fbpx Η επιστολή ενός Κομοτηναίου ηθοποιού προς τους εκπαιδευτικούς
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου, 2018 - 10:00
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Η επιστολή ενός Κομοτηναίου ηθοποιού προς τους εκπαιδευτικούς

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
θέατρο

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος προτείνει την παράσταση "Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή" της καλλιτεχνικής ομάδας "Κοπέρνικος"

Μία πρόταση για την παρουσίαση παιδικής παράστασης, περιλαμβάνει η επιστολή που εστάλη από τον Κομοτηναίο ηθοποιό Χρήστο Παπαδόπουλος προς όλους τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης. Ο Χρήστος Παπαδόπουλος είναι πτυχιούχος του Τμήματος Πληροφορικής του Α.Π.Θ. Από συνειδητή επιλογή τα τελευταία 5 χρόνια εργάζεται ως ηθοποιός στη Θεσσαλονίκη. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κομοτηνή, περνώντας από το 10ο Δημοτικό, το 2ο Γυμνάσιο και το 3ο Ενιαίο Λύκειο ως μαθητής.

Φέτος συνεργάζεται με μία ομάδα νέων επιστημόνων από την Αθήνα, που ασχολούνται με το παιδικό παραμύθι και το Θέατρο για παιδιά και νέους. Η καλλιτεχνική ομάδα Κοπέρνικος φέτος, ανεβάζει στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Τ (Φλέμινγκ 16) το παραμύθι "Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή" του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη. Πρόκειται για δημιουργία που βασίζεται πάνω σε κλασικούς μύθους γύρω από το ψέμα και τις συνέπειές του, όπως τον "Πινόκιο" του Κάρλο Κολόντι και τον "Ψεύτη Βοσκό" του Αισώπου. Μέσα από το χιούμορ, τη δράση και την αλληλεπίδραση με τα παιδιά καταφέρνει να περάσει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα. Και αυτό είναι ότι μόνο με την παραδοχή του ψέματος και τη συγγνώμη μπορεί να έρθει η συγχώρεση από τους άλλους και από τον εαυτό μας. Συνεπώς αυτή είναι και η λύση σε πολλά προβλήματα που προκύπτουν από τα ψέματά μας.

Ο θίασος, που αποτελείται από τον Δημήτρη Κρίκο και τον Χρήστο Παπαδόπουλο, ταξιδεύει σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα για παραστάσεις σε θέατρα και σε σχολεία, εφόσον υπάρχει η κατάλληλη υποδομή (σκηνικός χώρος και ηχητική εγκατάσταση).

Η άψογη συνεργασία του με την ομάδα Κοπέρνικος, η καταγωγή του από την Κομοτηνή αλλά πάνω από όλα το παιδαγωγικό μήνυμα είναι οι λόγοι για τους οποίους ο Χρήστος Παπαδόπουλος απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς της Ροδόπης και προτείνει αυτήν την παράσταση. "Είμαι σίγουρος πως θα την απολαύσετε μικροί και μεγάλοι", αναφέρει στην επιστολή του ο Χρήστος Παπαδόπουλος. 

Το πρόγραμμά τους τους επιτρέπει να βρίσκονται στην Κομοτηνή μετά από τις γιορτές των Χριστουγέννων κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Για την παράσταση «Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή»
 «Ο μικρός Ερμής, ένα παιδί κεφάτο και δραστήριο, περνάει ώρες διαβάζοντας παραμύθια και ιστορίες για δράκους. Έχει όμως ένα τρομερό ελάττωμα: είναι ένας μοναδικός, ανεπανάληπτος και παθιασμένος ψεύτης! Με τα εξωφρενικά του ψέματα αναστατώνει καθημερινά όλους τους κατοίκους του χωριού του. Πείθει τον κουρέα να φυτέψει μια τριανταφυλλιά στο κεφάλι, προτείνει στον φούρναρη να τρώει κάμπιες και μυρμήγκια και βάζει τον ράφτη να μιλάει με φαντάσματα! Τι θα συμβεί όμως όταν μια μέρα ένα από τα ψέματά του βγει, πέρα για πέρα, αληθινό; Η ζωή του γίνεται άνω κάτω και ο μικρός Ερμής μπλέκει σε μια περιπέτεια απίστευτων διαστάσεων!»

Τι είναι τελικά αλήθεια και τι ψέμα; Η παράσταση δίνει τις δικές της απαντήσεις και οι μικροί θεατές μένει να τις πιστέψουν… ή όχι! Το θεατρικό έργο της ομάδας Κοπέρνικος μιλάει για τις ανθρώπινες σχέσεις, τη συνέπεια των πράξεών μας, αλλά και τις συνθήκες που επιτρέπουν στο ψέμα να ανθίσει! Κύρια συστατικά του είναι το χιούμορ, η χειμαρρώδης δράση, η φαντασία και τα παιχνίδια με τα μουσικά ηχοχρώματα (ζωντανή μουσική με όργανα προπαιδείας Orff). Οι συγγραφείς του είναι οι πολυβραβευμένοι συγγραφείς και ιδρυτές της ομάδας Κοπέρνικος, Άγγελος Αγγέλου και Έμη Σίνη (Κρατικό Βραβείο το 2007 και το 2015, διεθνής διάκριση White Raven το 2016 κ.α.), ενώ τη σκηνοθεσία του υπογράφει και πάλι ο ταλαντούχος Γιωργής Σφυρής. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Εν μέσω της μεγάλης κρίσης σε πολλαπλά επίπεδα, η απόφαση του ΣτΕ,  για την επιδότηση του εργοδοτικού κόστους, το 12%, δίνει ανάσα και δικαίωση,  σε πολλούς επιχειρηματίες της ΑΜΘ.