fbpx Μία σπουδαία παράσταση ανεβαίνει στην Κομοτηνή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 14 Απριλίου, 2018 - 11:00
"ΓΡΑΝΑΔΑ" ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΑΒΡΙΑΝΟΥ

Μία σπουδαία παράσταση ανεβαίνει στην Κομοτηνή

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
θέατρο
παράσταση

"Η Κομοτηνή αγαπάει και στηρίζει το θέατρο" θα πει η ηθοποιός Έφη Σταμούλη, συμμετέχοντας για τρίτη φορά σε παράσταση που ανεβαίνει στην πόλη


Πρώτος σταθμός της περιοδείας η Κομοτηνή για διπλή παράσταση στο ΡΕΞ

Διονύσης Βοργιάς

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κομοτηνής συνεχίζοντας την άριστη συνεργασία της με την Εταιρεία Θεάτρου Sforaris (των επιτυχημένων παραστάσεων: Γιοι και Κόρες και Αβελάρδος και Ελοΐζα), παρουσιάζει στην Κομοτηνή το νέο θεατρικό έργο του Γιάννη Καλαβριανού, "Γρανάδα", το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Απριλίου στις 9 το βράδυ στο Πολιτιστικό Κύτταρο πρώην ΡΕΞ. 


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Η Γρανάδα, «η πόλη του καλού θανάτου», είναι ο τόπος όπου άρχισε να μπλέκεται η ιστορία μιας σύγχρονης οικογένειας, πριν από 35 χρόνια. Το πρώτο και τελευταίο ταξίδι ενός ερωτευμένου ζευγαριού, ένα ατύχημα που ακολούθησε και μία συμφωνία σιωπής, έδεσαν τις ζωές όλων, με φόντο την ιστορία της Ιωάννας της Τρελής.


 Η Ιωάννα, μια Ισπανίδα βασίλισσα που πέρασε από την ίδια πόλη και έμεινε κλεισμένη σε ένα κάστρο για 46 χρόνια πενθώντας για την απώλεια του συζύγου της, έγινε η έμμονη ιδέα του πατέρα της οικογένειας και εν αγνοία της, τους σημάδεψε όλους. 500 χρόνια μετά, ένα τηλεφώνημα ήταν αρκετό για να ανατραπούν όλα, υπενθυμίζοντάς μας το απλούστερο: πως από τότε που ξεκίνησε το αέναο ταξίδι της ζωής, είμαστε εκτεθειμένοι στη μεγάλη χαρά και τη μεγάλη λύπη. Η Γρανάδα είναι μια παράσταση για την απώλεια, τις συμπτώσεις που δένουν τις ζωές μας για πάντα, τις τροχιές των άστρων, τα γεγονότα που κανονικά δε θα έπρεπε να συμβούν και τους ανθρώπους που θέλουν να προχωρήσουν.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Κείμενο - Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός | Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού | Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη | Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου | Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου | Βίντεο: Πάτροκλος Σκαφίδας | Επιμέλεια κίνησης: Αλεξία Μπεζίκη | Βοηθός σκηνοθέτη: Αναστασία Μποζοπούλου | Βοηθός ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Νταουντάκη | Βοηθός σκηνογράφου: Λυδία Τσάτσου | Ιστορικός σύμβουλος: Ελένη Δρίβα | Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή | Οπτική ταυτότητα-Σχεδιασμός αφίσας: Σάκης Στριτσίδης
ΠΑΙΖΟΥΝ: Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιώργος Γλάστρας, Έφη Σταμούλη, Στέφη Πουλοπούλου, Αλεξία Μπεζίκη, Διαμαντής Αδαμαντίδης. Σε video, στο ρόλο της Ιωάννας της Τρελής: Λυδία Φωτοπούλου.
Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ (γενική είσοδος), 5 ευρώ φοιτητικό και ανέργων. Προπώληση εισιτηρίων Δημοκρίτειο Βιβλιοπωλείο. 


Σ. ΜΕΝΕΣΕΛΙΔΟΥ: "ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΝΑ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ"
Το κοινό της Κομοτηνής καλεί στην διπλή αυτή παράσταση η πρόεδρος του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κομοτηνής Σοφία Μενεσελίδου, προμηνύοντας μάλιστα ότι "πρόκειται για μία σημαντική παράσταση που δεν πρέπει κανείς σε αυτή την πόλη να χάσει". Και συνεχίζει: "Η χαρά μου είναι διπλή, γιατί από τη μία η παράσταση και ο θίασος είναι ό,τι καλύτερο θεωρούμε σε αυτή την θεατρική σεζόν κι από την άλλη ο Γιάννης (σ.σ. Καλαβριανός) είναι ένας ιδιαίτερα αγαπητός φίλος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Τον θεωρούμε δικό μας παιδί, μιας που την πορεία του την έχει ξεκινήσει εν πολλοίς από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής", είπε αναφερόμενη στα επιτυχημένα περάσματα από την Κομοτηνή με τις παραστάσεις "Γιοι και Κόρες" και "Αβελάρδος και Ελοΐζα".


ΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθέτης της παράστασης και συγγραφέας του κειμένου ο Γιάννης Καλαβριανός υπενθυμίζει ότι αυτή είναι η τρίτη φορά που έρχεται στην Κομοτηνή για παραστάσεις, και υπογραμμίζει ότι το "Γιοι και Κόρες" ξεκίνησε από εδώ κι εντέλει έκανε μεγάλη επιτυχία πανελλαδικά. Για την τωρινή παράσταση θα μας ενημερώσει πως "ασχολείται με την ιστορία μίας οικογένειας που έχει υποστεί μία απώλεια, την οποία θέλει να ξεπεράσει. Είναι μια παράσταση για όλους τους ανθρώπους που θέλουν να ξεπεράσουν κάτι που τους έχει κρατήσει και κολλήσει πίσω". Ζητάει σε άλλο σημείο από το κοινό της Κομοτηνής "να αγκαλιάσει την παράσταση και να γεμίσει το θέατρο" και ευχαριστεί έναν-έναν τους ηθοποιούς και συνεργάτες του.


Εκ μέρους των ηθοποιών, η Έφη Σταμούλη - της οποίας επίσης είναι η τρίτη φορά στην Κομοτηνή - δηλώνει "μεγάλη χαρά" που έρχεται ξανά στην Κομοτηνή και εξηγεί ότι "όλοι μας έχουμε περάσει από αυτή την πόλη, ακόμη και ο νεότερός μας. Άρα αυτή η πόλη αγαπάει και στηρίζει το θέατρο, γι’ αυτό και οι άνθρωποι θέλουν να την επισκέπτονται". Για την παράσταση θα πει ότι η πρώτη της στάση εκτός Αθηνών είναι στην Κομοτηνή που "ελπίζουμε να είναι και γουρλίδικη", ενώ για το έργο καθαυτό θα σημειώσει ότι "το αγαπήσαμε πολύ και μας επηρέασε όλους πολύ, γιατί είναι ένα έργο το οποίο – ενώ μιλάει για κάτι δυσάρεστο και αναπόφευκτο που μας τρομάζει όλους όπως η απώλεια καθώς ή το έχουμε υποστεί ή θα το υποστούμε - ταυτόχρονα λειτουργεί και για μας και για τους θεατές με έναν εξαιρετικά γλυκό, παρηγορητικό και ανθρώπινο τρόπο. Το έργο σου λέει ότι η ζωή συνεχίζεται, είναι πολύ ωραία και μπορούμε να συμφιλιωθούμε με τον θάνατο". Καταληκτικά σημείωσε ότι "το έργο έχει πάρα πολύ χιούμορ όπως και η ίδια η ζωή".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Οι αλλαγές που περίμεναν κάποιοι σε πρόσωπα για τους αντιπεριφερειάρχες,  χωρικούς και θεματικούς,  δεν ήρθαν, αφού φάνηκε  ότι η επιλογή του Χρήστου Μέτιου ήταν να κρατηθεί το υπάρχον σχήμα για άλλη μια χρο