fbpx Η αρχαία Εγνατία Οδός παίρνει σάρκα και οστά
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου, 2018 - 10:00
ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ

Η αρχαία Εγνατία Οδός παίρνει σάρκα και οστά

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Περιφέρεια ΑΜ-Θ
Via Egnatia

"Οραματιζόμαστε τη  'θρακική Ριβιέρα' και προς την κατεύθυνση αυτή θα προσανατολιστεί η μελέτη", σχολίασε ο κος Δρακωνάκης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας "ΕΤΑΜ ΑΕ"

Διονύσης Βοργιάς

Υπεγράφη την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου η σύμβαση για την ανάθεση της μελέτης "Οργάνωση της συμμετοχής της τοπικής οικονομίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης στην πολιτιστική διαδρομή της Εγνατίας Οδού", ανάμεσα στο σωματείο "Διάζωμα" και την εταιρεία ΕΤΑΜ ΑΕ.

Η "Πολιτιστική Διαδρομή  Εγνατίας Οδού" είναι πρόγραμμα ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης (Ο.Χ.Ε.), που σχεδιάστηκε από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, στο πλαίσιο του περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος 2014-2020 και για την οικοδόμησή του έχουν δεσμευτεί συνολικά 55,2 εκ.€. Η παραπάνω σύμβαση εντάσσεται στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψε το σωματείο "Διάζωμα" με την ΠΑΜ-Θ, στις 15-1-2018, προκειμένου να συμβάλει με την τεχνογνωσία που διαθέτει, στο έργο οικοδόμησης  του προγράμματος "Πολιτιστική διαδρομή Εγνατίας Οδού – Via Egnatia".

Ένα κομβικής σημασίας στάδιο, ωστόσο, για την υλοποίηση της πολιτιστικής διαδροµής της Εγνατίας Οδού, είναι η λειτουργική σύνδεσή της με την τοπική επιχειρηματικότητα. "Οραματιζόμαστε την 'θρακική Ριβιέρα' και προς την κατεύθυνση αυτή θα προσανατολιστεί η μελέτη", σχολίασε ο κος Δρακωνάκης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας  "ΕΤΑΜ ΑΕ", τονίζοντας πως  η επιτυχία του προγράμματος είναι συνδεδεμένη με τη συναίνεση και συμμετοχή, τόσο των φορέων, όσο και της τοπικής επιχειρηματικότητας.


Τι περιλαμβάνει η μελέτη
Αντικείμενο της μελέτης είναι ο ακριβής σχεδιασμός της στρατηγικής για την ποιοτική συµµετοχή  των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στην πολιτιστική Διαδρομή και περιλαμβάνει τα εξής:
Εντοπισμό των ωφελούμενων κλάδων επιχειρήσεων ή εγκαταστάσεων, που θα ενταχθούν στη διαδρομή και κατ' αρχήν διασφάλιση συμμετοχής μιας κρίσιμης μάζας επιχειρήσεων, για την άμεση εφαρμογή τοπικού συμφώνου ποιότητας.
Εντοπισμό και τεκμηριωμένη πρόταση των επιχειρήσεων που παράγουν τοπικά προϊόντα ανά κλάδο παραγωγής, που κρίνονται πρόσφορες κατ' αρχήν ως είδος επιχειρήσεων για να συµµετάσχουν στην διαδρομή και καταγραφή των προτεινόμενων παραγωγών.

Διερεύνηση και διατύπωση πρότασης για τον φορέα λειτουργίας της διαδρομής. Περιγραφή δομής, οργάνωσης, λειτουργίας και αναγκαίας στελέχωσης του φορέα αυτού.
Καταγραφή - πρόταση - τεκμηρίωση προδιαγραφών/κριτηρίων των επιχειρήσεων και γενικά εγκαταστάσεων της παραγράφου ΙΙ καθώς και των προϊόντων και επιχειρήσεων της παραγράφου III, προκειμένου αυτές να συµµετάσχουν στο ΤΣΠ.
Υπόδειγμα τοπικού συμφώνου ποιότητας των επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων και πρόταση για νομική μορφή του συμφώνου καθώς και για τη νομική μορφή της συνεργασίας με τον προτεινόμενο στην παράγραφο IV φορέα διαχείρισης – λειτουργίας της Διαδρομής.

Περιγραφή συστήματος  και μεθοδολογίας διακρίβωσης/διαπίστωσης  της ποιότητας και διατήρησης/ανανέωσης της σχετικής συµµετοχής.

Με "σφραγίδα" Κομοτηνής η μελέτη
Η διάρκεια υλοποίησης του έργου είναι έξι μήνες και η συνολική αμοιβή του αναδόχου ανέρχεται στο ποσό των 15.000 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.). Την χρηματοδότηση της μελέτης θα αναλάβει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, εταιρικό μέλος του Σωματείου και σταθερός συνταξιδιώτης του Διαζώματος όλα αυτά τα χρόνια.

Για την παραλαβή της μελέτης έχει οριστεί  τριμελής επιτροπή, αποτελούμενη από δύο εκπροσώπους της ΠΑΜ-Θ και έναν εκπρόσωπο του Διαζώματος.
Το Διάζωμα θα εκπροσωπήσει ο Γιάννης Λασκαράκης, πολιτικός μηχανικός και ιδρυτικό μέλος του σωματείου, με αναπληρώτρια την Κομοτηναία Άρτεμις Τσολάκη, διοικητικό υπάλληλο στην ΠΑΜ-Θ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου, οι οποίοι αποδέχθηκαν να συνδράμουν τους μελετητές σε όλη τη διάρκεια εκπόνησης αυτής της σπουδαίας μελέτης,  που έχει τη δυναμική να συμβάλει στο μετασχηματισμό της Περιφέρειας σε πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το ιστορικό της διαμάχης περιφέρειας- επιμελητηρίων με φόντο την εταιρία  ΔΕΣΜΟΣ-ΑΜΘ, θυμίζει και λίγο ασπρόμαυρη ελληνική ταινία. Αφού η λογική της αντιπαράθεσης είναι το άσπρο-μαύρο.