fbpx «Κουφάρι» το πρώην τουριστικό περίπτερο Ιμέρου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2019 - 10:00
ΑΦΗΜΕΝΟ ΣΤΗ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ

«Κουφάρι» το πρώην τουριστικό περίπτερο Ιμέρου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τουριστικό Περίπτερο
Ίμερος
Δήμος Μαρωνείας Σαπών

Βανδαλισμένο σήμερα, αδύνατη η αξιοποίησή του αν δεν υπάρξει άμεσα πρωτοβουλία αποκατάστασης

Διονύσης Βοργιάς

«Κουφάρι» που σε τίποτα δεν θυμίζει τα χρόνια που ήταν λειτουργικό, έχει καταντήσει το τουριστικό περίπτερο Ιμέρου. Η απαξίωση και η εγκατάλειψή του δεν είναι σημερινή, ούτε εδράζεται μόνο στην παρούσα διοίκηση του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών, αλλά έχει παρελθόν αρκετών ετών.

Στοίχημα για τη νέα διοίκηση του Ντίνου Χαριτόπουλου είναι αφενός να χαρτογραφήσει όλες τις αναξιοποίητες κι εν πολλοίς εγκαταλελειμμένες υποδομές του Δήμου του κι αφετέρου να διερευνήσει και εξαντλήσει τις όποιες δυνατότητες αξιοποίησής τους, μέσα από την δημόσια ή ιδιωτική πρωτοβουλία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών, ιδίως στις περιοχές Σαπών και Ιμέρου, μετράει μία σειρά από «πληγές», οι οποίες έχουν σωρευτεί τα περασμένα χρόνια και είναι πραγματικά γρίφος να δούμε εάν ένα – ένα τα ανοιχτά ζητήματα μπορούν να μπουν σε μία σειρά προς όφελος των δημοτών και των επισκεπτών.

Εικόνα εγκατάλειψης
Η εικόνα εγκατάλειψης γίνεται εμφανώς αντιληπτή κιόλας από τον εξωτερικό και περιβάλλοντα χώρο. Άκοπα χόρτα και σπασμένα τζάμια, κατεστραμμένη η παλιά βεράντα και τα όποια εξωτερικά παιχνίδια, υποδέχονται τον επισκέπτη. Ο «Χ» με αυτοψία του καταγράφει φθορές, για την αποκατάσταση των οποίων ο Δήμος χρειάζεται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, ενόσω παραμένει ένας οικονομικά δοκιμαζόμενος Δήμος. Τα ηλεκτρικά έχουν καταστραφεί πλήρως, υποδομές κουζίνας και τουαλέτας επίσης, ενώ οι όποιες συμπληρωματικές κατασκευές είτε έχουν κλαπεί είτε καταστραφεί ολοσχερώς. Στην θέση τους βρίσκονται μόνο οι τοίχοι, αλλά μέχρι και γι’ αυτούς απαιτείται μία σειρά δαπανηρών παρεμβάσεων αποκατάστασης.

Ερωτηματικό η αξιοποίηση
Για την όποια αξιοποίηση του κτιρίου, εάν αυτή μπορέσει ποτέ να επιτευχθεί, θα πρέπει αρχικά να υπάρξει έστω και μερική αποκατάστασή του, γιατί σχεδόν αδύνατο θεωρείται ένας ιδιώτης να εκμισθώσει αυτό τον χώρο που έχει τόσα προβλήματα, άρα θα χρειαστούν πολλές χιλιάδες ευρώ, απλώς για να γίνει ξανά λειτουργικός.

Αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, το τουριστικό περίπτερο πέρασε από μία μακρά διαδικασία νομιμοποίησης στα ακίνητα του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών. Προ δύο ετών περίπου είχε ληφθεί πρωτοβουλία αξιοποίησής του, μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, η οποία ποτέ δεν προχώρησε. Δεν γνωρίζουμε έκτοτε εάν έχει υπάρξει κάποια πρωτοβουλία για την αξιοποίησή του.

Ο εκλεγμένος δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος ζήτησε αυτές τις ημέρες από τις υπηρεσίες τον αναλυτικό πίνακα των ακινήτων που ανήκουν στον Δήμο, προκειμένου να δει τι μπορεί να γίνει για το καθένα ξεχωριστά. Ασφαλώς, όμως, παρατημένα και βανδαλισμένα ακίνητα, όποια κι αν είναι η καλή πρόθεση της νέας δημοτικής αρχής, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αξιοποιηθούν μέσω δημοτικής ή ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η υπόθεση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη έχει τη δική της ιστορία, που αναφέρεται βέβαια και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας,  όπως και οι ενέργειες διαχρονικά του  βουλευτή   Ευριπίδη Σ