fbpx Η θεατρική παράσταση της ‘Κοινότητας Νέων’
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Δευτέρα, 15 Μαΐου, 2017 - 20:03
«ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΜΟΥ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ»

Η θεατρική παράσταση της ‘Κοινότητας Νέων’

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κοινότητα Νέων Κομοτηνής
Κοινότητα Νέων
θέατρο

20 & 21 Μαΐου στο αμφιθέατρο της Φιλολογίας στην Πανεπιστημιούπολη

Με ένα έργο του Ρουμάνου συγγραφέα Ματέι Βιζνιέ ο σύλλογος «Κοινότητα Νέων» απευθύνεται στο θεατρόφιλο -και όχι μόνο- κοινό της Κομοτηνής. Η παράσταση με τον τίτλο «Εθνικότητα μου το χρώμα του ανέμου» ανεβαίνει στις 20 & 21 Μαΐου στο θέατρο της Φιλολογίας στην Πανεπιστημιούπολη και στο ράδιο Χρόνος φιλοξενήθηκαν τρεις από τους συμμετέχοντες φοιτητές για να μας συστήσουν το έργο τους, αλλά και να μας ενημερώσουν για τα του συλλόγου δρώμενα, γενικά.

«Είναι ένα έργο σπονδυλωτό το οποίο καθρεφτίζει τη σύγχρονη πραγματικότητα με άξονα το πλυντήριο εγκεφάλων, την παραμόρφωση της ύπαρξης, τη βία της εξουσίας, την ανθρώπινη ματαιοδοξία, τη συνειδητοποίηση της ματαιότητας, τη φαντασίωση της επανάστασης  κτλ. Μιλάει για τον πόλεμο, για τους πρόσφυγες, για τη χειραγώγηση που γίνεται άνωθεν, ότι κάποιες φορές μπορεί να λειτουργούμε ή με ψευδαισθήσεις, να μην ξέρουμε τι κάνουμε, για ποιον το κάνουμε και γιατί το κάνουμε», εξηγεί ο Δημήτρης Ελαφρόπουλος μιλώντας για το έργο και η Έμα Ιωσηφίσου συμπληρώνει: «Ο συγγραφέας είναι Ρουμάνος και έφυγε το 1987 από τη Ρουμανία λόγω του κομμουνιστικού καθεστώτος διαφεύγοντας στο Παρίσι. Η έμπνευσή του ήταν το καθεστώς που υπήρχε -το κομμουνιστικό- στη Ρουμανία και υπάρχουν μέσα στο έργο κάποια πράγματα τα οποία είναι επίκαιρα και θα έπρεπε να τα ξέρει όλος ο κόσμος. Ένα από αυτά είναι η χειραγώγηση που γίνεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ναι μεν μπορεί ο συγγραφέας να ήταν σε ένα κομουνιστικό καθεστώς αλλά όταν πήγε στο Παρίσι είδε ότι ακόμα και εκεί γίνεται το ίδιο πράγμα οπότε συνέχισε να γράφει στο ίδιο κύμα».

Το τμήμα θεάτρου είναι ένα από τα δέκα που αριθμεί συνολικά ο σύλλογος ‘Κοινότητα Νέων’ ο οποίος είναι φοιτητικός, ιδρύθηκε πριν από 31 χρόνια και τελεί υπό την αιγίδα του ΔΠΘ. Το τμήμα θεάτρου παρακολουθούν 38 φοιτητές, ενώ συνολικά ο Σύλλογος αριθμεί πάνω από 100 ενεργά μέλη και πολλά περισσότερα που στηρίζουν τις εκάστοτε δράσεις του περιφερειακά.

«Ήταν μια παραγωγική χρονιά, ήταν μια πολύ όμορφη χρονιά και πιστεύω ότι καταφέραμε σε ένα βαθμό να φτάσουμε στο επίπεδο που θέλαμε» λέει ο Θοδωρής Ματσούλιας, μιας και η θεατρική παράσταση σηματοδοτεί και τη λήξη των εργασιών του συλλόγου για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, ενώ σχετικά με το ρόλο που θα παίξει ο ίδιος στην παράσταση, λέει: «Ο ρόλος μου είναι λίγο κόντρα σε εμένα, θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά δυναμικό σε ένα βαθμό, αλλά ο ρόλος μου είναι ένα άτομο 17 χρονών του έχουν δώσει πρώτη φορά στα χέρια του ένα όπλο να κρατήσει και αυτός ο άνθρωπος καλείται πλέον να σκοτώσει έναν άνθρωπο, κάτι το οποίο δεν φαντάζει εύκολο ειδικά αν πας να το κάνεις πρώτη φορά και όντας τόσο νέος. Περιγράφει την καταπίεση του, το ότι δεν μπορεί να καταλάβει τι γίνεται δεν μπορεί να αντιληφθεί τι συμβαίνει γύρω του και απλά υπάρχει ένα πλαίσιο που του επιβάλει ότι πρέπει να κάνει αυτό το πράγμα, πρέπει να σκοτώσει»

Η Έμα παίζει το τελευταίο μονόπρακτο του έργου, που αναφέρεται σε αυτά που αντιπροσωπεύει ένας νεκρός και τι σκέψεις θα μπορούσε να κάνει αν μπορούσε να μιλήσει, ενώ ο Δημήτρης καλείται να ενσαρκώσει έναν στρατηγό ο οποίος προσπαθεί να χειραγωγήσει το στρατό, να τους πείσει για τον πόλεμο, να τους πείσει ότι όλα είναι ρόδινα και ότι παρόλο που δεν νίκησαν, δεν έχει σημασία η νίκη και ότι όλα θα πάνε καλά.

«Όλο το μονόπρακτο στο οποίο εγώ παίζω βασίζεται σε ένα παράδοξο, στο ότι απευθύνεται ο στρατηγός σε νεκρούς. Πως μπορείς να τάζεις σε κάποιον που δεν ζει ζωή. Κάθε φορά που παίζουμε το συγκεκριμένο έργο στις πρόβες μας κάθε ανάγνωση κάθε πρόβα μας δίνει κάτι περισσότερο. Αυτό θέλουμε να δώσουμε και στους θεατές που θα έρθουν να το δούνε. Στόχος είναι να είναι αλληλένδετη η σχέση κοινότητας και τοπικής κοινωνίας και το θεατρικό τμήμα με την παράστασή του μπορεί να προσφέρει κάτι τέτοιο» λέει συγκεκριμένα ο Δημήτρης, ενώ η παράσταση και τις δύο ημέρες θα ξεκινήσεις στις 19.30.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καταλόγισαν βιαστικά ρατσιστικές διαθέσεις και πνεύμα διακρίσεων, στην ανακοίνωση της διοικήτριας του νοσοκομείου Ξάνθης, για τα κρούσματα στον Εχίνο, το μειονοτικό κόμμα και διάφοροι προστάτες της μειονότητ