fbpx Χειμωνιάτικη διαδρομή στην Κεραμωτή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΑΛΛΙΩΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Χειμωνιάτικη διαδρομή στην Κεραμωτή

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αλλιώτικες Προτάσεις
Δημήτρης Γκαγκαλίδης
Τουρισμός

Είτε από την Εγνατία οδό, είτε από την εθνική οδό, θα πάρετε τον δρόμο για Χρυσούπολη.

Θα περάσετε τον Νέστο, θα αφήσετε την Θράκη, θα μπείτε στην Μακεδονία και γρήγορα θα φτάσετε στην πρωτεύουσα του “χρυσοφόρου” Νέστου, την όμορφη Χρυσούπολη. Εδώ στον ευλογημένο κάμπο, το ποτάμι έδωσε ζωή, πλούτο και ευημερία. Τα χωριά το αναγνωρίζουν και τον τιμούν με τα ονόματα τους που περιέχουν το συνθετικό “χρυσό” (πχ Χρυσοχώρι), υποδηλώνοντας την ευμάρειά τους.

Εσείς θα ρίξετε μια προσεκτική ματιά στην Χρυσούπολη για να δείτε το ωραίο δημοτικό πάρκο στο κέντρο, τους ποδηλατόδρομους, την πλατεία και τα εμπορικά καταστήματα. Όμορφους, περιποιημένους και καθαρούς χώρους θα βρείτε σε όλες τις γειτονιές και τα πάρκα (βλ. μνημείο Ποντίων) και πραγματικά θα χαρείτε την βόλτα σας στην πόλη.

Από την Χρυσούπολη θα συνεχίστε προς Κεραμωτή, περνώντας από το Χρυσοχώρι και βλέποντας ένα μεγάλο κεφαλοχώρι του δήμου Νέστου. Πολλές καλλιέργειες, τετραγωνισμένοι χώροι και σπίτια, καθημερινή κίνηση και το ποδοσφαιρικό γήπεδο “Ζήσης Βρύζας” σας περιμένουν στον δρόμο σας.

Στη συνέχεια θα περάσετε μέσα από την Ν. Καρυά που εκτός το ωραίο όνομα διαθέτει και μια “αλέα” από φοίνικες, δίπλα στην κεντρική οδό του χωριού. Ακόμη πιο ενδιαφέροντα είναι τα σημεία “πέριξ” του οικισμού και ιδιαίτερα προς το ξωκλήσι Ζωοδόχου Πηγής και το Περιβαλλοντικό κέντρο Νέστου.

Επόμενος οικισμός είναι το Χαιδευτό, που φωλιάζει ανάμεσα στα σιτοχώραφα, λίγο πριν αυτά δώσουν την θέση τους στο θαλασσινό φόντο. Στο Χαιδευτό θα βρείτε καταστήματα εξυπηρέτησης που απευθύνονται στον διερχόμενο οδηγό προς Θάσο (φούρνος, παντοπωλείο, fast food, κα). Να θυμάστε ότι από εδώ και μέσω του χωριού Μοναστηράκι μπορείτε να προσεγγίσετε το Δέλτα του Νέστου. Το ομορφότερο σημείο είναι όταν περνάτε μπροστά από την εκκλησία -Γενέθλιο Θεοτόκου- και μπαίνετε στην οδική ευθεία προς Κεραμωτή.

Στην έξοδο του χωριού συναντάτε την δ/ση και τον οδικό άξονα που έρχεται από Καβάλα (μέσω Αγίασμα – Πηγές). Η λιμνοθάλασσα, το γρασίδι, οι μυδο-καλλιέργειες και ο άπλετος χώρος σας φτιάχνουν την διάθεση.

 

Με τα πολλά μπαίνετε στην πανέμορφη Κεραμωτή και έχετε όλο τον χρόνο δικό σας να την απολαύσετε.

Στην Κεραμωτή θα ευχαριστηθείτε το τοπίο, την θάλασσα και κυρίως την “αμμόγλωσσα” όλες τις εποχές του χρόνου. Για καφεδάκι θα προτιμήστε το “Αιγαίον” στην αρχή του πευκώνα και στο τέλος του οικισμού, όπου η θέα και η ατμόσφαιρα είναι κορυφαία. Όμορφα είναι και στα μαγαζιά απέναντι από το πορθμείο, αρκεί να μην είναι καλοκαίρι και έχει πολυκοσμία και κίνηση από αμέτρητα οχήματα. Εκτός των άλλων θα παρακολουθείτε και τα πλοία να πηγαινοέρχονται στην Θάσο, αλλά και τους γλάρους ως ατραξιόν να τα ακολουθούν επίμονα και φανατικά.

Για φαγητό υπάρχουν πολλές επιλογές που σχετίζονται με τις ψαροταβέρνες του χωριού. Τα ομορφότερα σημεία είναι στο μικρό ψαρολίμανο απέναντι από τον Αι Νικόλα και στο μπαλκόνι της “Φανής”, λίγο μετά την προβλήτα με τις τράτες.  Θα χάσετε πολλά εάν δεν κάνετε περίπατο στις γειτονιές και κυρίως παραλιακά στην αμμόγλωσσα και στις ΒΑ ακτές με τα πεύκα, όπου απλώνονται τα καλοκαιρινά beach bar.

Κάθε απόγευμα ξεκινούν από το λιμάνι οι μηχανότρατες και “παρελαύνουν” στην σειρά, πηγαίνοντας στους ψαρότοπους του βορείου Αιγαίου και της Σαμοθράκης.

Ότι ωραίο είδατε στην Κεραμωτή δεν είναι τίποτα μπροστά στην μαγευτικό της ηλιοβασίλεμα που θα δείτε από την αμμόγλωσσα και τις παραλίες τριγύρω της. Τα νυχτερινά φώτα της Καβάλας προβάλλουν στον ορίζοντα και τα σύννεφα παίρνουν χρώματα από το χειμωνιάτικο δειλινό.

 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε