αποκριάτικο πάρτι, γιορτάζει και διασκεδάζει. 
Τις εκδηλώσεις στηρίζει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Προβλήθηκε υπέρ το δέον στα τουρκικά ΜΜΕ, η κίνηση ανθρωπισμού του μικρού Ανδρέα από τα Χανιά, που έγινε δωρητής μυελού των οστών σε τούρκο πολίτη.