fbpx Ο δημοσιογράφος από την Αλεξανδρούπολη μας γνωρίζει την "Παράξενη Παρέα του Ορφέα"
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 14 Ιουλίου, 2018 - 10:00
Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΓΑΣ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΝΕΙ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΠΑΡΕΑ

Ο δημοσιογράφος από την Αλεξανδρούπολη μας γνωρίζει την "Παράξενη Παρέα του Ορφέα"

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βιβλία
Παιδιά

Ένα καινούργιο παιδικό βιβλίο αναζητά μικρούς αναγνώστες

Δήμος Μπακιρτζάκης

Ένα άνοιγμα σε καινούργια νερά κάνει ο δημοσιογράφος από την Αλεξανδρούπολη Βασίλης Κάργας, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες έθεσε στη διάθεση του κοινού το καινούργιο του βιβλίο με τον τίτλο "η παράξενη παρέα του Ορφέα". Πρόκειται για ένα παιδικό βιβλίο που έχει ως στόχο να μυήσει τα παιδιά σε έναν άλλο κόσμο που μπορεί να είναι φανταστικός αλλά εμπεριέχει τις αξίες της φιλίας και της συντροφικότητας  και για την αποδοχή της διαφορετικότητας.

"Τα παιδιά είναι αυτά που εξάπτουν την φαντασία και αυτό το παραμύθι έχει ως ζητούμενο το παιδί να χαρεί και να απολαύσει το παραμύθι", είπε μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο συγγραφέας και εξήγησε: "Αφορμή ήταν ο μυθικός Ορφέας που σύμφωνα με την μυθολογία από παιδί είχε δείξει την κλίση του στην μουσική και μάλιστα ο Θεός Απόλλωνας του είχε διδάξει την μουσική και του είχε χαρίσει την λύρα που την είχε κάνει από επτά χορδές, εννιά - δηλαδή την είχε εξελίξει. Λένε ότι η δύναμη της μουσικής του ήτανε τέτοια που ημέρευε τα άγρια ζώα. Σε αυτό το παραμύθι, που είναι και με στιχάκια, ο Ορφέας δεν σαγηνεύει άγρια ζώα αλλά αγαπημένα ζώα των παιδιών και τους αλλάζει την μοίρα. Είναι έμμετρο για να μπορεί και το παιδάκι να το αποστηθίσει, να το μάθει, να το τραγουδήσει, έχει βάλει και τα μέτρα μια φίλη μου στιχουργός οπότε είναι έτοιμο να μελοποιηθεί".

Στόχος του συγγραφέα είναι να δείξει στα παιδιά "την αποδοχή της μοναδικότητας, την δύναμη της μουσικής, τις αξίες της φιλίας, της συντροφικότητας και επειδή σε αυτές τις ηλικίες από τριών τεσσάρων έως δέκα ετών το παιδί μαθαίνει ακόμα την γλώσσα ο ρυθμός που έχει το κείμενο το βοηθάει να μάθει και τον ρυθμό της γλώσσας και μάλιστα με ευχάριστο τρόπο και έννοιες όπως ο Ορφέας, η Θράκη, το Λούβρο, η Κερκίνη και ο πελαργός".

Περιγράφοντας το βιβλίο του, που έχει εικονογραφήσει η Παναγιώτα Καρτσακάλη, ο κος Κάργας λέει: "Ένας κροκόδειλος δειλός που φοβόταν το φεγγάρι και μόλις άκουσε την μουσική από τον Ορφέα ένιωθε σαν τον Γκαγκάριν τον αστροναύτη “ κασι εξηγεί ότι όλο αυτό οδηγεί το παιδί σε μια διαδικασία μάθησης που είναι ευχάριστη, αλλά εποικοδομητική. Ειδικότερα για την εικονογράφηση, ο κος Κάργας σημειώνει: "Θα ήθελα να σταθώ και στην καταπληκτική εικονογράφηση της Παναγιώτας Καρτσακάλη η οποία τιμήθηκε τελευταία με το βραβείο public γιατί πιστεύω ότι με το έργο της βοηθάει το παιδί και να οπτικοποιήσει τις εικόνες και όλα αυτά που διαβάζει και βλέπει αλλά και να αναπτύξει περισσότερο την φαντασία του".
Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη και βρίσκεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Οι παρουσιάσεις του βέβαια, θα ξεκινήσουν από το φθινόπωρο, εξήγησε ο κος Κάργας,  ο οποίος άντλησε την έμπνευση του από την φαντασία και τις ιδέες της κόρης του, με την οποία γράφουν από κοινού ένα δεύτερο παραμύθι. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Είναι ξεκάθαρο  και αυτό πρέπει να μας προβληματίζει,  ότι η Τουρκία με τις ενέργειες της τον τελευταίο καιρό προσπαθεί να μας εξωθήσει  στα άκρα, ευελπιστώντας να γίνουν σπασμωδικές κινήσεις,  ώστε να έχει