fbpx Ν. Δαλακούρα: «Ήθελα πολύ να γράψω για τον τόπο μου»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021 - 09:00
ΡΑΔΙΟ ΧΡΟΝΟΣ 87.5 FM

Ν. Δαλακούρα: «Ήθελα πολύ να γράψω για τον τόπο μου»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νάγια Δαλακούρα

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της μυθιστορήματος

Δήμος Μπακιρτζάκης

Στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος κυκλοφορεί το νέο βιβλίο της Κομοτηναίας συγγραφέως Νάγιας Δαλακούρα με τίτλο «Θράσσα: Η μάγισσα της Θράκης». Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με φόντο την οροσειρά της Ροδόπης και το πολυπολιτισμικό ψηφιδωτό της Θράκης, που είναι τόπος ιδιότροπων θεών και γενναίων ανθρώπων.

Σχετικά με το νέο της βιβλίο, η Κομοτηναία συγγραφέας μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm και όπως χαρακτηριστικά τόνισε «ήθελα πολύ να γράψω για τον τόπο μου για την Θράκη».

Το βιβλίο αποτελεί μυθοπλασία με έντονο το άρωμα της Θράκης και όπως είπε και η δημιουργός του «είναι πολύ δύσκολο να το ζυγίσεις και να δεις με ποιο τρόπο θα το αποδώσεις γιατί δεν είναι ούτε ακαδημαϊκό, γιατί ήθελα να γράψω μια μυθοπλασία εποχής, η οποία ωστόσο να έχει ένα πολύ σαφές ιστορικό και γεωγραφικό και εθνογραφικό υπόβαθρο και αρχαιολογικό εκ των πραγμάτων […]. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ μέσα από το βιβλίο να προσελκύσει τον αναγνώστη, ώστε στο μέλλον να επισκεφτεί αυτά τα τοπία, αρχαιολογικούς χώρους και μη».

Συμπληρωματικά, η ύπαρξη του συγκεκριμένου μυθιστορήματος οφείλεται σύμφωνα με την ίδια «στους περιπάτους και στην αγάπη μου για τον τόπο μου», ενώ σημείωσε ότι περιλαμβάνεται μέσα στο βιβλίο ένα ευρύ φάσμα των πτυχών της Θράκης «από τοπογραφία μέχρι και γαστρονομία».

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Οροσειρά Ροδόπης, σωτήριον έτος 1206: Στη σκιά των βουνών της Ροδόπης, που από αιώνες χωρίζουν και ενώνουν τους ανθρώπους, σταυροφόροι και Βούλγαροι σεργιανούν ανενόχλητοι στις βυζαντινές καστροπολιτείες. Εκεί, ο παγανισµός παλεύει µε τον χριστιανισµό, σκοτεινές µαγγανείες αποτελούν αναπόσπαστο κοµµάτι της καθηµερινότητας, κακόφηµα καπηλειά µετατρέπονται σε τόπους εξοµολογήσεων και µια νεαρή Θράσσα αγωνίζεται να ισορροπήσει ανάµεσα σε δύο ανισόρροπους κόσµους.

Με φόντο το πολυπολιτισµικό ψηφιδωτό της Θράκης, τόπο ιδιότροπων θεών και γενναίων ανθρώπων, ο συναρπαστικός κόσµος του περιθωρίου συναντά τους λόγιους ιππότες της ∆ύσης και µυηµένοι φρουροί µυστικών ταγµάτων δεσµεύονται µε όρκους σιωπής.

Στον επικό αυτό κόσµο, η Ζωή, Θράσσα αρχοντοπούλα από τη Μοσυνούπολη, αναζητεί επίµονα την ταυτότητά της. Στο ταξίδι της στα κάστρα της Θράκης θα τη συντροφεύουν άγιοι και δαίµονες, πολύτιµοι συνοδοιπόροι, όπως ο Βάραγγος Μποργκ, ο βογιάρος Πέταρ, η καπήλισσα Ξένη, η οιωνοσκόπος Κρεµασία, οι µοναχοί του Παπικίου όρους, αλλά και οι θρυλικές µορφές των Πορφυρογέννητων της Πόλης, του Γοδεφρείδου Βιλεαρδουίνο.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όνειρο θερινής νυκτός για το νέο ακαδημαϊκό έτος το τμήμα Ψυχολογίας του ΔΠΘ για το Διδυμότειχο.