fbpx Το μεγαλύτερο υγροτοπικό πάρκο της χώρας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 26 Μαΐου, 2020 - 10:00
ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

Το μεγαλύτερο υγροτοπικό πάρκο της χώρας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας – Ισμαρίδας

Περιλαμβάνει 30 διαφορετικούς οικοτόπους και 470 διαφορετικά είδη ζώων - τι απαντάει ο πρόεδρος του Δ.Σ. για «την κοινώς επικρατούσα άποψη περί απόρριψης έργων και επενδύσεων»

Μία αναλυτική ενημέρωση για το τι εστί Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου, Βιστωνίδας, Ισμαρίδας και Θάσου, που διαχειρίζεται περιβαλλοντικά το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος Δ.Σ. του Φορέα δρ. Γεώργιος Γκαϊντατζής, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000 (21 Μαΐου) και την Παγκόσμια Ημέρα για τη Βιοποικιλότητα (22 Μαΐου).

Ο πρόεδρος ξεκινάει την ενημέρωση γνωστοποιώντας ότι το πάρκο ΑΜΘ είναι «το μεγαλύτερο υγροτοπικό πάρκο της χώρας» και ότι η χωρική αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης αφορά μια περιοχή συνολικής έκτασης  2.437.310 στρεμμάτων. Στην περιοχή αυτή εντοπίζονται 30 διαφορετικοί οικότοποι και έχουν καταγραφεί 470 διαφορετικά είδη ζώων, πουλιών και ψαριών.

Γνωμοδοτήσεις έργα και επενδύσεις
Σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο, «σε 180 συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, εκφράστηκε τεκμηριωμένη επιστημονικά άποψη για 1.338 περιπτώσεις χωροθέτησης δραστηριοτήτων στην ευρύτερη προστατευόμενη περιοχή. Από αυτές αρνητικές ήταν μόνο οι 163, ή το 12% των εξετασθέντων περιπτώσεων. Το δεδομένο αυτό καταρρίπτει και την κοινώς επικρατούσα άποψη περί απόρριψης έργων και επενδύσεων στην περιοχή ευθύνης του».

Πρόγραμμα επόπτευσης φύλαξης
Ο Φορέας Διαχείρισης υλοποιεί σε συστηματική βάση πρόγραμμα επόπτευσης της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Πάρκου ΑΜΘ στο πλαίσιο της αρμοδιότητας επικουρίας των αρμόδιων διοικητικών και δικαστικών αρχών στην εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Την χρονική περίοδο 2012 - σήμερα υλοποιήθηκαν: 830 περιπολίες ή 85.000 χιλιόμετρα σε όλη την έκταση του Εθνικού Πάρκου ΑΜΘ, 99 κοινές περιπολίες με την Δασική Υπηρεσία.

Επίσης, κατά τη διάρκεια περιπολιών στο πλαίσιο επόπτευσης του Εθνικού Πάρκου ΑΜΘ καταγράφηκαν οι παρακάτω παράνομες δραστηριότητες και υποβλήθηκαν οι παρακάτω καταγγελίες προς τις αρμόδιες διοικητικές αρχές: 17 περιπτώσεις λαθροθηρίας, 90 περιπτώσεις λαθροϋλοτομίας και 56 περιπτώσεις λαθροαμμοληψίας και 10 περιπτώσεις λαθραλιείας. 240 περιπτώσεις διάθεσης στερεών αποβλήτων και 9 περιπτώσεις διάθεσης υγρών αποβλήτων. 72 περιπτώσεις αυθαίρετων κατασκευών και 111 περιπτώσεις πυρκαγιών. 284 περιπτώσεις νεκρών άγριων ζώων.

Πρόγραμμα Ενημέρωσης - Ευαισθητοποίησης
Ο Φορέας Διαχείρισης έχει στην αρμοδιότητα του δύο Κέντρα Πληροφόρησης, στην Κεραμωτή και στο Πόρτο Λάγος. Από το 2003 έως και σήμερα, στο πλαίσιο της ανάδειξης των προστατευόμενων περιοχών και της ευαισθητοποίησης του κοινού στην αναγκαιότητα προστασίας των υγροτόπων, επισκέφτηκαν τον Φορέα Διαχείρισης 490 σχολικές μονάδες, 21.250 μαθητές και 18.370 μεμονωμένοι επισκέπτες από διάφορες χώρες, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 174 εκδηλώσεις με 6.950 συμμετέχοντες.

Δράσεις περίθαλψης τραυματισμένων άγριων ζώων
Το υγροτοπικό σύμπλεγμα του ΕΠΑΜΑΘ είναι διεθνώς γνωστό για τον μεγάλο αριθμό προστατευόμενων ειδών της άγριας πανίδας που φιλοξενείται στην ευρύτερη περιοχή. Από το 2003 μέχρι και σήμερα, διαχειρίστηκε 400 περιστατικά περισυλλογής, απεγκλωβισμού και επέμβασης σε τραυματισμένα άγρια ζώα (στην πλειοψηφία πτηνά). Παγκοσμίως προστατευόμενα είδη όπως ο Αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus) και ο Στικταετός (Aquila clanga), ο Λευκός Πελαργός (Ciconia ciconia), ο Κύκνος (Cygnus olor) και η Πετροτουρλίδα (Burhinus oedicnemus), αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα τραυματισμένων άγριων ζώων τα οποία χειρίστηκε μέχρι τώρα ο ΦΔ. 

Ερευνητικά και λοιπά προγράμματα
Ο Φ.Δ. συμμετείχε (έστω και μέσω της εφαρμογής δράσεων τους στην περιοχή) σε 8 ερευνητικά προγράμματα, όπου συμμετείχαν επίσης 53 εταίροι από 20 διαφορετικές χώρες. Μέσω των δράσεων που αναπτύχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια απασχολήθηκαν στον Φορέα Διαχείρισης 22 υπάλληλοι (11 συνεχίζουν να απασχολούνται). Υλοποιήθηκαν προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 4.560.000 ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το ιστορικό της διαμάχης περιφέρειας- επιμελητηρίων με φόντο την εταιρία  ΔΕΣΜΟΣ-ΑΜΘ, θυμίζει και λίγο ασπρόμαυρη ελληνική ταινία. Αφού η λογική της αντιπαράθεσης είναι το άσπρο-μαύρο.