fbpx Κ. Σκρέκας: «Η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2019 - 10:00
ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΡΟΠΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ

Κ. Σκρέκας: «Η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κωνσταντίνος Σκρέκας
Γιορτή Τσίπουρου

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφθηκε τον Ίασμο με αφορμή την 3η Γιορτή Τσίπουρου, προηγήθηκαν επαφές με φορείς στην Κομοτηνή
 

Θανάσης Τσολάκης

Την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει  «τους ανθρώπους του μόχθου, που κρατάνε τα χωριά μας γεμάτα» ανακοίνωσε από τον Ίασμο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο οποίος βρέθηκε στη Ροδόπη ως προσκεκλημένος της 3ης Γιορτής Τσίπουρου, που διοργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος. Ο κος Σκρέκας, μία ημέρα νωρίτερα είχε βρεθεί στην Κομοτηνή και είχε επαφές με το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης, την ΟΕΒΕΣ Ροδόπης και το ΕΒΕΡ, ακούγοντας και καταγράφοντας τα προβλήματα των κλάδων που εκπροσωπούν οι συγκεκριμένοι φορείς.

Από το γραφείο του δημάρχου Ιάσμου Μουμίν Οντέρ, αλλά και αργότερα από τη συνάντηση που είχε με αγρότες και τον χαιρετισμό του στην ημερίδα για το μέλλον της αμπελουργίας στην ΑΜ-Θ, ο κος Σκρέκας ήταν σαφής ως προς τη γραμμή του κόμματός του για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Με προμετωπίδα τη συζήτηση στην Ευρώπη για τη «νέα ΚΑΠ για το 2021-2027, που είναι μια τεράστια ευκαιρία ώστε να αλλάξει τροπή η ελληνική γεωργία και από μία κατάσταση που όσο πάει γίνεται χειρότερη να μετατραπεί σε έναν κλάδο οποίος θα αναπτυχθεί με ισχυρούς και σταθερούς ρυθμούς», εντός των τειχών το κυβερνόν κόμμα ετοιμάζει νομοσχέδιο για τα συνεργατικά σχήματα και αναζητεί τρόπους για τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. 

Φτιάξτε συνεταιρισμούς
Η δημιουργία συνεταιρισμών στον πρωτογενή τομέα –ή συνεργατικών σχημάτων- είναι σημαντική προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του κου Σκρέκα. Ο ίδιος μάλιστα αποκάλυψε ότι «ετοιμάζουμε ένα νέο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς, το οποίο τον επόμενο μήνα θα βγει στη διαβούλευση και θα ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων». Και το νομοσχέδιο ετοιμάζεται γιατί  «δεν μπορεί να προχωρήσει η ελληνική γεωργία, η ελληνική κτηνοτροφία χωρίς συνεργατικά σχήματα τα οποία θα δουλεύουν, τα οποία θα έχουνε κίνητρα για να τους φέρουν κοντά και με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίσουνε και καλύτερες τιμές και σταθερές τιμές και συμβόλαια με τους μεταποιητες και συμβολαιακή γεωργία». 

Πως θα μειωθούν τα κόστη
Ο υφυπουργός παραδέχτηκε ότι η παραγωγή στον πρωτογενή τομέα –και δη η αγροτική- εξαρτάται σημαντικά από το υψηλό της κόστος. Μιλώντας για το πετρέλαιο, είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τα δημοσιονομικά περιθώρια ώστε να ρίξει κι άλλο την τιμή του, ενώ αναφερόμενος στην ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται από τους αγρότες είπε ότι το κόστος της μπορεί έως και να μηδενιστεί «με την κατασκευή μικρών φωτοβολταϊκών πάρκων» τα οποία θα μπορούν να κατασκευαστούν κατά προτεραιότητα και «κοντά στην πομώνα» και όσο για τη χρηματοδότησή τους αυτή αναζητείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Έτερο κόστος που πρέπει να μειωθεί είναι «το κόστος των εφοδίων», που όμως μειώνεται μόνο «αν αγοράζεις «πρώτο χέρι», χωρίς πίστωση και μεγάλες ποσότητες», ήτοι μέσω συνεταιρισμών.

Τι σχολίασαν οι τοπικοί βουλευτές
Την ημερίδα «το μέλλον της αμπελουργίας στην ΑΜ-Θ» παρακολούθησαν και οι τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Χαρίτου και Αχμέτ Ιλχάν αντίστοιχα. 

Ο μεν κος Χαρίτου προέταξε την ανάγκη της κατασκευής του φράγματος Κομψάτου, για το οποίο υπάρχει μελέτη καθώς και την ανάγκη «άμεσης κάλυψης των ζημιών που προκλήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, σε 155.000 στρέμματα, τα πιο παραγωγικά της περιοχής, και υπογράμμισε ότι οι οικονομικές συνέπειες είναι σοβαρές στους πληγέντες παραγωγούς, αλλά και συνολικά στην τοπική οικονομία, μάλιστα σε μία περίοδο που οι τιμές στο σύσπορο βαμβάκι έχουν καταρρεύσει».

Ο Αχμέτ Ιλχάν από την πλευρά του στάθηκε και αυτός στις αποζημιώσεις, αλλά σημείωσε και ότι «η στρεμματική ενίσχυση των μικροκαλλιεργητών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών θα πρέπει να γίνεται με το μοντέλο της αντεστραμμένης πυραμίδας, όπως το παρουσίασε στην Κομοτηνή τον Μάρτιο κατόπιν προσκλήσεως μου ο διευθυντής αγροτικής ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τάσος Χανιώτης».

«Γαλάζια καρφιά» προς την αντιπολίτευση
Ο κος Σκρέκας ξεκίνησε την επίσκεψή του στον Ίασμο από το γραφείο του δημάρχου Μουμίν Οντέρ για τον οποίο εκτίμησε ότι «θα κάνει σπουδαίο έργο», και παράλληλα κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο «να αφήσει στην άκρη τυχόν προσωπικές αντιπαραθέσεις και ανταγωνισμούς και μέσα από τη συναίνεση, την ομόνοια και τη συνεννόηση να βάλει πάνω απ’ όλα το καλό του τόπου».

Ο δήμαρχος με τη σειρά του τον ευχαρίστησε για την επίσκεψη, σημειώνοντας και το γεγονός ότι είναι ο κος Σκρέκας είναι το πρώτο κυβερνητικό στέλεχος που δέχεται στο γραφείο του από την ανάληψη των καθηκόντων του και χαρακτήρισε το δήμο του ως την «πρωτεύουσα της πολυπολιτισμικότητας» παρακαλώντας μάλιστα το μήνυμα αυτό να φτάσει και στην Αθήνα.

Στην ημερίδα μεταξύ άλλων χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης αλλά και ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όταν τα παιδιά μου οι χριστιανοί και οι φίλοι μου οι μουσουλμάνοι, ζητάνε, εγώ είμαι στο πλευρό τους».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Στο προσχέδιο νόμου του υπουργείου  Παιδείας,  διευκρινίζεται πλήρως με  όρους και προϋποθέσεις και   ποιοι έχουν το δικαίωμα των μετεγγραφών.  Τα κριτήρια βέβαια σε πολλούς είναι γνωστά.