fbpx Η ψυχή του Πόντου στο παιδικό-εφηβικό φεστιβάλ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 26 Απριλίου, 2018 - 10:18
Η ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ 700 ΧΟΡΕΥΤΕΣ

Η ψυχή του Πόντου στο παιδικό-εφηβικό φεστιβάλ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πόντος
Χορός
Παράδοση
Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος

Τιμώνται οι Πόντιοι Κωνσταντίνος Τσιαβδαρίδης και Αλεξάνδρα Ξενοδοχίδου

Διονύσης Βοργιάς

Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και ο Δήμος Κομοτηνής δια της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Δήμου Κομοτηνής διοργανώνουν το 10ο Παιδικό - Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών την Κυριακή 29 Απριλίου και ώρα 18:00 στο κλειστό γυμναστήριο της ΣΕΦΑΑ του ΔΠΘ στην Κομοτηνή. Στο φεστιβάλ θα συγκεντρωθούν χορευτές των σωματείων του Έβρου, της Ροδόπης, της Ξάνθης, της Καβάλας και της Δράμας θα ενώσουν τα χέρια τους και ως μια αδιάσπαστη ενότητα, θα περάσουν το δικό τους μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας.

Στο φεστιβάλ, θα τιμηθούν δύο αξιόλογες προσωπικότητες από την πόλη της Κομοτηνής, ο Κωνσταντίνος Τσιαβδαρίδης (πρώην πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής «Εύξεινος Πόντος») για την προσφορά του στον ποντιακό πολιτισμό και η Αλεξάνδρα Ξενοδοχίδου για την προσφορά της στην μουσική ποντιακή παράδοση.

Από πλευράς Δήμου Κομοτηνής και ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής η Νατάσα Λιβεριάδου εξέφρασε τη μεγάλη της χαρά και την οικονομική συνεισφορά του Δήμου στο όλο εγχείρημα. Χαρακτήρισε την Κομοτηνή ως "την πόλη που αγαπάει πάρα πολύ το ποντιακό στοιχείο" και την κα Μαυρίδου ως "την ψυχή" σε όλα αυτά τα ποντιακά δρώμενα. "Εύχομαι καλή επιτυχία και περιμένουμε με χαρά τον κόσμο από όλη την Περιφέρεια και όχι μόνο, και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την φιλοξενία τους".

Να στηρίξετε την εκδήλωση που θα φέρει πάνω από 700 χορευτές - παιδιά και εφήβους - στην Κομοτηνή, ζήτησε από θέσης της η αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Χρύσα Μαυρίδου. "Είναι μεγάλη μας χαρά που θα φιλοξενήσουμε το φεστιβάλ στην  Κομοτηνή", είπε, ενώ για τους μικρούς χορευτές εξήγησε ότι "με ανυπομονησία περιμένουν να μεγαλώσουν για να συμμετάσχουν στο μεγάλο γεγονός της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος που είναι το Παμποντιακό Φεστιβάλ Χορών, το οποίο γίνεται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και το έχουμε φιλοξενήσει και στην Κομοτηνή". Η κα Μαυρίδου στάθηκε στον ποντιακό πολιτισμό που παραμένει ζωντανός μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις: "Να ανοίξουμε την καρδιά μας και να αισιοδοξούμε, γιατί - όταν βλέπεις εκατοντάδες παιδιά να κρατούν τα χέρια και να χορεύουν την παράδοση του Πόντου κι όχι μόνο - αυτό σημαίνει πως υπάρχει μέλλον, αισιοδοξία και η παράδοσή μας θα συνεχίσει να κρατιέται δυνατά. Γιατί παράδοση σημαίνει Ελληνισμός, και ο Ελληνισμός κρατάει ψηλά το ηθικό του και το ήθος του και μεταλαμπαδεύει αρχές και αξίες που κληρονόμησε από τους παλιότερους".

Η σειρά εμφάνισης των σωματείων ανά νομό είναι οι εξής:

Τα Σωματεία του Νομού Δράμας θα παρουσιάσουν τους χορούς: Κοτς (τη Κοτσής) Ανατολικού Πόντου, Τικ περιοχής Τόνγιας, Σαρίκουζ περιοχής Καρς, Διπάτ ή Κοδεσποινιακόν ή Ομάλ Τραπεζούντας Ανατολικού Πόντου, Τίταρα, περιοχής Κάρς. Τα Σωματεία του Νομού Καβάλας τους χορούς: Τούρι περιοχής Καρς, Γιουβαρλάντουμ περιοχής Ακ Νταγ Ματέν, Τρυγόνα περιοχής Τραπεζούντας, Τικ Ίμερας, Σαρίκουζ περιοχής Τραπεζούντας.

Τα σωματεία της Θράκης θα χορέψουν: Εμπροπις Παμποντιακός, Ούτς- αγιάχ περιοχής Νικοπόλεως. Από παν και κα περιοχής Ακ Νταγ Ματέν, Έταιρε περιοχής Τραπεζούντας, Κοτσαγκέλ Παμποντιακός. Τραγούδι: Ελένη Αποστολίδου, Μιχάλης Θεοχαρίδης. Λύρα: Ανδρέας Αλεξανδρίδης, Σίμος Αναστασιάδης, Βαγγέλης Γιαννακόπουλος, Γιώργος Κουμουλίδης,  Σταύρος Προσαλέντης. Νταούλι: Μαρία Αποστολίδου, Λάζαρος Ελευθεριάδης, Γιώργος Δαλάτσης, Κώστας Τσαρμαντίδης. Συντονιστές χοροδιδάσκαλοι: Σωτηρία Αμβροσιάδου, Στέλιος Νικολάου. Χοροδιδάσκαλοι: Δημήτρης Αποστολίδης, Άννα Γανιαρίδου, Κωνσταντίνα Γανιαρίδου, Λάκης Γιαννουλάκης, Αργύρης Γλύτσος, Αναστασία Καλαϊτζίδου, Γιάννης Νικολαΐδης.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές