fbpx Ο διχασμός είναι στο DNA των Ελλήνων, λέει η συγγραφέας Φιλομήλα Λαπατά
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου, 2018 - 10:00
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΛΕΣΧΗ ΚΟΜΟΤΗΝΑΙΩΝ

Ο διχασμός είναι στο DNA των Ελλήνων, λέει η συγγραφέας Φιλομήλα Λαπατά

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βιβλιοπαρουσίαση
Βιβλιοχαρτοπωλείο Βαφειάδης

Το βιβλίο της "Οι Κόρες Της Ελλάδας 2 - Ο Διχασμός" είναι αφορμή προβληματισμού για την περίοδο 1840-1875, όμως η σύγκριση με το σήμερα ήταν αναπόφευκτη

Δήμος Μπακιρτζάκης

Με το βιβλίο της "Οι Κόρες Της Ελλάδας 2 - Ο Διχασμός" βρέθηκε για τρίτη φορά στην Κομοτηνή η συγγραφέας Φιλομήλας Λαπατά. Στην παρουσίαση του νέου της μυθιστορήματος, την οποία διοργάνωσαν το απόγευμα της Δευτέρας 3 Δεκεμβρίου στην Λέσχης Κομοτηναίων τα Βιβλιοχαρτοπωλεία Βαφειάδης και οι εκδόσεις Ψυχογιός, η συγγραφέας ήταν παρούσα για να μοιραστεί σκέψεις με το κοινό και να παρουσιάσει πτυχές του μυθιστορήματος. Μαζί της βρέθηκαν στο ίδιο πάνελ και μίλησαν για το βιβλίο η φιλόλογος Ρένα Σαμαρά-Μάινα και η συγγραφέας και ιστορικός Λεύκη Σαραντινού, καθιστώντας την παρουσίαση ενδιαφέρουσα με το κοινό να ακούει τις αναφορές τους στο μυθιστόρημα με μεγάλη προσοχή. 

Για τις συμπεριφορές εκείνες που δεν είναι υγιείς, αλλά τείνουν να επαναλαμβάνονται από γενιά σε γενιά, η συγγραφέας γύρισε τον χρόνο πίσω στην ελληνική ιστορία και άρχισε να γράφει το πρώτο βιβλίο "Οι κόρες τις Ελλάδος 1790-1838-"Η επιστροφή", ένα αυτοτελές μυθιστόρημα για εκείνα τα δύσκολα χρόνια, για να φτάσει στο τωρινό βιβλίο "Οι Κόρες Της Ελλάδας 2 - Ο Διχασμός".

Το νέο μυθιστόρημα καλύπτει τα χρόνια 1840-1875 και κατά την συγγραφέα "είναι τα πιο σημαντικά 35 χρόνια της ιστορίας μας, γιατί ανακάλυψα ότι είναι τα χρόνια που μοιάζουν στην Ελλάδα του σήμερα. Η Ελλάδα όπως την ξέρουμε σήμερα, με τα προβλήματα της, με ήδη 3-4 δάνεια το 1824... Γεννήθηκε ο διχασμός. Αρχίζω από το 1880-1910 με 1920, υπάρχουν Ολυμπιακοί αγώνες, το "δυστυχώς φαλιρίσαμε" από τον Τρικούπη, η πτώχευση, αλλά υπάρχουν και τα 20 καλύτερα χρόνια της Αθήνας που ήταν η εποχή Μπελ Επόκ, όταν άνθησε η Αθήνα και η Ελλάδα ολόκληρη".

Όσο για γυναίκες που επιλέγει στο βιβλίο της, όπως λέει "έχουν έναν καθοριστικό ρόλο γιατί αυτό που ενδιαφέρει εμένα είναι το λαογραφικό και το πολιτειακό στοιχείο της Αθήνας και της Ελλάδας εκείνης της εποχής"

Για να γραφτεί ένα βιβλίο έγινε περισυλλογή στοιχείων από παλιές συμβολαιογραφικές πράξεις, από αρχεία του κράτους και έρευνα σε αγοραπωλησίες, προικοδοτήσεις, δωρεές. Έτσι γεννιούνται όλα τα πρόσωπα τα οποία υπήρξαν στην Αθήνα το 1840.  Η έρευνα είχε διάρκεια 2,5 χρόνια και παράλληλα η συγγραφέας έγραφε το βιβλίο. "Ήταν μια εξαντλητική και εκτενής έρευνα, έτσι ώστε να προκύψει η εικόνα της Αθήνας εκείνης της εποχής", λέει η ίδια.

Αναφορικά με τίτλο του βιβλίου "Διχασμός" η συγγραφέας τον επέλεξε γιατί "μιλάω για τον πολιτικό διχασμό και τον κοινωνικό διχασμό της Αθήνας αυτής της 35ετίας. Με τους αυτόχθονες και τους ετερόχθονες Έλληνες που εμπεριστατωμένα ήταν ο πρώτος μεγάλος διχασμός που μας έφτασε και στον εμφύλιο.

Η δική μου ηρωίδα μέσα στο βιβλίο ζει έναν ερωτικό διχασμό, που έφερε μεγάλη αναστάτωση στην οικογένειά της, πέφτει σε ένα πολύ μεγάλο λάθος της εποχής και χαρακτηρίζει όλη της την ζωή μέχρι να φτάσει στην επίγνωση"
. Η συγγραφέας εκφράζει την πεποίθηση ότι ο διχασμός είναι στο DNA των Ελλήνων. "Πιστεύω το δεύτερο όνομα των Ελλήνων είναι διχασμός", λέει χαρακτηριστικά και σημειώνει ότι η λέξη πειθαρχία στην Ελλάδα είναι μια λέξη ενοχοποιημένη και στην χώρα μας νομίζουμε ότι ελευθερία είναι η αναρχία.

Το βιβλίο της Φιλομήλας Λαπατά ήταν αφορμή προβληματισμού για την εποχή τότε, όμως η σύγκριση με το σήμερα ήταν αναπόφευκτη. Η συζήτηση κράτησε ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού.

Η συγγραφέας μετά το τέλος της εκδήλωσης υπέγραψε αντίτυπα των έργων της στους αναγνώστες από την Κομοτηνή που πλέον γνωρίζουν κα αναγνωρίζουν την γραφή της και την ακολουθούν σε κάθε νέο εκδοτικό βήμα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Απλοϊκές και βολικές για κάποιους εκτιμήσεις,  περί  δημάρχου που θυμώνει και  κρατάει μούτρα, η όπως εκτιμούν οι υποστηρικτές της  παίζει  κομματικά παιχνίδια  όταν  πρέπει να διεκδικήσει  για τον τόπο, μάλ