fbpx Η «Άλωση» σε μία θεατρική παράσταση στο Ιμαρέτ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 31 Μαΐου, 2019 - 10:00
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Η «Άλωση» σε μία θεατρική παράσταση στο Ιμαρέτ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ιμαρέτ
Θεατρική παράσταση
Μητροπολίτης

Την ανάγκη να παραμένει η μνήμη άσβεστη, μεταφέρει στον «Χ» ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων

Διονύσης Βοργιάς

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος, από τον οθωμανικό στρατό, με επικεφαλής τον σουλτάνο Μωάμεθ Β΄. Η πολιορκία διήρκεσε από τις 6 Απριλίου έως την Τρίτη, 29 Μαΐου 1453 (Ιουλιανό ημερολόγιο). Η άλωση αυτή της Κωνσταντινούπολης, σήμανε και το τέλος της υπερχιλιετούς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Με αφορμή την επέτειο άλωσης της Πόλης η τοπική μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής διοργάνωσε – με επιτυχία και πλήθος θεατών - στο Εκκλησιαστικό Μουσείο - Ιμαρέτ το βράδυ της Τετάρτης 29 Μαΐου σχετική εκδήλωση. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκε η δραματοποιημένη παράσταση «Πήραν την Πόλη, πήραν την», βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Μαρίας Λαμπαδαρίδου-Πόθου.

Μιλώντας στον «Χ» ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων γνωστοποίησε ότι η θεατρική παράσταση παρουσιάζει ένα μυθιστόρημα, το οποίο «αναφέρεται στην αγωνία των τελευταίων ημερών πριν την πτώση της Βασιλεύουσας, αλλά και στην απόφαση των ανθρώπων να θυσιαστούν και όχι να παραδοθούν. Έτσι κι εμείς σήμερα, για την Πίστη μας, για την αγάπη μας στην Πατρίδα, για τα ηθικά μας πλούτη, πρέπει να αγωνιστούμε, να μην τα παραδώσουμε και να είναι αυτά που θα κοσμούν την ζωή και την καθημερινότητά μας». Ζήτησε, από τους πιστούς, να μεταλαμπαδεύσουν σε όλους τις αξίες της αξιοπρέπειας, του σεβασμού και της αγάπης για τους πάντες.

Το μήνυμά της μετέφερε μέσα από τις σελίδες του «οδηγού» που διαμοιράστηκε και η ίδια η συγγραφέας του μυθιστορήματος, Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου, γράφοντας μεταξύ άλλων: «Είναι μεγάλη η συγκίνηση που νιώθω, καθώς, ύστερα από 23 χρόνια, το μυθιστόρημα αυτό ξεκινά το νέο ταξίδι του στον χρόνο. Αισθάνομαι σαν να το έγραψα χτες. Τόσο ζωντανή στη σκέψη μου η κάθε λέξη του. Η κάθε στιγμή αγωνίας που χαράχτηκε μέσα στο μυαλό μου σαν όρκος. Με τέτοια δύναμη γράφτηκε. Εκείνο που με ενδιέφερε ήταν να βρω αυτό που σχεδόν πάντα μένει έξω από την ιστορία: Το πάθος, το θαύμα, τον όρκο της ψυχής, το ρίγος».

Οι συντελεστές της παράστασης
Συντελεστές παράστασης: Φωνή μάνας: Χρυσούλα Γκοτσίδου, γυναίκα Α': Γεσθημανή Μουσχάκη, γυναίκα Β': Μαρία Σαλούπη, γυναίκα Γ': Μαρία Τζιάτζη, γυναίκα Δ': Στέλλα Βεβανούδη. Πορφυριος: Ιωάννης Μεθυμάκης.

Επιλογή αποσπασμάτων: Ελισάβετ Γιαλαντζή, Ουρανία Λάμπρου, Ελένη Μαργαρίτη. Σκηνογραφία - ενδυματολογία - μουσική επιλογή: Θοδωρής Βρουζέλης. Κομμώσεις: Ελένη Νταντανίδου. Μακιγιάζ: Μενεξία Τοκμάκη (make-up artist). Ήχος: Κριστιάν Εφραιμίδης. Φως: Ηλίας Γουγούσης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βρουζέλης.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Γαλουχημένος στους διαύλους της επικοινωνιακής τέχνης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, εφάρμοσε στο διαδικτυακό διάλογο χθες με όλους τους φορείς του Έβρου,  τη μέθοδο των συσσωρευμένων θετικών ερωταπαντ