fbpx Η ιστορία δίπλα μας...
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 5 Ιουνίου, 2018 - 10:00
ΠΩΣ ΝΑ "ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ" ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΜΑΘΗΤΕΣ

Η ιστορία δίπλα μας...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ροδόπης
ΔΚΕΠΠΑΚ
Europe Direct Κομοτηνής

Οι μαθητές παρουσίασαν εργασίες από την εμπειρία που αποκόμισαν από την συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γνωρίζω την πόλη μου. Αγαπώ τον Πολιτισμό της»

Δήμητρα Συμεωνίδου

Η ιστορία δίπλα μας... Στο Βυζαντινό Τείχος, στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο παλιό Δικαστικό Μέγαρο, στα νεοκλασικά του κέντρου, στις κρήνες. Την ιστορία της πόλης, την σε πολλούς άγνωστη ιστορία, της Κομοτηνής, έμαθαν και ανέδειξαν μαθητές δημοτικών σχολείων. 
Με αφορμή το 2018, ως ευρωπαϊκό έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, με την συμμετοχή ασκούμενων φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας Εθνολογίας και του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, υλοποίησαν μία εκπαιδευτική δράση για μαθητές Δημοτικών σχολείων της Κομοτηνής με τίτλο «Γνωρίζω την Πόλη μου. Αγαπώ τον Πολιτισμό της».

Στο πλαίσιο της παραπάνω δράσης το πρωί της Δευτέρας 4 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κύτταρο (πρώην ΡΕΞ) βρέθηκαν μαθητές από το Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Μάστανλη Κομοτηνής, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, το 8ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, το 10ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής και το 11ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής και παρουσιάσουν οι ίδιοι οι μαθητές τις εργασίες που υλοποίησαν (π.χ. εικαστικές δημιουργίες, φωτογραφίες, κείμενα) και την εμπειρία που αποκόμισαν από την συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γνωρίζω την πόλη μου. Αγαπώ τον Πολιτισμό της». 


"Μέσα από αυτές τις διαδικασίες είναι σημαντικό οι μαθητές να γνωρίσουν, να αγαπήσουν, να προστατεύσουν και να διατηρήσουν τον πολιτισμό μας. Να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η πολιτιστική κληρονομιά, η πολιτιστική ποικιλομορφία που έχει η πόλη μας. Ένα από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα είναι αυτή η ιδιαίτερη πολιτιστική της ποικιλομορφία που δεν την γνωρίζουν πολλοί και δεν την αξιοποιούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πόλος έλξης για την πόλη μας", ανέδειξε η υπεύθυνη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής Λουίζα Σαλτσίδου. 


Οι κρήνες της Κομοτηνής 
"Οι κρήνες της Κομοτηνής" είναι ο τίτλος της εργασίας που παρουσίασαν στο κοινό μαθητές της έκτης τάξης του μειονοτικού σχολείου Μάστανλη με την δασκάλα τους Μαρία Δήμου να λέει "μαθαίνουμε τα γεγονότα της εθνικής μας ιστορίας, αλλά στην τοπική δεν εστιάζουμε και αυτό είναι πολύ μεγάλο λάθος. Κατά την γνώμη μου θα πρέπει να ξεκινάμε από την τοπική ιστορία και να ανοίγει ο κύκλος με τα γεγονότα που συνέβησαν στο εθνικό και στο παγκόσμιο πεδίο".


Με τους μαθητές της ανέδειξαν τις κρήνες-βρύσες της πόλης μας. "Έκανα εγώ μια έρευνα για να μπορέσουμε να δουλέψουμε με τα παιδιά, τις τοποθετήσαμε στον χάρτη της πόλης, μετά βγήκαμε μια εκδρομή στην πόλη τις εντοπίσαμε, τις φωτογραφίσαμε, τις σχεδιάσαμε, κάναμε κάποια μικρά αυτοσχέδια θεατρικά για να δούμε πως λειτουργούσαν οι βρύσες μέσα στην πόλη τα χρόνια που εμείς δεν τα είχαμε ζήσει και το αποτέλεσμα είναι αυτή η εργασία", αναφέρει για τα όσα προηγήθηκαν της χθεσινής εκδήλωσης.  


Με εικαστικές δημιουργίες, φωτογραφίες, βιντεάκια, ανέδειξαν όσα έμαθαν οι μαθητές τους τέσσερις μήνες διάρκειας του προγράμματος. Χαιρέτισε την προσπάθεια ο υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης Ιωάννης Σιγούρος και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση εκπαιδευτικών και μαθητών σε προγράμματα όπως αυτό. 


Στόχος είναι το πρόγραμμα «Γνωρίζω την πόλη μου. Αγαπώ τον Πολιτισμό της» να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ακόμα να επεκταθεί και στους πρωτοετείς φοιτητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης για μία καλύτερη γνωριμία με την πόλη των σπουδών τους. 


Σε αυτή τη δράση σημαντικά βοήθησαν οι ασκούμενοι φοιτητές του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής, από το τμήμα Ιστορίας Εθνολογίας οι Δημήτρης Μαυρίδης, Βασίλης Τσαπούρης, Δώρα Καφέ, Γεωργία Καραμανώλη και Χρύσα Ταχτσίδου και από το τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας Εύη Τσίγκα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Δεν μας φτάνουν τα  περιοριστικά μέτρα, ο εγκλεισμός και η καραντίνα, η τραγική κατάσταση που βιώνουν οικονομικά οι περισσότεροι επιχειρηματίες, εργαζόμενοι  και πολίτες, από τη δεκαετή οικονομική κρίση και