fbpx Ν. Γεωργιάδης: "Να μάθουν οι νέοι μας την ποντιακή διάλεκτο"
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου, 2018 - 10:00
ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΑ ΠΟΝΤΙΑΚΑ

Ν. Γεωργιάδης: "Να μάθουν οι νέοι μας την ποντιακή διάλεκτο"

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ποντιακά
Βιβλιοπαρουσίαση
Πόντιοι

Με μηνύματα για τον Πόντο αλλά και την παγκόσμια πρωτιά του ΔΠΘ στην διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου, παρουσιάστηκε το βιβλίο του Ν. Γεωργιάδη

Διονύσης Βοργιάς

Ημέρα χαράς, συγκίνησης, αλλά και ουσιαστικής ανάδειξης της ποντιακής διαλέκτου, ήταν η Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, τις τελευταίες απογευματινές ώρες της οποίας πραγματοποιήθηκε - με επίκαιρα μηνύματα - η παρουσίαση του βιβλίου "Η γλώσσα του Αισώπου – Μύθοι 'ς σην ποντιακήν διαλεκτον", του Νίκου Γεωργιάδη. 

Ο σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης "Η Τραπεζούντα" σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής διοργάνωσαν την παρουσίαση στο ίδρυμα Παπανικολάου. Για το βιβλίο μίλησαν ο Ηλίας Πετρόπουλος αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών ΔΠΘ, ο Γιάννης Νικολαΐδης επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης "Η Τραπεζούντα" και ο ίδιος ο Νίκος Γεωργιάδης συγγραφέας και ποιητής. Τα ποιήματα από το βιβλίο διάβασαν φοιτητές του ΔΠΘ.

Μπορεί να άρχισε να γράφει ελληνικά στα 60 του, μιας που μητρική του γλώσσα είναι τα ποντιακά, αλλά κατάφερε να μεταφράσει 79 μύθους του Αισώπου, όπως μας είπε ο κος Γεωργιάδης. "Κάποια στιγμή πριν μερικά χρόνια έπιασα στα χέρια μου ένα βιβλίο με τους μύθους του Αισώπου, στα νέα ελληνικά και στα αρχαία", διηγήθηκε στον "Χ" και συνέχισε: "Υπήρχαν βασιλιάδες, πλούσιοι και μεγιστάνες οι οποίοι μόλις πέθαναν ...ξεχάστηκαν, αλλά ο Αίσωπος, ένας σκλάβος, ως τώρα τον θυμούνται και τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλά γλώσσες. Γι' αυτό θέλησα να τα μεταφράσω στα ποντιακά, γιατί ο Αίσωπος είναι ηθικό δίδαγμα για όλους μας".

"Θέλω μέσα από το βιβλίο η νεολαία μας να μάθει την ποντιακή διάλεκτο. Θέλω να διατηρηθεί ο ποντιακός ελληνισμός, η γλώσσα, τα έθιμα, η παράδοση, οι χοροί, τα τραγούδια, όλα του Πόντου. Πολλοί νέοι ξέρουν την ποντιακή διάλεκτο, αλλά όσο πάμε πιο λίγοι", τόνισε ο συγγραφέας, ο οποίος δήλωσε χαρούμενος και συγκινημένος από την παγκόσμια πρωτιά του ΔΠΘ στην διδασκαλία της ποντιακής, δίνοντας τα εύσημα στον κο Πετρόπουλο. "Όποιος ξεχνάει το παρελθόν δεν μπορεί να έχει μέλλον. Ο ποντιακός ελληνισμός σκορπίστηκε σε όλο τον κόσμο, τον πλήγωσαν, τον σκότωσαν, μας φυλάκισαν, μας εξόρισαν, αλλά είμαστε δυνατοί, γιατί όσα βάσανα και ντέρτια μας ετοιμάζει η ζωή εμείς θα αντέχουμε", είναι το μήνυμα του συγγραφέα μέσα από τον "Χ".


Οι χαιρετισμοί
"Οι Πόντιοι έχουν ένα μοιρολόι, που λέει η Ρωμανία κι επέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο. Έτσι, ένα άνθος της Ρωμανίας είναι κι αυτό το βιβλίο", είπε σημειολογικά ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων, δίνοντας συγχαρητήρια στον συγγραφέα αλλά και στο ΔΠΘ για την διδασκαλία της ποντιακής. "Η ποντιακή διάλεκτος είναι δική μας γλώσσα", επεσήμανε.

Ίδια συναισθήματα κόμισε και η Πηνελόπη Καμπάκη - Βουγιουκλή, κοσμήτορας σχολής κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών ΔΠΘ. Ιδίως για την παγκόσμια πρωτιά είπε πως "θα καταλάβουμε την αξία της αργότερα", ενώ για τον συγγραφέα είπε πως "έχουμε έναν άνθρωπο εδώ του οποίου η πρώτη γλώσσα δεν ήταν η ελληνική αλλά η ποντιακή διάλεκτος, η ποντιακή διάλεκτος είναι πολύ πιο κοντά στην αρχαία ελληνική - γέφυρα μεταξύ νέας και αρχαίας ελληνικής".

Παρούσα ήταν και η αντιπρόεδρος Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου "η Κερασούντα και το Γαρς" Χρύσα Μαυρίδου. "Περιμένουμε πως και πως τέτοια βιβλία και τέτοιες προσπάθειες, γιατί δεν έχουμε πολλά κείμενα γραμμένα στην ποντιακή διάλεκτο και είναι όλα πολύ χρήσιμα εργαλεία για να δώσουμε ...το φιλί της ζωής στην διάλεκτό μας. Δεν έχω λόγια ούτε για το βιβλίο ούτε για το μάθημα ποντιακών στο ΔΠΘ", είπε και ανέδειξε ότι και το θέατρο αποτελεί ένα εργαλείο, ώστε να μαθαίνει την διάλεκτο η νεολαία, όπως έχει διαπιστώσει και η ίδια από την εμπειρία της.

Άξιο αναφοράς είναι πως οι κυρίες Καμπάκη - Βουγιουκλή, Μαυρίδου παρακολούθησαν το μάθημα ποντιακής διαλέκτου στο ΔΠΘ, όπως και ο ίδιος ο συγγραφέας, το πρωί της Δευτέρας, βγαίνοντας από την αίθουσα με τις καλύτερες εντυπώσεις. Την βιβλιοπαρουσίαση παρακολούθησαν επίσης ο ταξίαρχος Λ. Καμπουρίδης, ο αστυνομικός διευθυντής Ροδόπης Μ. Σεβδυνίδης, η πολιτευτής ΝΔ Ροδόπης Β. Ελευθεριάδου, το στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ Τ. Χαρίτου, ο κυβερνήτης ΑΧΕΠΑ Ελλάς Στ. Κεφαλίδης, και άλλοι.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κάθε φορά που παρουσιάζεται οποιαδήποτε  διαδικασία αξιολόγησης που  αφορά δημοσίους  και δημοτικούς υπαλλήλους, όπως και τώρα με τους εκπαιδευτικούς,  πάντα αντιδρούν οι συνδικαλιστικές τους  οργανώσεις και